自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:拒絕去日本參賽, 怕輻射理由唔充分?

支持你,去得咁擔心,何必!但要同囡囡好好解釋!

男爵府

回覆:拒絕去日本參賽, 怕輻射理由唔充分

其實都有好多野要考慮,1,參加樂團嘅目的,2, 囡囡喺樂團嘅重要度,3, 除日本外有冇其他國外比賽,4, 有冇其他家長有同樣諗法, 5, 囡囡對你嘅決定嘅了解。因為我覺得你有啲茅循, 你知樂團年年去比賽你仍然參加呢個樂團。。。
參加樂團係希望仔女可多吸收經驗,呢個係一個好機會。。。
要好好想清楚點同囡囡講你有呢個決定,如果唔係,對佢人生同價值觀會有影響哦

無聊閒在家

子爵府

引用:怕幅射呢個原因出到去(outside+C9圈子)會

原帖由 wlmom 於 13-03-25 發表
怕幅射呢個原因出到去(outside C9圈子)會否俾人笑?
呢個係真架喎,人地笑係人地無知喎,幅射影響唔係一日半日,係講梗幾十年後先浮出黎,係既,去左唔一定中,唔去都唔代表實冇cancer,但係既然都明知係高幅射,點解仲比個女搏呢?搏唔到點算?人地笑咪笑囉,人人選擇唔同咋,人地啲野理唔到啦,況且東京真係好近褔島

男爵府

真係两難,俾着我都決定唔到,不過照睇導師嘅反應,你囡囡如果唔去,似乎會影響佢日後嘅學習機會咁喎!不如收集多啲家庭成員嘅意見,然後再作定論。

子爵府

引用:怕幅射呢個原因出到去(outside+C9圈子)會

原帖由 wlmom 於 13-03-25 發表
怕幅射呢個原因出到去(outside C9圈子)會否俾人笑?
都未知邊個笑邊個?

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:拒絕去日本參賽, 怕輻射理由唔充分

我諗當你女兒了解過輻射係咩一回事,我諗佢都會有決定去與否。不竟她還細影響可以係一世!

laosam  無錯,一定要了解幅射既可怕!系可以嚴重到影響DNA生育既!  發表於 13-3-25 23:54

大宅

我一早同呀囡解釋過,佢都明白,話唔去,只係導師問兩問呀囡,又同佢講無問題,呀囡怕麻煩先返黎同我地講想去。

樂團之前係幾年前去過日本,嗰時日本未有事,跟住這幾年有去泰國、馬來西亞等國家,呀囡半年前才正式加入,一加入呀囡已經隨樂團到過內地,我都係聽聞今年之後,將會每年都去日本。

樂團其實都仲會去其他國家或有本地比賽、表演,我地都無問題,唯獨是日本,大家可能覺好多人去過都無事、係都係日本人有事先,但最慘係十年後有影響,你唔知係咪這個原因,點解唔將個疑慮減低,無錯係一個難得機會,唔去好似有點遺憾,但人生就係咁,有好多機會擦身而過,有好多遺憾,如果唔係日本可能又有其他問題,整定去唔成,我怕我地今日勉強比佢去,十年八截後有事,呀囡會怨我地今日唔去左止佢。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+wlmom+於+13-03-25+發表怕幅

原帖由 mimi26 於 13-03-25 發表
呢個係真架喎,人地笑係人地無知喎,幅射影響唔係一日半日,係講梗幾十年後先浮出黎,係既,去左唔一定中, ...
Agree

大宅

東京當然近問題地區,勿去

琥珀宮

引用:我一早同呀囡解釋過,佢都明白,話唔去,只

原帖由 cookingma 於 13-03-25 發表
我一早同呀囡解釋過,佢都明白,話唔去,只係導師問兩問呀囡,又同佢講無問題,呀囡怕麻煩先返黎同我地講想 ...
只係參加咗個樂團半年,感情未深,真係應該考慮轉其他樂團,否則每年都要為去唔去日本而困擾幾個月,好唔值得!

首頁

尾頁

跳至