烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

引用:只要蛋黃唔要蛋白? +

原帖由 kinlee 於 13-04-17 發表
只要蛋黃唔要蛋白?
冇錯,只要黃嘅部份。

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Yes+,+very+like!++My+friend+said+taste+l

原帖由 Dragonbabe 於 13-04-17 發表
Yes , very like! My friend said taste like those sold in shops!
你得閒可以試吓我嘅紅茶曲奇,啲人食過都話好過街買傢。

男爵府

hashtag影視迷勳章

但我想問 做法中 "先將放軟牛油同糖打至發白,加入蛋黃再打勻,之後篩入全部粉類,轉用刮刀以切割式混合,唔好攪,咁會令麵團起筋,咁就攪到曲奇硬身成塊餅傢咁傢喇。" 可否有 video 看到 如何
"用刮刀以切割式混合"?

tsznok 發表於 13-4-17 17:36

我手頭上冇片呀,你可以試吓上you tube search吓,可能有…

其實呢個唔係咩好難嘅技巧,你當果工作盤係生 生日蛋糕,手拎住嘅膠刮係切餅刀,你當自己切緊餅咁,一吓一吓切落去牛油麵粉混合物咁,一手keep住打直切嘅動作,另一手就一邊轉動工作盤。
thank you very very much, tsznok

但我想問 咁做法中 "一手keep住打直切嘅動作,另一手就一邊轉動工作。"
混合得均勻咩? 要否打好耐?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:但我想問++做法中++"先將放軟牛油同

原帖由 Leung2010 於 13-04-18 發表
thank you very very much, tsznok

但我想問 咁做法中 "一手keep住打直切嘅動作,另一手就一邊轉動工作 ...
我做慣手快,唔使好耐時間就攪掂…

你放心啦,係"切割"期間,牛油混合物會同麵粉類平均混合到傢,仲唔會因為"攪拌"動作而令麵團起晒筋,你做過就會明。

男爵府

tsznok 發表於 13-4-17 17:31
我用免調溫黑朱古力隔熱水溶化(融朱古力時唔可以俾朱古力沾到水份),再掃上焗好嘅曲奇上,放入雪櫃一陣令朱 ...
多謝指教, 但我想問入完雪櫃再入樽, 唔怕有水氣? d 餅會焾咩?

大宅

引用:Quote:原帖由+Dragonbabe+於+13-04-17+發表

原帖由 tsznok 於 13-04-17 發表
你得閒可以試吓我嘅紅茶曲奇,啲人食過都話好過街買傢。
好呀!Thank you! 試完post 俾你睇!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:tsznok+發表於+13-4-17+17:31+我用免

原帖由 aves_y 於 13-04-18 發表
多謝指教, 但我想問入完雪櫃再入樽, 唔怕有水氣? d 餅會焾咩?
只係雪片刻就得,餅放雪櫃唔會林的。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+tsznok+於+13-04-17+發表你得

原帖由 Dragonbabe 於 13-04-18 發表
好呀!Thank you! 試完post 俾你睇!
期待你嘅出品呀!

男爵府

tsznok 發表於 13-4-18 17:39
我做慣手快,唔使好耐時間就攪掂…

你放心啦,係"切割"期間,牛油混合物會同麵粉類平均混合到傢,仲唔會因為"攪拌"動作而令麵團起晒筋,你做過就會明。
You are very nice, tsznok

Thank you very much

侯爵府

好媽媽勳章

回覆 Leung2010 的帖子

唔好客氣, 希望幫到你啦! =)

男爵府

Good morning, tsznok,

請問何以只要蛋黃唔要蛋白?

如果只要蛋白唔要蛋黃 會否 更脆 或 不香?

如果要全蛋又點?

(sorry, 純粹無知好奇多口問問, 萬勿見怪 )

謝謝!

男爵府

RE: 牛油曲奇小變奏
Leung2010 發表於 13-4-18 12:53
[quote]但我想問 做法中 "先將放軟牛油同糖打至發白,加入蛋黃再打勻,之後篩入全部粉類,轉用刮刀以切割式混合,唔好攪,咁會令麵團起筋,咁就攪到曲奇硬身成塊餅傢咁傢喇。" 可否有 video 看到 如何
"用刮刀以切割式混合"?

tsznok 發表於 13-4-17 17:36

我手頭上冇片呀,你可以試吓上you tube search吓,可能有…

其實呢個唔係咩好難嘅技巧,你當果工作盤係生 生日蛋糕,手拎住嘅膠刮係切餅刀,你當自己切緊餅咁,一吓一吓切落去牛油麵粉混合物咁,一手keep住打直切嘅動作,另一手就一邊轉動工作盤。

咁做法中 "一手keep住打直切嘅動作,另一手就一邊轉動工作。"
[/quote]

tsznok, 上you tube search片, 你話這裡的轉動技巧對嗎?

大約可從第5分半鐘開始看 http://www.youtube.com/watch?v=NsCzJya5hCY How to make Butter cookies (鬆脆牛油曲奇) thank you again!

大宅

回覆:牛油曲奇小變奏

Thx 樓主分享,我交功課喇

大宅

補相

侯爵府

好媽媽勳章

引用:補相+ +

原帖由 dabi34 於 13-04-28 發表
補相

好味嘛?

大宅

引用:Quote:原帖由+dabi34+於+13-04-28+發表補相

原帖由 tsznok 於 13-04-28 發表
好味嘛?
好香,好味,些些樓主

大宅

樓主,我又補鐘!想請教,今次味道都一樣正,多謝你!
但我用左另一隻低粉同牛油,吾知係咪咁,個粉團好乾,好難操作,咁我就雪佢幾個鐘先 ,再用手搓番林先印模,而焗時面會卜起,我軽軽㩒番平佢咋。
邊隻低粉好呢?牛油我今次用Ambassador ,似硬到石咁如果跟足食譜,仍然粉團散修修時,點補救呢,

禁止訪問

大宅

回覆:mamami 的帖子

米奇Set在烘焙店買架,五十元有找,其他吉吉島有售的,十幾廿蚊

別墅

BK Milk勳章

多謝分享,我都試下整先,你整得巧靚呀

了B大個仔LU

首頁

尾頁

跳至