婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

禁止發言

回覆:有無人同自己媽媽感情麻麻

複式洋房

引用:我媽咪唔係對我唔好,+不過佢永遠都覺得我家

原帖由 queenie1985 於 13-04-17 發表
我媽咪唔係對我唔好, 不過佢永遠都覺得我家姐好d, 佢就咩都好,咩都乖, 我就一定係唔聽話0個個....所以好無 ...
我同你好以。。。我媽又係超偏我姐。。。由細到大咩都係家姐家姐叻。。。無論我幾努力都冇用。。。好唔開心㗎。。。不過冇計啦。。。可能緣份比較薄。。佢唔係唔錫我。。只係唔明白我啫。。。可能我同佢以掛

大宅

回覆:有無人同自己媽媽感情麻麻?

可見父母不一定愛錫同照顧子女,偏心同當仔女搖錢樹的大有人在,所以最憎d人唔知頭唔知路就懶正義咁批評人地不孝,各有前因呀,佢估個個好似佢咁幸福咩

shirleyying  同意你講法!  發表於 13-6-11 14:41

大宅

回覆:wingwong1102 的帖子

同意呀!!

大宅

細時,媽只向錢看,冇理過我們三兄妹,父母感情差,已離婚但仍住在一起(因面子問題,我最看不起的事)。在家只會為錢、錢同錢而鬧交!
子女大了,她有大把錢,但無親情!活該!
到現在我有了小朋友了,因童年陰影,我好希望我的小朋友可在充滿愛既環境下成長!

大宅

全部jm講嘅, 九成以上都中哂我媽.....所以由細到大都好好好唔開心, 𠝹手, 未夠十嵗就立志要盡早離開搬出去!!

最近發現佢可以顛到完全一dd都唔顧我感受去向我6299唱衰我 (由細佢都鐘意咁通街唱衰我!! 最重要係永遠隱瞞左對自己不利的事實!!) 但唔知點解我99好醒目睇出我媽好貪錢!(我從未同6299講過屋企事)
今次我忍無可再忍了!!!! 決定同佢攤牌, 已作好斷絕關係的準備!!

別墅

我阿媽表面上好似對我好好,但近日從女兒和朋友口中得知她常常在她的親戚朋友面前數我的不是,每次如此,我之前都奇怪點解他們對我有避忌,而家至知原來在背後比人講衰,仲不是事實,真是非常心痛,竟可在外人面前數臭自己個女?我究竟是不是她的女?

子爵府

BK Milk勳章

其實我有時諗.

我自己生左個仔出黎, 真係非常之錫佢. 因為係自己個仔.

但點解我亞媽唔會同我同一諗法. 咩唔係個個亞媽都會愛錫自己既仔女架咩?

我一諗到呢度. 有啲無奈..

大宅

引用:我同我媽感情唔係差,但我媽本身有好嚴重既

原帖由 Happy_Yeungbb 於 13-04-14 發表
我同我媽感情唔係差,但我媽本身有好嚴重既精神病加更年期,而且我又唔係好識控制情緒個種,一頂唔住就會同 ...
我阿媽駡過我做雞tim
甘又可以點?

大宅

引用:可見父母不一定愛錫同照顧子女,偏心同當仔

原帖由 wingwong1102 於 13-04-17 發表
可見父母不一定愛錫同照顧子女,偏心同當仔女搖錢樹的大有人在,所以最憎d人唔知頭唔知路就懶正義咁批評人 ...

大宅

我媽都係咁,偏心我細佬,咩都比晒我細佬,連我之前同c6嗌交喊住話想返屋企,佢都唔比我返,原因係屋企無地方比我喊,細佬要考試唔想佢訓廳。even我話同c6離婚,佢都叫我離婚後都唔好返去住,唔想比啲隔離鄰舍見到覺得肉酸

大宅

引用:可見父母不一定愛錫同照顧子女,偏心同當仔

原帖由 wingwong1102 於 13-04-17 發表
可見父母不一定愛錫同照顧子女,偏心同當仔女搖錢樹的大有人在,所以最憎d人唔知頭唔知路就懶正義咁批評人 ...
我媽又喺,二十歲之前的日子簡直唔想回憶,可能就喺因為咁,老天俾著個超好超愛我的老公俾我,現我有個很幸福的家,我也告訴自己一定要俾多的溫暖囝囝,也因為咁自生著囝囝我就做全職媽媽,希望從細同距有好的親子關係,無父母親情緣是我這輩子最大遺憾

男爵府

丫媽一個人湊大我同丫哥,我地細個關係好好架,但大左就我好掛住我媽媽,但而家三句吾埋就我想同媽媽關係變好但又吾知點做

男爵府

love can be a delight, a dilemma, a disease or a disaster.
the proper basis for a marriage is a mutual misunderstanding.

大宅

引用:Quote:原帖由+Happy_Yeungbb+於+13-04-14+

原帖由 ho.Isabelle 於 13-05-09 發表
我阿媽駡過我做雞tim
甘又可以點?
我阿媽刀係bor. 好憎佢呀!

大宅

我阿媽參唔多做齊你地以上所講既野。由細比佢鬧到大。最下賤既粗口乜都齊。佢會發顛大庭廣眾鬧我,當住我B面前都係咁,又叫我還讀書D錢俾佢,成日講錢。又成日數臭我(在親戚朋友面前)
請問若有這樣的媽媽,而我又係ftm, 係咪都一定要比家用?
不孝是否以錢衡量?

複式洋房

我都想同媽媽好,起碼有咩事有人撐下,可以撒下嬌,唉!家家有本難唸的經!!!

複式洋房

回覆:tomatojan 的帖子

我亞媽比你媽更甚,要我俾番讀書時買野俾我啲錢!O嘴!

大宅

引用:我阿媽參唔多做齊你地以上所講既野。由細比

原帖由 tomatojan 於 13-05-12 發表
我阿媽參唔多做齊你地以上所講既野。由細比佢鬧到大。最下賤既粗口乜都齊。佢會發顛大庭廣眾鬧我,當住我B ...
你媽媽同我媽媽係friend來架喎~
我阿媽用來駡過我既粗口樣樣齊
仲有…有比錢佢的時候 佢有時會嫌少
話我施捨乞丐 比又黑我面
唔比又黑我面 都唔知想點
仲有鍾意扮失憶 又成日對我地講懷疑自己有老人痴呆
但對我幾時出糧又記到鬼死甘清楚
一言難盡

大宅

回覆:Heideiland 的帖子

我有同感啊,冇人冇物, 我媽話:「當年一有咗我,就知(Lai)野喎」
唔見好過見啦,我媽擺明無錢比就唔好見,$500飲茶錢太少了,我媽話:「唔好浪費她時間,車錢」

首頁
12345...8

尾頁

跳至