自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Re: 囡囡哭住說:可否明天吾返學..我真係好驚!

太恐怖喇, 對咁細的小朋友要罰企, 人要面, 樹要皮, 不需要這樣重罸...
[img align=right]http://scie.myweb.hinet.net/A/A12/001/001.gif[/img]

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

我接受唔倒小一生返3 日學就俾人罰企! 就算佢真係有錯, 叫佢出去話兩句咪得囉! 新人事新環境, d細路已經好驚. 重要咁罰佢? 好可憐.

如果日後個班主任冇改善, (冇錯! 係班主任教導方法有問題), 比我就會去同校長傾, 問下佢間學校係咪靠罰

大宅

我個囡讀k.3,個老師成日都是口頭講要帶咩,有時都會打來同我講,但係就成日都用冇來電,因冇來電我係唔聽,搞到成日阿囡都帶唔齊野!!仲要阿囡係剛轉呢間學校!!搞到我有時都唔知點
晴晴藍藍小天地[img align=right]http://lilypie.com/pic/060814/rHZZ.jpg[/img]

複式洋房

@@ 女王的教室 :-(

水晶宮

叻叻勳章 畀面勳章

精靈 寫道:
@@ 女王的教室 :-(

我都想講....佢唔係當自己係真矢呀嘛??

洋房

醒既老師係有D方法既, 我仔以前初上小一時個班主任就醒勒, 佢會讚賞個D帶齊野既學生 (話佢地好有責任感, 係出色既小學生, 順便教埋佢地乜野係責任感), 鼓勵個D漏帶野既下次帶齊, 於是我個仔唔怕返學之余, 重會記得check 下有無漏帶野.

甘樣教係會比較花時間, 但效果長久D, 副作用少D (eg. 個學生怕左返學).

好多老師吝惜讚賞, 佢地唔知, 小小一句

子爵府

畀面勳章

唔好意思,我路過的,不過有些感受想寫出來,作為一個媽媽緊張女兒的學習與成長心路是很正常的,但會不會在開學後第四天便去和老師理論有點兒太快呢?老師固然要向學生方面諗,但家長交得個女給學校的話,也要向老師方向到諗,我唔agree這個老師的做法,但唔agree ming cat的做法,因為太衝動了,這樣會令到老師對你囡囡有負面的認識,對她日後在學校的生活是一個大的阻礙。而且今次媽媽已經出面和老師傾,下次有事咪要上教統局?
我意思係可以和老師傾,但最好先先用電話,那不會給人有一個壓迫感,對你,對囡囡在學校都是一個正面的訊息。
唔好罵我,我只是以另一個角度去睇嘢,而且有好多case係兒女知道父母會同老師理論時,便學會對唔同人講唔同嘢(我知你的女兒害怕,不會這樣做),而引致家校關係唔好。慢慢傾啦!作為一個媽媽,我都會支持你的!
MING(cat) 寫道:
我有傾過日後數星期希望老師讓學生寫手冊,
起碼有個適應期!

呢位班主任很利害,
佢對住我同對住D學生個樣變臉都無甘快,

我同佢講..佢地甘細不能吓吓靠罰,
都要佢地明先有用,
吾通只係鬧佢錯而吾教佢點避免犯錯,
呢位班主任猛點頭說會好好了解,

我即菅放長雙眼睇!

大宅

記得我細個係kowloon tong某幼稚園讀書,
大家係到玩比賽,玩得開心當然會笑啦~
點知老師話我笑其他同學,
罰我扮青蛙跳係課室到跳左成個圈,
全班同學都望住我,
到現在我都記得佢,
記得個日開始我地返學都唔會笑,個個都好乖,
名校就係咁黎之ma~
講俾媽咪聽佢又唔信,觀課見到我地咁乖就開心

大家一定要相信你地既小朋友,
如果唔係佢地真係求助冇援....

禁止訪問

大宅

Dear MING(cat),

Can u PM the name of the school, I'm so scared that my son is in this school as well.

Thanks.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

你好! 你囡囡仲有無話唔想返學呀?
如果有, 我諗真係要灌輸多d正面的知識給她, 讓她知道老師的責任, (雖然老師今次真係處理得唔係咁好), 但我覺得唔好喺佢面前對老師太多批評, 以免影响佢對所有老師的信任及帶有恐懼!

別墅

Hi Ming (cat),

聽到你女兒的經曆,真的覺得很慘! 只有6歲及開學3天就受罰,對你女兒真的造成很大的陰影,我建議你密切留意女兒的情緒,如她真的很不開心,對她學習會有嚴重影響的,如情況一直不好,我會向校長反映,及早換班,甚至轉校,小孩子必須要在愉快中學習及成長的。

Bluesky

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Support her. If it is possible, wait for her after school. I think she will be happy and relax.

首頁
12345...6

尾頁

跳至