婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 我有驚恐症

我想請問你個中醫資料呀??thank you

子爵府

嘩~你的經歷我都要話比我老公知先
佢又係忽然好驚..又係工作壓力很大
佢開開下車,在隊道中說抖唔到氣
搭lift又話好壓迫... ?-(

民房

我絕對不是在這裏做介紹,況且看醫生也要睇夾唔夾,我急著上來分享,因為我確實是過來人,只是想告訴大家我也曾經

大宅

你講得冇錯.....發作時真的非常辛苦, 同覺得隨時會死,無經歷過的人,真的根本絕對唔會明白....我老公同屋企人只會叫我放開d, 佢地根本就唔明白我既感覺, 我都真係好驚自己會痴線呀!!我真係好唔鍾意呢d既感覺!!

民房

你講得無錯,我去年大發作時,唔食野之外又唔講野,全日一句野都唔講,淨係覺得好驚,手心和腳板成日出冷汗,坐又唔係、企又唔係。我老公成日叫我唔好諗,我都知道要放鬆同唔好諗,但係可唔可以有人話俾我知點樣可以做到唔好諗,為了分散自己就成日落公園行,但都唔得,好彩醫師每日都開一些安心寧神的中藥給我,又鼓勵我若感覺就黎覺得驚時,要即刻同自己講:「唔駛驚、係假像,係唔會真係暈亦唔會就咁死左。」然後深呼吸,諗下其他野,唔好將負面情緒繼續,原來真係得。其實到而家老公先夠膽同我講當時其實好擔心我有事,但係又唔知點幫我,而醫師就話我姐夫離世令我所有壓力一齊爆發,原來的驚恐症再加激發抑鬱症,其實好難醫,靠藥之外也要靠自己,不過最好是我知道原來中藥也一樣可以醫這些情緒病,不會上癮而又沒有西藥的副作用,令我好放心,所以我想分享遇到這些病我們好快都是諗到睇精神科(我最初都係)、吃西藥,其實中醫有用得黎好安全,可以給大家另一個考慮,相信任何一個可靠的中醫都ok,不過要坦白將自己的一切講俾佢知,。醫生才能幫到你 :
亞b 寫道:
你講得冇錯.....發作時真的非常辛苦, 同覺得隨時會死,無經歷過的人,真的根本絕對唔會明白....我老公同屋企人只會叫我放開d, 佢地根本就唔明白我既感覺, 我都真係好驚自己會痴線呀!!我真係好唔鍾意呢d既感覺!!

禁止訪問

民房

Re: 我有驚恐症身體

我都有呢個症, 可唔可以pm個醫生資料比我. 或可e-mail 比我 [email protected] 多謝幫忙.
:-x :-P

民房

如果您有呢個醫生資料, 請pm或e-mail 比我呀. [email protected] 唔該晒.

民房

其實你們可找任何一個可靠的中醫都可,因為中藥在中國已有悠久的歷史,確實有指定幾種藥材是專醫「郁症」的,可鎮靜和寧神安心,例如熟金箔,中醫說驚恐症和抑鬱症在中醫學上都稱為郁症。在病之前我根本完全不信中醫,但因為患病,整個人都呆呆滯滯,思想上知道自己好唔惦,成日驚自己會突然病發,又驚自己會痴線,成日問人點樣會導致痴線,如果我就這樣痴了線,我的老公和仔怎辦,雖然知道但就是示不能控制,突然驚同抑鬱時會目光呆滯無焦點、訓唔到覺,唔想食野,封閉自己咩人都唔想見除了自己老公,但吃了一星期中藥已好好,起瑪食翻野和訓得,但一樣手心標汗、坐立不安,但醫師說甚麼都要逐步來,但最重要的就是要先令病人吃到東西和安睡,要攪好這些基本需要,當心血夠時意志才能鎮得住突然的驚慌情緒,後來就給我吃定驚的藥,每日把脈,日日煎藥,又有好明顯的改善,個人又精靈翻,屋企人和朋友都同我一齊鬆一口氣。

民房

咁您可唔可以提供個西醫資料比我. 謝謝 !
:lol: :lol: :lol:

民房

但我想睇西醫. 可唔可以比個西醫資料我. 謝謝 !

:lol: :-P

大宅

你係唔係問我呀??醫生資料??

大宅

我都想講番我自己o既經歷。

由於我上兩個月前誤服中藥,引致全身麻痺,呼吸困難,要call 白車入急症室,雖然之後冇事出院,但就因為咁發現自己有驚恐症(之後食親野都好驚會有同類事件發生)。最嚴重時,失眠、頭暈、呼吸困難樣樣齊,夜晚訓覺個腦就不斷諗埋o的衰o野,好驚突然之間暈o左o係屋企會失救而死,亦因為咁,導致而家我有胃酸倒流o既問題。不過,而家情況已經大為好轉了。之前我都問過亞b攞西醫o既資料,我亦有去過搵佢,但醫生並無開血清素比我食,佢話我唔算嚴重,同埋想搞清楚個胃個情況先開藥比我,因我要安排入院照胃鏡,所以到而家都仲未搵番o個位醫生覆診,就o係呢段期間,我發覺我都慢慢康復了。

由於我自己有宗教信仰,所以每晚都會睇聖經、祈禱,失眠o既情況好快就再冇發生。我覺得最重要係不停咁同自己講,呢o的暈係唔會有事的,而且呼吸困難亦都唔會令我疾息的。深入去認識呢個病,對個病都會有好處的,因為知道係因為呢個病先會有呢o的病徵,而唔係身體出現什麼毛病所致。

因我自己本身個胃有事,好容易會感到呼吸困難,我都可以克服到心理o既問題,希望各位都可以一齊加油,渡過難關啊!

大宅

vrr

很高興聽到您說已經大至上康復! 但係要提提您, 要避免精神上刺激, 要做一些溫和運動, 如太極, yoga, 最好有宗教信仰等等....
我冇意推銷全何東西, 只不過亦是過來人, 您講ge野我全部感受過, 好過, 番發過, 其實中, 西醫都各有各方法, 睇病人受唔受, (如我吃中藥比較舒服, 我姐姐則服西藥較ok)
大家都要加油!

:-P

大宅

冇錯....我地一定要努力, 唔可以比個病帶住我地行, 我地要做主導......我地要多d互相鼓勵, 加油呀!!各位!!

民房

亞b,

係呀 ! 我係想搵個西醫資料呀. 可唔可以pm比我呀 ! 急 !急 ! 急!

tks !

大宅

我想問下各位過來人,
呢個病係咪唔會完全好番晒o架?
因我覺得我只係好o左9成,但總有一成吊住吊住好唔晒咁..
你地係咪都係咁o架?
我而家唔知仲應唔應該去睇醫生食藥好呢! :-( :-(

大宅

我都覺得自己有呢個病 :-( :-( :-(
一年多前覺得呼吸困難, 成日要斗大氣,好驚會死, 心跳加速........之後去睇醫生, body check 後乜事都冇, 睇到你地 D topic, 先知係驚恐症. 呢幾日又發作啦, 好一排......又發作, 好辛苦呀! :-( :-( :-(
點做好呀!!!
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsqucvi20051206_8_My+child+is+Man+Hei.png

複式洋房

Hello

Please pm to me too. I want the doctor information.
How much per time? Is the doctor give the medicine
named " seroxat" to you? How long you need to take the medicine since I have take this medicine for two years more, but still need to continue to take and cannot stp so i want to change another doctor.

Tks !!

男爵府

個人經驗:
從思想功夫做起:
1)多看一些教你如何正面思考的書籍
2)寫下一些值得感恩的事情eg.生了一個可愛bb..etc.
3)約朋友午餐/開懷大笑
4)每天也做一些賞心悅目的事
**我也曾經歷人生黑暗的歲月...不過我絕不倚靠藥物...反而祈禱, 多安靜思想,睡好一點(可能都要間中借助安眠藥, 但不要倚賴)...日常生活要看開一點...不要跟別人比較....多點散步/運動......** 這一切都有幫助的....
希望大家也能活得開心積極!!
:-P :-P

首頁

尾頁

跳至