興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 請問你地影bb的心得! 有什麼地方好介紹?

THX!

好似咁少女士join 嘅~!

chloepapa 寫道:
CYBER PORT PHOTO CONTEST AND ACTIVITIES :
CLICK HERE

別墅

Cyberport 商場一般la, 花園平台就o.k.
Lincoln BB

複式洋房

DODOMUM,
你嘅相好PRO呀 ! 顏色好SHARP, 睇得出構圖有心思,
有時間 請問公開一吓拍攝心得

**菜式好吸引啊 好以好好味

男爵府

尋日帶左阿囡去wet land park影相~!
雖然好好天, 但可惜set錯野, d相影得唔係咁好~! :cry:
真係side左個景啦......!:-(

果到其實影相都ok架, 如果d角度攞得好應該會影到好多靚景!

男爵府

dodomum,

你上次去wet land影d相, 你點set部機o架?
你係咪用raw去影架?
你上次去一定好熱啦, 但你都咁有心機影到d相咁靚, 真係佩服~! 俾我又要tum阿囡又要揸機影相, 一定發脾4, la la林要走~! :lol:

別墅

bobo223,

多謝你先, 不過我o個d 相其實有好多要改善既地方, 好多都out focus, 仲要有排去磨練o架~ 歡迎比意見^v^

小妹的拍攝心得
- 耐性 (包括大熱天時流住汗, 比蚊咬到手手腳腳都係"la" :-( )
- 等主角比反應, 一有眼神接觸即影, 無眼神接觸照影(會自然d)
- 場地資料搜集 (我會上網搵下那個地方主要係咩顏色多d, 跟住諗下著咩色衫去影會撞d)
- 抱住無take two 既心態, 因為唔知幾時會再同個女去影, 所以影每張都認真d

希望係d有建設性既意見啦

別墅

pakyu0429,

我去濕地公園o個輯相未識用raw影o架...影完返到屋企執餐c
暫時我每次影完之後, 有人問我d相點set, 我都唔知點答, 因為我每個mode同setting都成日唔同...hahaha... 不過我記得好似d setting 暗d 好過光d, 因為d 相暴o左光就救唔返 ?-(

你又知我去o個日好熱? 哈哈...未入去之前係門口仲落緊雨o架...當堂無晒心機影相仲好鬼忟tim呀, 人又多, 我都未見過個公園既人龍好似係羅湖過關排住隊咁行o架 仲要攞住把遮, 一邊推住bb車, 一邊迫住咁行。 仲以為無得影la...點知行o左20分鐘到開始停雨先有番d mood 咋...o個日係好悶熱, 影到成頭大汗lei...

男爵府

dodomum,

因為我見安穎滴晒汗, 所以我估應該果日係好熱~! that's why我揀平日去law~! 同涼少少先去

mug原來你去影相都會睇咁多野o架? 我無特別同個囡揀著咩衫去影o架, 你真係好細心啦! 不過有c full話小朋友最好著sharp d, 但我冇買咩sharp嘅衫俾阿囡o架! 因為我唔係好like 阿囡著果d衫~! :lol:

同埋so far我都冇執相o架, out focus果d我會delete佢, 因為我懶同冇咩時間呀! :mrgreen:

男爵府

raw果file size真係好大~!
我又唔會執相, 所以我都冇用raw 去影

子爵府

好媽媽勳章

dodomum
我都好想帶2b 去濕地, 但要2個鍾車程先到, 我就好想打退堂鼓. 你d 相好靚呀.

講開out focus, 我係dchome o弟話canon 50/1.8係最out focus既一枝鏡....

男爵府

out focus同支鏡有關o架咩?

KnN 寫道:
講開out focus, 我係dchome o弟話canon 50/1.8係最out focus既一枝鏡....

子爵府

好媽媽勳章

pakyu0429 寫道:
out focus同支鏡有關o架咩?
[quote]
KnN 寫道:
[/quote]我都唔知呀, 人地咁講http://www.dchome.net/viewthread.php?tid=305245&extra=page%3D1

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

有時有d鏡都會有back / front foucs, 即係對焦在一點, 個焦點位最sharp 位置是在前 / 後d
呢樣要自己check, 一般用4 粒aa 電池, 一字排開, 每粒要前後相距一粒電位, 對焦在中間果粒影一張相, 出來時睇下focus 是否在原先果點

又可以用一張印左好多字的紙, 用相機斜斜地影一點, 睇下focus 又有無移位
不過影時要手定, 最好在日光光線充足下影

如果真係有走焦, 可拎返去廠 calibrate 支鏡 / 機

男爵府

chloepapa 寫道:
有時有d鏡都會有back / front foucs, 即係對焦在一點, 個焦點位最sharp 位置是在前 / 後d
呢樣要自己check, 一般用4 粒aa 電池, 一字排開, 每粒要前後相距一粒電位, 對焦在中間果粒影一張相, 出來時睇下focus 是否在原先果點

又可以用一張印左好多字的紙, 用相機斜斜地影一點, 睇下focus 又有無移位
不過影時要手定, 最好在日光光線充足下影

如果真係有走焦, 可拎返去廠 calibrate 支鏡 / 機

thx~!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

又有另一版友自製對焦測試板 :
dchome 梨兄測試版
各位可自行download, print 後check check 支鏡有無走焦

男爵府

好勁呀~!

首頁

尾頁

跳至