跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Re: 港大同學會小學

其實唔駛帶好多書, 不過我都唔明點解, 加埋水壺, 餐具零食, 阿女個書包咁鬼重.......
學校有storage不過無鎖, 我都會叫女女將d顏色筆較剪膠水冷衫etc, 放o係學校, 寧願買set extra, 好過每日拎黎拎去... :evil:

民房

吾該哂, 近日周圍同囡囡睇書包, 個個都好大, 咩左上背差不多睇吾到個人.....jusco 果d又話護脊都吾知真定假......你囡囡用邊個牌子呢?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

請你睇下: http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=658243&forum=7
(呢度真係好多專家架 )

民房

嘩, 咁早已經搵書包?
你地講講下攪到我都要搵下先, 真係唔想個女孭太重.

別墅

請問各位,
港大同學會小學是不是普通話學校?

王國長老

中文科由小一開始, 已經係用普通話教, 有教拼音tim, 而家我個女d拼音功課, 我都要上網/查字典至攪得掂 , 由於日日都有中文堂, 日日都要講, 所以小朋友進步得好快
一般科目就係廣東話教

複式洋房

你地 D 小朋友 之前讀邊間幼稚園 ???
:hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer: :hammer:

民房

Hi Charlotte_mom,
可否比個網頁條 link 我, 謝謝~ :-P

Hi sy040408,
我囡囡讀 Keen Ming. :-P

王國長老

PhoebeDa
www.hkugaps.edu.hk

sy040408
我女女以前讀真光
just for your info, 我知學校比較鐘意收靈糧堂, victoria 同埋嶺南

民房

My daughter is studying in Think (朗思), but I wonder there is relationship with the P1 admission.

王國長老

我都識個同學仔, 以前讀朗思wor(麗港城)

大宅

Charlotte Mom

你係唔係話我個仔呀? hee....hee....

郞思同港同無關係嫁!但好肯定同個小朋友表現就有大大關係啦!

王國長老

嘩! 咁都俾你搵到
果然日抖唔好講人

男爵府

Charlotte_mom,

Hello. 還記得我嗎?

想問聲今年你們P.1中文科有沒有用坊間的教科書?

今天學校公佈各學科的奬項. 我聞說今年的p.1生既乖巧亦程度好.相信你們競爭頗大吧.

祝好.

我住種花家

王國長老

坊間既教科書? 有呀, 用啟思......一大堆呀!
"今年的p.1生既乖巧亦程度好" -- oops! 呢個只係general情況, 並唔apply o係我個女身上
閃耀之星都仲有份既!

男爵府

並唔apply o係我個女身上

咪咁'him' la.做到'閃耀之星'都唔錯.

我地今年中文科無用坊間教科書, 但所選文章真的很有水準.不過老師就辛苦la.全部自己備課. 值得鼓掌
我住種花家

男爵府

畀面勳章

hello Charlotte_mom,

有事請教, 我仔今年9月揀小學, 都有興趣畀佢試考港大同學會, 現有d問題想問, 報名時要唔要再加埋小朋友既 profile上去? 如冇, 係咪會覺得我地對呢間小學冇誠意, 或會唔會直接唔interview? 如要加profile, 咁仲要唔要加多封 covering letter to principle? 謝謝!

kookoo

王國長老

我有做, 亦有covering letter, 如果有心做, 不妨show俾學校睇, 你好欣賞佢理念, 例如positive reinforcement, 俾學生自由發展空間, 鼓勵學生主動求學問等等
不過, 以我所observe, 學校真係好睇臨場表現(放心, 人人都有份interview), 夠主動, 中英文能力高既學生, 一定比較著數, 就算唔係名幼稚園出身, 一樣有機會 叫小朋友放膽d無所謂, 唔跟"大路"唸到就up無所謂, 最怕佢唔答!

男爵府

畀面勳章

Charlotte_mom, 好多謝你既意見, 昨晚先同我先生抝, 佢話唔須要做covering letter, 又唔使加咁多野上去, 話到時人地見你得就得, 唔得就唔得, 真畀佢激c, 另我仲想問, 學校大約幾時會出申請表? 我都有留意佢地個web site, 不過見仲係07/08年度, 同埋除了交學費外, 仲有冇其他雜費要交?

王國長老

係啦, 學校做咩鬼仲登緊上年admissions資料
今年你預差唔多時間啦! 至於portfolio & covering letter, 亦都只係錦上添花, 有時間咪做lor, 無時間skip左佢, 亦唔見得一定蝕底.........
其實我女女係waitlist入架, 即入到second in不過最後唔係正選, 我都submit左好多好多補充資料去, 我相信學校係有睇既! 又可能誠意搭夠掛, 總之最後得左, 我真係好開心, 我果年有1400個applicants, 400人入second in, 正選120個, 即係話都有280 waitlist呢! (second in完reject既只有好少)
除左學費, 都仲有d雜費既, 正常果d lor, 簿費印刷費呀, 家教會年費呀, 校車費, 校服費, 自選課外活動費.........暫時唸到咁多!

首頁
12345...6

尾頁

跳至