夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

引用:+本帖最後由+tkbaby+於+13-5-25+04:51+編輯

原帖由 tkbaby 於 13-05-25 發表
X2

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

真係要諗清楚呀...
我自己都係未婚有bb
條路一d 都唔易行..
好在同c6 果時都拍拖7年, 一直都打算結婚.
只不過無諗過提早有bb
因為果時岩岩大學grad. 未正式返工.. 未有錢, 點結婚呢?
一直同c6 大家有agreement 決定大家做2年野先, 儲起錢, 再結.

後尾知道自己意外有左bb, bb 現在都就2 yrs o
lee 段時間既生活真係好辛苦*
c6 返工辛苦捱, 我自己都要做part time

6299 成日就用錢撻我地, 覺得我地無錢照顧唔掂佢個孫..
樣樣都睇唔過眼... 好在現在搬開左... 我同c6 自食其力

其實我到現在我都覺得勁對唔住我自己阿爸阿媽...
咁辛苦捱到我大學grad.. 但係我未婚有bb...
唉... 好在c6生性ja...

湊小朋友唔係易ga.. 真係要考慮好多..
自己同c6既ability, 屋企如果有support 你當然好啦..
但係你都唔可以放棄唔讀書... 真係唔可以依賴男人/其他人
你要有心理準備你要為左bb 放棄好多野..e.g 休息時間, 玩樂時間, 陪自己fds..
因為到時你真係好多野要攪, 要準備! 大前提係你c6都要幫手.. 你大住個肚, 佢對你都唔太care 咁... 點可以負托一生比佢?

大宅

回覆:好辛苦好想喊

記得讀中學時(女校),班主任由中一到中七都係咁教我地:做女仔第一件事要讀好書,將來找一份工作起碼要養得起自己,結婚都要做野,經濟獨立咁先唔會俾人蝦!仲有就係唔好結婚前俾男人搞大個肚,要愛惜自己的身體,才會被別人尊重!
所以樓主你幾辛苦都一定要讀完書拎張證書,將來阿B大d你都可以出去工作,呢個世界就算係屋企都好現實,邊個有錢邊個有say.

wai9878  Agree  發表於 13-5-26 01:10
wai9878  Agree  發表於 13-5-26 01:10

侯爵府

根本就唔應該一齊,你地都分咗手,俾我會唔要個B~不喜勿插

唔好點評我

男爵府

不藉得

大宅

引用:Quote:原帖由+Sicitsoi+於+13-05-25+發表聽

原帖由 pomelowing 於 13-05-25 發表
我冇逼佢…唔係有左牙b我都唔想咁早結婚 又未讀完書
你讀緊啲咩書?預產期幾時?因為我生B冇影響到讀書(夜)。

大宅

引用:記得讀中學時(女校),班主任由中一到中七

原帖由 siuhoclare 於 13-05-25 發表
記得讀中學時(女校),班主任由中一到中七都係咁教我地:做女仔第一件事要讀好書,將來找一份工作起碼要養 ...
你班主任好有道理

大宅

回覆:pomelowing 的帖子

上邊好多jm都講左好多意見,我覺得而家你仲有得選擇, 你真係要考慮一下,如果唔係 將來你一定會後悔,但到時你要面對就係BB將來同你既生活問題,比你而家面對既小好多,雖然落左係殘忍,但比起將來可能欠缺父愛,家庭溫暖等等問題咪仲殘忍

伯爵府

好媽媽勳章

樓主,睇過你其它post,既然你老公咁孤寒,你仲打算去私家生?唔怕將來因此鬧交?

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

大宅

22歲,妳真係大把前途同機會。你男人因為太後生太唔成熟又冇責任感,呢啲係性格,唔好期望佢3x歲會成熟啲,會有爸爸的樣子,話俾你聽一定唔會。你咁後生,有機會係10年內找到好多比他更好的男人。仲乜為左B而令自己一世受賤男欺負而唔開心一世。
阿B係有生命,好多人想要BB都冇,我都好難得至有我肚內的囡囡。
我覺得你同個男人分開,因為呢個男人唔值得你犠牲美好前途,一路讀書一路陀,生個B落嚟,自己諗清楚湊大或交俾社工安排領養。相信佢被領養生活也會很美滿,總好過對住個咁嘅老豆。

大宅

諗清楚。。

男爵府

為自己重身,狠心d唔好要個bb啦,如果唔係甘就一世啦

男爵府

引用:我同c6係因為有左bb所以提前結婚(未結準備

我同c6係因為有左bb所以提前結婚(未結準備中)
之前未發現有牙b時已經因為搞結婚搞到我有情緒病又好多爭執所 ...
你地就算結左都唔會幸福
佢根本就唔想娶你
係責任問題 不得不娶
你好好考慮下
女人結左婚 生埋仔先離婚
你1生就係咁
為自己將來打算下
係唔係真係要嫁佢
至於bb生唔生出黎 就自己諗清楚喇

男爵府

第時生左你先話忍唔到要離婚盞攪,攪到產後抑鬱仲大獲

男爵府

不如你認真地考慮下你結婚係對bb好定係害左bb? 如果爸爸咩都唔理,錢又唔出,咁同冇爸爸有咩分別?如果你家人經濟上支持到你,你仍然可以生bb出來。而家有好多未婚媽媽。

大宅

吾嫁啦!據你所講你嫁左實後悔,仲要個細路辛苦呀!!為乜?單親好辛苦的!諗清楚!

男爵府

引用:+本帖最後由+tkbaby+於+13-5-25+04:51+編輯

原帖由 tkbaby 於 13-05-25 發表
Totally agree...

珍珠宮

22歲,大把青春,讀好書將來認識一個更有質素更愛錫你的男人啦,始終「離婚」對女人黎講係一個污點,既然唔見到未來會幸福,點解唔立即回頭。

我叫唔出你唔要bb,但單親媽媽都唔見到可憐,最緊要你自己爭氣,你父母一定支持你的!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Sicitsoi+於+13-05-25+發表似

坦白講句 真係未…我只能頂硬上
做人父母唔容易,依家未嫁已經咁,將來亞B出咗世呢?你咁樣唔係偉大,係害咗自己,害咗亞B!我都知同你講唔要,係好過份但你試諗吓,你咁細個,自己都未可以完全照顧自己喇,點照顧BB呀?自己諗清楚先,組織一個家庭唔容易,你男朋友依家已經咁,將來你條路會好難行!!

大宅

其實你照結婚,照生仔,之後既日子,你自己諗到啦!!結左又離婚,生仔變單身家庭長大,你估個仔好開心,仔大過會問你爸爸呢?點解無爸爸既?你點答???如果你一直白頭到老,幸福快樂,相信無人會叫你落仔,叫你悔婚,但你咁既情況,你唔只累死自己,仲累死個仔……日後既路行既選擇既始終係你自己,你無得後悔同無機會俾你返轉頭嫁,你承受到咪去囉!

首頁
12345...9

尾頁

跳至