心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

樓主, 加油..你需要多D一正能量

大宅

引用:Quote:RayEE+發表於+13-6-19+09:50+多謝樓

原帖由 仲天騏 於 13-06-19 發表
如果我係緊張果d野既話, 就唔會有今日啦!!
樓主千祈唔好怪自己,我係過來人,好明白你嘅感受,你介唔介意我問多幾個問題,如果唔想喺post 度講可pm

仲天騏  多謝您關心我!! 不如在這裡講吧, 希望其他jm可以有得著!!  發表於 13-6-24 20:40

大宅

引用:Quote:RayEE+發表於+13-6-19+09:50+多謝樓

原帖由 仲天騏 於 13-06-19 發表
如果我係緊張果d野既話, 就唔會有今日啦!!
樓主千祈唔好怪自己,我係過來人,好明白你嘅感受,你介唔介意我問多幾個問題,如果唔想喺post 度講可pm

大宅

simpleAA 發表於 13-6-19 15:11
回覆 RayEE 的帖子

我曾經嘗試想睇野正面D,或者唔去再諗,但唔過一時三刻,又打回原形,有乜辦法幫助自己 ...
不好意思,我並沒有一定得的方法幫助你.我只能分享我既經歷,看看能否給你一點提示. 我打字很慢, 不過我會努力架! 希望你都係一樣.

大宅

樓主你好! 我又黎扼分喇!

好彩d藥係寫明"有需要時服", 唔係就真係大檸樂! 唔睇醫生由是可, 睇完仲多d煩惱....食唔食藥好呢?

(我唔係鼓勵大家唔好睇醫生, 有需一定要搵醫生求助!!)

"有病唔睇醫生, 睇左又唔肯食藥!" 係我成日攞黎話我老婆既金句, 現在發生在我身上.

如是者又食左幾次藥, 最後果次我唔知點解企左係路中間, 我祇係記得有架巴士"砵"我, 跟住我就行開. 驚魂未定時個報紙檔阿姐問我有冇事, 佢話架巴士"砵"左我好耐, 急停後又再"砵"左好耐我先識陏, 嚇c佢. 那時我沒有回答個阿姐...因為我腦裡面不斷湧現呀仔細個時侯, 上學時候既情景, 仲有..叫"爸爸同我玩吖!"既聲音.. 緊接著, 就係同老婆吵鬧既情景, 那時想, 其實, 我老婆發老四個樣都幾得意呀!

自那次事件之後, 我冇再食藥. 反正食果陣就冇諗野, 藥力過後, 咪一樣照諗! 其實食左藥之後, 會既機會唔係增加了嗎? 那時既想法係要c, 就c埋一二邊, 唔好累人. 但現在回想, 其實, 那時我並不是那麼想c, 祇是以為c, 係一個解脫方法! 但係, 當真正在死亡邊沿既時候, 我發覺我好驚, 唔知驚什麼, 只知道我好驚, 唔係有冇膽量既問題, 祇係有一種不明既恐懼.

食藥又唔係, 唔食又亂諗野, 又唔係咁想去c (連自己以為既殺手鐧都冇埋) 點算呢? 我決定去搵...心理轉導.

其實有少少進步架, 我已經唔係咁想去c喇. 當然, 我唔知係唔係因為同死亡好近才令我減低呢個念頭. 所以各位千其唔好試呀!! 我祇係分享一下我既經歷乍.

唔好意思, 要停一下, 等一陣再講故. 多謝收看.

大宅

唔好意思, 個貼拖左好耐. 今次剩係講d濃縮既事情, 其他唔講咁多喇! 唔係悶親大家就唔係幾好啦! 其次係因為這個貼是騎劫樓主既, 真係唔好意思.

見完心理醫生(佢叫自己做輔導員), 得到既結論係. 佢叫我要接受我自己...祇係一個人, 仲要係正常到唔正常果隻得兩隻手既凡人. 咁既然唔係聖人, 係煩人, 有煩惱係正常既. 唔好以為自己係跌打既, 什麼都可以做得到(或者要做得到)

例如:
- 今日有八十個email要覆, 一定要做晒先可以收工. 即係話, 就算唔去廁所, 唔訓教, 唔食飯, 都要18分鐘內回一個email!

- 有些人會覺得別人做既野, 總係比自己做得冇咁好(有些人愛別人太多, 不想他們辛苦, 所以也會用這個藉口), 所以什麼都要自己做. 例如, 別人洗廁所, 洗地, 洗衫, 洗碗等等唔夠自己乾淨, 最後所有事情都係自己做晒! 工作上也一樣, 很多人有一套不成文的自我審查制度, (當然有些工序是有標準的, 我這裡是說自己創造出黎那些) 好多野都睇唔過眼, 之後, 一係就滿肚子怨氣, 一係就自己攞晒黎做...最後, 當然會被壓力壓到透唔到氣.

其實, 人只有一日24小時同兩隻手, 試下唔好攪咁多野上身, 分d野比人做囉, 比兒女, 比另半等等...你可能會諗, 但係自己唔做就冇人做, 或者佢地唔做, 做得唔合符"標準", 咁點算? 由佢囉!!

另一方面, 其實點解有些人會畏高既呢? 原因原來很簡單, 因為所謂驚恐, 其實係人腦"憑著自身經驗"而推演未來"可能"會發生既事, 從而叫自己小心既一種反射. 例如, 足踏在崖壁邊, 望落去山腳, 點解會驚? 其實祇係因為"如果"n咁多個原因而跌左落去就會死...其實, 都未跌, 驚咩呢?

呢個概念其實好有用, 同樣道理, 點解....
"聽到個仔叫爸爸就覺得煩", "未回到家就覺得去緊監獄", "未訓醒就覺得今日又係行屍酒肉", "唔做唔得, 老闆會炒我, 冇左份工會餓死"....又甚至係, "我想改變, 但係冇動力, 完全有心無力"...因為全部既煩惱, 鬱悶, 都係自己個腦在有可能發生事件之前推演出黎.

當然, 跌落山會有機會死, 但也不一定死, 可能傷, 可能比樹頂住冇事呢, 唔一定係死架! 再進一步, 唔好比"跌落山"發生咪得囉! 行開d, 安全d咪得囉! 好以而家個仔一走近, 我就會叫佢企係度, 唔好走過黎住, 唔好叫老豆住, 講下你有咩要求先, 嘻嘻, 真係好似冇咁煩喎! (之後當然仍然要同佢玩, 祇係厭煩既感覺少左)

其實仲有好多野要講, 不過太長啦, 可能冇人想聽, 就係度完啦!

以上既例子可以有n條反駁既問題, 我都問左呀醫生唔少, 有問題請隨便問, 我會試下搵番d答案比大家.

最後想補充, 我用左幾年先明心理醫生講既野, 而佢亦同我講唔係一朝一夕可以明白同運用, 所以盡量出去走動一下, 睇下山, 睇下水, 去沙灘睇下浪(唔好剩係睇住個仔有冇浸親), 參加d遠足團等等(原來香港係世界有名既遠足地方黎架)

大家努力加油, 做個凡人吧!

最最後, 樓主有一個問題"為別人而活", 我都有請教過呀醫生, 佢冇好正面咁答我呢個問題, 佢祇係叫去沙灘行下, 就會有答案. 其實最後佢講左兩樣野: 1.) 沙灘有很多沙, 如果你係其中一粒, 那麼圍住你既其他沙就叫做同你有緣份. 那麼在上面壓住你個d沙又如何呢? 想之前先看看你壓住既沙! 再唔明既, 你既然係一個凡人, 有兩隻腳架, 一腳踢開d沙, 那麼所謂緣份便會重組.
2.)海螺bb原來係會付在海螺媽媽身上. 自己個殼已經夠重架喇, 重要咩多個仔, 個衰仔又學人要咩自己個殼, 海螺呀媽應該好明白透不過氣點解, 但其怪既係, 從來冇人聽過海螺講粗口

大宅

你講得好好..睇完心情系好左..但系過多陣又回復從前

大宅

回覆 bearbearip 的帖子

所有人都會係咁架! 唔好去介意"過多陣又回從前", 係好正常架!
多d出去走動一下, 周圍睇下呢個世界, 慢慢就會ok. 加油吖

人人都得架, 唔係淨係我得架!

大宅

再睇埋你之後講既野..吾好迫到自己太緊...D野又吾系得我一個識做既..咪留D比人做囉....
我最中2你講既海螺BB..又真系冇聽過海螺講粗口喎..得閒打多D呢D啦..好睇又會令諗下自己既野...你都要加油呀

大宅

回覆 bearbearip 的帖子

其實果d野唔係我講架, 我都係抄呀醫生d對話出黎同大家分享下.
我唔信佛, 但係佛家有一樣野叫"頓悟". 有時有很多道理大家都知道, 只是做起來有各式各樣既問題出現, 之後做得不好, 做唔到就會心情唔好, 抑悶等.. 其實唔好成日迫自己, 自然就會做到架喇!

大家一同加油, 好多時我都會忘記架, 但係再講一次之後, 我都refresh左好多呀!

多謝樓主比我打刧佢個post.

大宅

回覆 仲天騏 的帖子

Maybe you need to look for a new hobby or go travelling to recharge yourself! Stay positive!

大宅

引用:唔好意思,+個貼拖左好耐.+今次剩係講d濃縮

原帖由 RayEE 於 13-06-21 發表
唔好意思, 個貼拖左好耐. 今次剩係講d濃縮既事情, 其他唔講咁多喇! 唔係悶親大家就唔係幾好啦! 其次係因為 ...

謝謝大家的留言,心裡舒服多了

其實問心, 我甚麼都不缺, 我有溫飽, 我有愛我的家人, 也有朋友.......但是我覺得寂寞, 雖然身邊的人多, 但沒人明白我。沒有生活只是在生存

現在真的舒服多了

大宅

RayEE 發表於 13-6-21 12:37
唔好意思, 個貼拖左好耐. 今次剩係講d濃縮既事情, 其他唔講咁多喇! 唔係悶親大家就唔係幾好啦! 其次係因為 ...

我知道了!!! 很多事我在一開始就選擇了, 不能返回以前, 不能再有甚麼改變。既然不能再次選擇, 就要去適應那些我所謂的"痛苦", 嘗試去享受吧

我不知我可不可以, 但我會試試, 真的很多謝您, 很多謝各位!! 我好多了!!

大宅

仲天騏 發表於 13-6-24 20:46
我知道了!!! 很多事我在一開始就選擇了, 不能返回以前, 不能再有甚麼改變。既然不能再次選擇, 就要去適應 ...

樓主, 不是去學享受"痛苦"呀!! 痛苦就係痛苦, 點可以享受既呢? (你道行重高過我). 而係出去看看這個世界, 這個世界很很很大架, 總有一些會令你開心的人,事,物等著你去發現!
既然你什麼都不缺, 不如看看你可以幫這個世界做些什麼?
但係其實你有得選擇架! 放低所有既野, 走出去.. 影相果個都係咁啦! 冇問題架!

我和老婆吵架三天了, 佢話我講既說話好難聽....其實..."難聽"咪"難聽"囉, 點可以學去覺得好聽既呢?

大宅

仲天騏 發表於 13-6-24 18:22
謝謝大家的留言,心裡舒服多了

其實問心, 我甚麼都不缺, 我有溫飽, 我有愛我的家人, 也有朋友.......但是 ...
樓主其實係唔係有d理想, 但係由於家庭關係不能去追求, 所以覺得自己在生存呢? 講黎聽吓吖?

大宅

引用:Quote:仲天騏+發表於+13-6-24+18:22+謝謝大

原帖由 RayEE 於 13-06-24 發表
樓主其實係唔係有d理想, 但係由於家庭關係不能去追求, 所以覺得自己在生存呢? 講黎聽吓吖? ...
不是。其實是有點後悔當年嫁了給個我不愛的人,以為他愛我便夠。這些年他對我也算好,我們也開始了結婚生仔養仔教仔的生活……每日返工放工,與他越來越少溝通,也很不喜歡他那勁懶的生活 。只是耐唔耐諗,如果當年沒嫁他,現在做個剩女,那多好!耐唔耐會鑽下牛角尖自己唔開心囉。

羊之家  已成事實的事就不要多想,人是不能叫時光倒流的,努力活在當下吧。  發表於 13-7-22 15:51

大宅

回覆:有時覺得,人生真係冇乜意義

對我來說,我只是隻螻蟻,每天工作、吃、拉、睡,每天返工放工賺錢,沒什麼人生的在生存……但生活是無奈,有好多嘢是沒有take 2。或者如你說可以揀唔做好人,但我始終介意人家目光,我做不到。

大宅

仲天騏 發表於 13-6-24 21:59
不是。其實是有點後悔當年嫁了給個我不愛的人,以為他愛我便夠。這些年他對我也算好,我們也開始了結婚生仔 ...
咁就eps啦!, 你有你忙碌, 佢有佢訓覺, 好以roomate 咁咪得囉! 唔好成日鑽牛角尖!

大宅

回覆:有時覺得,人生真係冇乜意義

好像又還回基本步了。對不起大家,那麼努力開解我……我真的想太多了。我會努力向好的方面想的

大宅

引用:Quote:仲天騏+發表於+13-6-24+21:59+不是。

原帖由 RayEE 於 13-06-24 發表
咁就eps啦!, 你有你忙碌, 佢有佢訓覺, 好以roomate 咁咪得囉! 唔好成日鑽牛角尖! ...
我也有這樣想。但我內心竟然還偶爾想再次戀愛,我覺得自己什麼都有,但就是沒有一個我愛的人。其實我深知那是不可能的事,我年紀都一大把了

很蠢是吧?

羊之家  既然已經與妳丈夫一起了,不如嘗試發掘他的優點,或許妳會真的愛上他呢!  發表於 13-7-22 15:52

首頁

尾頁

跳至