夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個真係要同老婆好好傾下,等佢知道你既感受,再睇佢有咩反應。

男爵府

回覆:一個爸爸+老公的心聲

唉,老公甘好,仲系嚴3嚴4....
我老公有你甘好就好啦

別墅

Nancy20090615 發表於 13-6-24 16:41
其實點解您唔出聲呢? 一方面, 佢都係比您縱出黎的.

當其時您就應該出聲, 您話: 您睇人地老婆幾好, 識 ...
智力/口才差
係咪一世都俾人蝦?
响智力/口才都比其他人差既情況下應該如何反擊?

別墅

老實講唔止夫妻問題
反應遲鈍(口才差,智商較低)
响家庭同工作上
都成日俾人蝦
但因天資問題卻無法反擊
唯有忍受, 但忍落去唔係辦法
唔識表達, 忍唔到落去果陣
只能夠動粗甚至傷人都表達不滿
結果冇人體諒
想改又冇能力

最殘酷既係
遇到相同情況既人因為走唔出類似困局而搞到痴線.....

複式洋房

呢個唔關係唔係比人食住,佢o係我朋友面前好專重我/比面我,只不過對住佢朋友就。。。

究竟女人o係其他人面前係唔係咁喜歡踩自己老公呢?

禁止發言

子爵府

回覆 balrog 的帖子

我覺得佢唔係有心咁,只係佢同朋友交流既方式係咁樣,應該唔係從心睇低你,但如你感到不滿,要將感受講出來,記住唔好用責怪佢既語氣,會適得其反

大宅

咁樣好慘bor...
不過我諗唔到有咩方法叫你太太改變下, 因為我係女人, 我唔識教女人...
anyway, 加油!

別墅

Perhaps she just want to comfort her friends only.
You should talk to her if you really care

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:呢個唔關係唔係比人食住,佢o係我朋友面前

原帖由 balrog 於 13-06-25 發表
呢個唔關係唔係比人食住,佢o係我朋友面前好專重我/比面我,只不過對住佢朋友就。。。

究竟女人o係其他人 ...
你太太只係唔想晒命姐

大宅

回覆:balrog 的帖子

就老婆係應該既,但要比佢知道條底線,忍耐力太高有時唔係一件好事,我c9曾經有試過類似情況發生,話說我有個同事既太太係ftm,
"c9: 你睇下阿A個老婆幾好呀,人地結左婚後唔使返工全職湊細路 , 我又要返工~~ "(我地當時剛結婚係冇細路既,佢講左幾次,我都忍下tum下佢算數,然後有次佢又講,我嬲嬲地就狠狠地開佢波,拍枱就剷)
"我: 你話阿A個老婆有幾好,咁我使唔使搵阿C個老婆同你比呀!阿C老婆搵得到,阿 C 結婚後唔使再做part time啦!唔通我又要比呀!"(阿C婚前同我都有做part time,婚後佢就唔使做pt,c9都知既)

自此之後,c9乖乖返工,以後再冇講呢類話題 ,女人係要tum要就,但都要比佢知你條底線既

大宅

不要只埋怨!要溝通

珍珠宮

夫妻之間不能忘記感恩,欣賞對方有時要開口講,等對方知道自己付出的,係收到晒,在心中。老公陪我睇醫生,做家務,我會同佢講"老公真好"。因為我知道無人老奉錫我,愛情係雙方付出。

珍珠宮

但我係朋友前都唔會讚老公,因為唔想朋友覺得晒命。

伯爵府

你太太會唔會其實有D嘢不滿不過都無同你講? 好多嘢係累積嘅, 如果你平時有做嘅嘢佢講到你完全唔做咁更係佢唔啱啦, 你都要同佢座底傾下, 如果唔係一路唔講佢唔會知, 有D人好醒目, 有D人後知後覺, 不過點都好, 老婆係自己選擇嘅, 更係想白頭到老, 至少你自己係呢段婚姻有盡過力, 結果係點都已經無憾! right?!

瑪瑙宮

heartte243 發表於 13-6-24 18:25
智力/口才差
係咪一世都俾人蝦?
响智力/口才都比其他人差既情況下應該如何反擊? ...

無急才/才智係唔會突然間有, 別人幫唔到, 只可以模仿別人, 學到幾多就幾多.

侯爵府

引用:先講講關係先:同老婆都結左婚幾年,+大家都3

原帖由 balrog 於 13-06-23 發表
先講講關係先:同老婆都結左婚幾年, 大家都3x歲了, 小朋友都有一個了(兩歲)! 發覺越來越唔開心!
同老婆D朋友 ...
可能你老婆把口快過個腦,唔記得俾面你

侯爵府

引用:就老婆係應該既,但要比佢知道條底線,忍耐

原帖由 dan02 於 13-06-25 發表
就老婆係應該既,但要比佢知道條底線,忍耐力太高有時唔係一件好事,我c9曾經有試過類似情況發生,話說我有 ...
啱啱我前幾日都聽到個女性朋友當住好多人面同佢c6講:"我十個fd結左婚,九個都有老公養唔駛做" 。我真係"鄧"佢c6難堪

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:先講講關係先:同老婆都結左婚幾年,+大家都3

原帖由 balrog 於 13-06-23 發表
先講講關係先:同老婆都結左婚幾年, 大家都3x歲了, 小朋友都有一個了(兩歲)! 發覺越來越唔開心!
同老婆D朋友 ...
寵慣左

大宅

回覆 balrog 的帖子

樓主, 我同你既情況一模一樣! 我老婆仲要係勁發脾氣, 成日掉轉話我話佢唔啱(我真係冇). 永遠想同佢坐低傾, 佢都唔會講自己野.
次次都話梗有我道理, 話我認為自一定無錯, 我都冇咁講過.., 佢咁有道理咪大家攤出黎研究下囉, 又唔得既...

一發老四就唔比飯我食, 郁下就趕我出門口, 又成日老屈話我話要離婚, 其實我邊有講過啫!!! 跟住話我唔想做醜人咪佢做囉... omg 每次佢話要離婚佢都話唔可以再同我生活落去...

重有好多架, 我只係想好好坐低傾下, 唔通真係咁難?

係吖, 我係專登打比你睇架老婆, 我知你成日"汲"我上bk做咩架! 你教我睇既!

sorry 樓主, 打劫左你個post添. 祝你好運

首頁

尾頁

跳至