論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:其實之前有某某不知名律師話打格仔都叫侵犯

原帖由 dorianchan 於 13-06-27 發表
其實之前有某某不知名律師話打格仔都叫侵犯私癮, 咁想請教有高見的人點樣可以做到提醒下僱主而又唔犯法:que ...
財記追本地人,貼大字報,寫紅油大字 都一樣唔開全名,相片打格啦! 無謂留低話柄!!

男爵府

BK Milk勳章

回覆 bbfish1992 的帖子

外傭同外傭公會, 的確都係用自己覺得啱的方法去對付緊D僱主, 呢D唔使請過工人的都聽聞過...

但如果佢地衰, 所以我地都要''將心比己''咁對付返佢地, 我地就同d B6無分別了.

僱傭問題真係好難解決, 我真係明...我唔係咩道德之士或聖人, 大家討論下件事好了, 唔好話我偏幫邊個呀! 唔係我有排瞓唔著...就係因為今日多事開左個POST囉.

公爵府

好媽媽勳章

dorianchan 發表於 13-6-27 14:54
其實之前有某某不知名律師話打格仔都叫侵犯私癮, 咁想請教有高見的人點樣可以做到提醒下僱主而又唔犯法:que ...
當然唔算啦!
fb是公開的, 就算係不公開群組, 只要有群主authorise就睇得
而, 申請做組員冇任何條件, 即是係人都申得
咁同公開冇分別架喎....

版權是fb的, 就算係工人的相, 版權也不是你的呀~

我不是扮偉大幫外傭, 而係希望大家唔好拿屎上身!!!

伯爵府

一日都係社會既錯~

工人可以改PASSPORT, 改名....

就係因為我地偉大的特衰政府從沒為外傭僱主著想, 投訴機制很多灰色地帶, 連外傭的指模記錄都沒有.

要外傭僱主含冤受屈, 要對工人仲要好過對自己, 政府至會民望插水.

大家一人少句, 不要拿政府的錯來跟自己過不去, 團結喔!

其實打幾個格仔都沒礙事丫, 一張打眼, 一張打咀, 咁又得唔得呢?

子爵府

初級媽咪 發表於 13-6-27 15:10
回覆 bbfish1992 的帖子

外傭同外傭公會, 的確都係用自己覺得啱的方法去對付緊D僱主, 呢D唔使請過工人的都聽聞過...

如果佢地衰, 所以我地都要''將心比己''咁對付返佢地, 我地就同d B6無分別了.

僱傭問題真係好難解決, 我真係明...我唔係咩道德之士或聖人, 大家討論下件事好了, 唔好話我偏幫邊個呀! 唔係我有排瞓唔著...就係因為今日多事開左個POST囉.

我無叫人將心比己去犯法

我請你同外傭和僱主講同一番說話
以免誤會僱主蝦外傭
其實僱主最無助

子爵府

mylulu007 發表於 13-6-27 15:15
一日都係社會既錯~

就係因為我地偉大的特衰政府從沒為外傭僱主著想, 投訴機制很多灰色地帶, 連外傭的指模記錄都沒有.

要外傭僱主含冤受屈, 要對工人仲要好過對自己, 政府至會民望插水.

大家一人少句, 不要拿政府的錯來跟自己過不去, 團結喔!

其實打幾個格仔都沒礙事丫, 一張打眼, 一張打咀, 咁又得唔得呢?
我好鬼鍾意你 jack

大宅

畀面勳章

引用:+本帖最後由+初級媽咪+於+13-6-27+10:52+編

原帖由 初級媽咪 於 13-06-27 發表

我屋企無請工人的...因為一直都聽唔少朋友講, 請工人有幾麻 ...
咁外傭偷攞僱主啲信去財仔借錢,佢地又算係乜?!你未瀨過嘢你唔會明白,為何我地不是僱主是苦主!有苦自己知!佢地不斷斷約、偷嘢、走佬同傷害小朋友,只要你試過以上一樣嘢,你唔會係到講風涼說話!

男爵府

畀面勳章

最錯係無能正苦, 條例偏幫外傭及超超過時, 所以才令外傭顧主在迫於無奈之下想盡辦法去保障自己及為保障下一個顧主免受迫害吧.

你估我哋唔想親手帶大自己骨肉而假手於人,無可奈何請外傭幫手點知就遇著了賤傭

個人來說, 我都好悲賤架, 被外傭層出不窮下賤手法迫到幾乎不能透氣, 又有邊個人出句聲幫下我哋

大宅

回覆 Kayla_Mama 的帖子

因咩原因咁短日子就唔做?

大宅

不如咁多位苦主一齊參加6月30日集會去表達我哋既不滿﹗

金鐘添馬政總東翼前地

日期: 2013年6月30日 (日)
時間: 下午3:00 (約1小時)
地點: 金鐘添馬政總東翼前地 (閘口位置)

內容: 僱主吐苦水的分享會、遞信俾勞工處處長及記者訪問。

https://www.facebook.com/events/524769860904907/

大宅

睇完生果報,第一個感覺就係講到我哋苦主錯哂,點解啲記者唔同啲苦主做吓訪問,等大家對事件有更深入既了解

大宅

之前4月我參加咗人生既第一次遊行(都係關於我哋班苦主),但好失望,只係得數十人參加 (應該唔夠50人),咁既然大家講到咁慘,點降唔去出一份力,如果我哋再唔出聲,只好任任人魚肉.

別墅

回覆:iriskwokmama 的帖子

唔想煮飯哦。

大宅

引用:我有個做咗3日,有個2個月。 +

原帖由 Kayla_Mama 於 13-06-27 發表
我有個做咗3日,有個2個月。
3日咁短?

別墅

回覆:latter_lover 的帖子

係呀,貨不對版,煮完餐飯後話唔想煮飯,個衰agent又偏幫工人,即刻同個工人搵新僱主!

大宅

好多幸運既僱主都唔會認同呢度既人晌度公開衰工人既野, 尋日, 有個C FU上我度check 冷氣, 因為要再約時間洗機, 我叫佢一定要俾我知時間,我要搵印尼朋友翻譯俾我工人聽, 因為我工人乜都唔識聽, 成日都做錯野...答非所問, 問非所答...
果個c fu就話咁既工人我都請...我話你唔知而家請工人有幾難, 唔係你揀工人, 係工人揀打唔打你份工, 我由上年8月到而家6月,已轉左三個工人, 我囡3歲我已經有請5個工人既經驗, 果個c fu就話, 一定係我問題, 因為佢自己請工人都十幾廿年, 而家果個做左13年, 我問佢係屋企d人係咪已經大哂, 無小朋友,無new born. 你工人有乜野做? 佢就話佢家5個大人, 工人只係煮下飯,洗下衫, 執下野,唔係日日都吸塵抹地, 呢d工, 我係工人都唔走啦...呢d傭主請工人,都咁去縱個工人, 唔覺得係因為佢地問題令到d工人咁懶. 佢地用慣工人都唔會幫我地呢d媽媽...估況D無試過用工人...

大宅

回覆:有關我對今日生果日報頭版''貼外傭黑名單群組''的感覺!

生果曰報太偏袒,無請過工人真係唔知苦况我比好幾個公主玩到嘔血,我自問對工人唔差,結果政府幫過我地嗎?我地最終人又無錢又無囖我地啲媽咪團結靠自己報料都唔得!ps我覺得出樣都要打格仔嘅!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mylulu007 發表於 13-6-27 15:15
一日都係社會既錯~

冇錯, 最衰係香港政府, 如果可以喺聘請外傭前俾多啲工人喺香港的working history僱主參詳, 僱主就唔駛靠自己去做資料庫, 起碼~工人喺香港做過幾多年, 幾多份約, 每份約做咗幾耐, 資料一目了然, 僱主可以因應工人working history嚟考慮請唔請, 唔駛好似而家咁, 全部任工人同agent廢up, 唔駛負責任, 香港僱主就不斷上當, 不斷跌錢, 全因香港政府監察外傭質素不力!

珍珠宮

畀面勳章

回覆:有關我對今日生果日報頭版''貼外傭黑名單群組''的感覺!

見到d 回覆, 心寒, 香港教育好失敗, 教出一班如此思想既港媽, 再係度花唇舌教化都無用, 唯有希望政府立法, 打擊網絡欺凌, 人不自武而人武之!

大宅

相信唔會再有苦主相信生果報紙! no way!人地facbook都刪走晒咩黑名單。請外傭團體,外傭,幫工人政黨放一萬心,又少了團體打爛你們個飯碗,繼續食肥肉。

首頁

尾頁

跳至