跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

Re: 有冇準備係瑪麗做產檢同生既準媽媽呀?

有架喇, 咁你要快d啦, 我8月就book晒架喇.
希望每天開心渡過 ;-)

男爵府

你個佬又係消防佬,哈哈..咁巧合既...
咁你有無產前運動班d form呀?因為上次我去贊育見唔到有,只有產前講座咋....如果有...你可唔可以fax俾我呀? 希望有機會同你地一齊上啦....

有架啦 寫道:
kirin,
間間醫院唔同架, 東區就唔洗上堂都可以陪產, 但係瑪麗就要上架, 我老公上次都有陪產架, 我老公同你老公都係做同一份工架

珍珠宮

2024年龍年勳章

kirin, 報產前運動班要有醫生簽名先比報架, 我第一次去贊育時佢有張form比我, 話如果想報產前運動, 就見醫生時叫醫生簽埋名架, 你有無呢張form呢? 要問贊育d人拎返再搵醫生簽名喎.

大宅

kirin, jessy,
產前講座班我有form, 如果你要我可以fax比你, 要醫生簽果張係屋企, 我都未比醫生簽, 12月5號會去產檢, 到時比醫生簽埋.

男爵府

really???
咁等我今日walk-in去贊育問下先...

Jessy 寫道:
kirin, 報產前運動班要有醫生簽名先比報架, 我第一次去贊育時佢有張form比我, 話如果想報產前運動, 就見醫生時叫醫生簽埋名架, 你有無呢張form呢? 要問贊育d人拎返再搵醫生簽名喎.

男爵府

haha...我剛剛打去贊育問,原來去健康院同醫生講都ok...見醫生係要醫生去評估媽咪既身體適唔適合上堂,所以我今日可以只去西營盤,唔駛行多幾條街啦....hahaha..

大宅

kirin,
你係健康院產檢架? 我係贊玉架, 所以我要返贊玉囉, 係呢, 你係咪住宿舍架?

男爵府

可能佢見我個胎算係穩....我又年齡唔大,所以睇左2次贊育後姑娘就飛左我去健康院了....
我未排到宿舍呀(要同奶奶一齊住呢~可憐)...老公都係今年先入識...應該無咁快....睇下幾時再recruit officer啦....好似聽講officer排宿舍會快過man,不過都要入到班再出左班先算啦....

有架啦 寫道:
kirin,
你係健康院產檢架? 我係贊玉架, 所以我要返贊玉囉, 係呢, 你係咪住宿舍架?

珍珠宮

2024年龍年勳章

有架喇, kirin, 時間表我有, 因為之前報左麻, 咁你地要快d喇.

複式洋房

我預產期不是3月,可否join你地?

我想問,如果想QM生,可以私家產檢嗎?有無人這樣做?

珍珠宮

2024年龍年勳章

free, 你2邊都去咪得羅, 好多人都係咁架.

複式洋房

但我驚放假有問題,請問政府產檢幾耐1次?私家醫生最後幾週會每星期1次,政府又如何?有無人可以教我怎麼辦?

大宅

kirin,
officer宿舍都唔易排呢, 不過如果你老公考到officer就梗係好啦, 起碼人工高好多麻. 你老公而家守邊到呀?

jessy,
我今日排左啦, 我打去話排4&5, 佢話3分娩認識1都有關聯叫我去埋, 我話冇時間, 所以陪產必須既堂我先去, 跟住佢答我其實最好就全部上晒, 其實冇話上幾多堂或者上邊班就有得陪產架喎 咁最後我就報左分娩認識1, 2, 係07年1月17 &24日上

大宅

free,
我都係2邊睇架, 政府我咁耐睇過1次咋, 我會一路延期, 上次我打去就延到冇得可延, 因為姑娘話我23週先睇第二次太少啦, 所以下次我一定要去睇, 我既目標係成個過程睇3次, 下次係第二次, 第三次都相信係2-3月既事啦.
FREE 寫道:
我預產期不是3月,可否join你地?

我想問,如果想QM生,可以私家產檢嗎?有無人這樣做?

複式洋房

你們真係好好人,肯答我問題,我想qm生,想儲錢買樓,我同奶奶住,很辛苦.

有架啦,可以只做3次政府產檢嗎?需要跟姑娘說明其餘都在私家產檢嗎?

你們全部都是公務員?

珍珠宮

2024年龍年勳章

我唔係公務員呀, 不過其實政府都check得唔密呀, 都成5-6星期先去一次咋, 不過臨生時會密d就2星期一次, 如果到時你就唔到時間先打去改期羅.

有架喇, 我12月尾就上1&2喇, 咁到時4&5見啦~~~

大宅

冇話得唔得既, 其實做產檢都係保障你自己, 起碼醫院會有你record, 例如你係有糖尿既起碼佢地都知, 會跟進囉, 我都有同佢地講我有睇私家, 但係姑娘都話就算有睇都唔係咁好, 所以我就12月5號返去睇一次囉
FREE 寫道:
你們真係好好人,肯答我問題,我想qm生,想儲錢買樓,我同奶奶住,很辛苦.

有架啦,可以只做3次政府產檢嗎?需要跟姑娘說明其餘都在私家產檢嗎?

你們全部都是公務員?

複式洋房

Jessy,

原來這樣.我會嘗試2邊都做產檢,希望公司可以批假.

另外,想問個BB出世,在政府健康院或之前產檢私家醫生跟進較好?

男爵府

Jessy, 有架啦,
哎呀...今日我去完西營盤攞完醫生紙之後,去左贊育in-person報名,o個位余小姐(應該唔係護士來的)態度真麻麻,我只報到第1堂和第2堂,3至5都full了...我叫佢幫我排waiting list,佢話waiting list都未必排到我,又話如果要老公陪產就一定要老公一齊上4&5,而家只好睇睇到生既時候姑娘會唔會俾我老公入產房啦....

FREE:
你在政府做產檢,不需要跟姑娘說明在私家有做的(我覺得沒有需要lor,姑娘又唔會因為你在私家做就幫你做少d野)唔知你預產期幾時,但係如果你打算在qm生的話,打個電話去贊育book左第一次產檢先啦....因為touch wood你有咩問題的話,醫院都有record,至於私家,你睇下係唔係真係想每次花多幾百元去做啦...私家就多個ultra sound同葉酸咁...我在健康院做...都覺得ok的...不過等得耐d,而且要平日去...不過公司夠大,唔會話我sick leave
FREE 寫道:

你們全部都是公務員?

珍珠宮

2024年龍年勳章

kirin, 我知你講邊個, 佢係咁架, 佢對o個d好遲先去報名既人係好無禮貌架, 但如果係一早報o個d佢又好好人, 因為我11週就去報晒, 所以佢對我好好, 解釋亦好清楚, 但我後面有個好似係大陸黎左無耐既女人, 就成5個月先去報(因佢見晒肚我當佢5個月啦), 個小姐就對個大陸婆好惡呀, 個大陸婆又話咩咁多班full左, 個小姐就好惡咁話: 你咁遲先黎報乜都full啦!!! 嘩~~嚇死我..... 咁你有無報到4呢?

free, bb出生後邊度檢查會好d我就唔sure啦, 但我應該都會去返健康院, 除非bb有特別事or問題而健康院又求求其其不了了之我就一定會再帶bb睇私家, 到時見招拆招啦, 但你都話要儲錢買樓羅, 慳得咪慳羅, 有需要才去私家就會比較化算.

首頁

尾頁

跳至