夫婦情感

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

Lovelovebear 發表於 13-7-17 16:54
嗯… 都係有少少衰架…

不如咁啦,同佢協議以後經濟你管晒,俾一年時間自己觀察下佢有無誠意改,如果佢真 ...

同意啊, 我就係想珍惜眼前呢個對我無條件接受既男人, 先至苦惱, 我當然知結婚對我冇好處, 起碼冇咗單親免稅額先啦, 但另一方面如果我反口唔結婚, 佢可能會好hurt, 到時結婚唔成變咗分手

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

其實樓主你自己非常清楚,佢唔係你的Mr. Right.結婚唔係道義問題,都未結...你已經開始後悔...抱著這個心態,又怎會長久...可以維持現狀已經很不錯了

侯爵府

tongtongmama 發表於 13-7-17 17:14
我唔係唔要佢啊, 只係猶豫應唔應該同佢結婚, 我都冇嫌惡佢搵錢少過我, 如果唔係我一早飛咗佢啦。主要問題一 ...
如果唔結你又會唔會覺得自己自私左少少呢?好多時見到有女人上黎問拍拖甘耐個男人都無意思結婚,大把人叫個女人即刻走啊。
應該甘睇,你可以選擇唔結婚,但要同對方講清楚囉。如果佢因為你唔肯結婚而離開嘎,你唔好後悔就得喇。

tongtongmama  我係有D自私, 始終俾人傷過一次, 點都要好好保護自己  發表於 13-7-17 21:22

男爵府

回覆:一齊13年, 應唔應該結婚

唔好為左耐左好似要結而走去結婚,勉強冇幸福

你而家咁咪幾好!最緊要財政獨立,唔好拿馳上身

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆 tongtongmama 的帖子

如果個男人鍾意你, 而佢又明白, 你根本唔需要名份及結婚証書.
佢就唔會逼你同佢結婚. 大家開心繼續往後生活就得.

如果佢堅持要同你結婚, 你要諗諗佢仲乜要逼你啦.

拍拖十三年, 真係唔係一段短時間.
十三年入面, 佢係邊個時候同你求婚?
定係近年同你求婚?

唔想結婚, 就唔好結婚, 唔好逼自己.

但唔結婚係唔係要同佢分手, 呢樣係另一個問題啦.

伯爵府

No

大宅

Valais 發表於 13-7-17 17:31

如果個男人鍾意你, 而佢又明白, 你根本唔需要名份及結婚証書.
咁佢又冇逼我, 我地一齊七八年左右佢就開始向我求婚, 係我一直都唔肯, 佢個時仲話等佢還晒D債就有錢同我結婚, 點知......還到而家都未還完, 因為佢一直都改唔到自己洗錢習慣。

大宅

No! Don't get marry. No point to get marry.

禁止發言

大宅

維港 發表於 13-7-17 17:49
唔結啦!大家都唔同步伐,好難長久終老
係, 呢個先係我主要既擔心, 錢反而唔係最重要

子爵府

要佢改洗錢習慣同還哂啲錢,如果咁都唔肯就無計傾,一個有啲骨氣嘅男人,應該好介意自己女人搵多過佢,佢唔介意不突止,仲無諗過去改,而且你都離過婚應該知道人要變起上黎可以好恐怖,唔好咁老定萬一真係離婚佢唔會問你攞膳養費同分你身家,除了自己真係無咩人可信,有幾多老人家都比自己仔女呃,何況係男朋友,唔好咬定你男人係衰人,不過要保護自己多啲。唔使唔要佢,繼續同居,婚事拖得就拖。而且唔諗住生仔又住埋,男人老狗都唔需要名份啦,你話自己已經離過婚唔覺得一紙婚書有咩咁重要,但首要認自己太衝動應承左。

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唉 ~ 呢個男人真係幫唔落.

如果佢改到洗錢習慣. 咁幾好呢.

我對男友同老公兩個要求:
男友: 佢唔上進, 亂洗錢, 唔緊要, 最重要唔好問我借錢, 而且唔 "嫖, 賭, 飲, 蕩, 吹" 便可.
老公: 冇上進心, 冇錢攞返屋企, 亂洗錢既男人, no way

你會唔會好似我咁, 男友同老公分類?

仲有, 有上進既人, 好難拉一個冇上進既人向前行.
我相信你明白我講呢句說話既意思既.

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你話佢有100會比150你

但點解成有街數幾十萬

大宅

引用:你話佢有100會比150你但點解成有街數幾十萬

原帖由 CALVEN 於 13-07-17 發表
你話佢有100會比150你

但點解成有街數幾十萬
可能我講得唔清楚,我意思係就算佢只有100元,如果我想要,佢都會買150元的嘢俾我,佢唔太著緊錢,洗錢好豪爽,所以d卡數還極還唔晒,我要佢cut晒d卡,佢又唔肯。

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

tongtongmama 發表於 13-7-17 19:33
可能我講得唔清楚,我意思係就算佢只有100元,如果我想要,佢都會買150元的嘢俾我,佢唔太著緊錢,洗錢好豪 ...
但按你所寫,基本供樓...洗費都你出,佢只不過出下水電,
即係佢只對自己好豪爽?

複式洋房

如果係我就唔會結。。。。睇唔到好好既將來

侯爵府

回覆:tongtongmama 的帖子

唔應該,自己又有事業,何況年紀又唔細,結都無乜用,還是單身自由好多

男爵府

回覆:一齊13年, 應唔應該結婚?

唔結

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

而家仲差落幾十萬街數, 個個月都唔夠 錢使, 話咗佢十幾年都改善唔到。

←←←← 這已是一個充份理由不结婚~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

CALVEN 發表於 13-7-17 19:38
但按你所寫,基本供樓...洗費都你出,佢只不過出下水電,
即係佢只對自己好豪爽?
...
咁又唔係, 佢係好中意買好多野返屋企, 例如去超市, 佢成日都買到千幾二千埋單, 一有咩特價, 就會買好多, 成日買D唔等使既野, 我成日話佢都唔改, 佢同佢媽去親吉吉島都幾千銀埋單, 佢係長子, 成日幫阿媽阿妹俾電話費上網費換電話, 阿妹冇錢洗又搵佢, 我話佢, 佢話佢都係買野孝順阿媽啫, 咁都唔俾, 咁我仲可以講咩呢?

其實我有時都諗唔明佢D錢洗咗去邊, 佢一個月二萬幾人工, 唔賭唔嫖, 放工就會返屋企, 佢又唔會買好貴嘢俾自己, 佢對自己會好慳, 返工都會自己帶飯, 以前佢都會送戒指個D俾我, 自從我搵多過佢之後, 我都叫佢唔洗送貴嘢俾我, 有錢就還咗卡數先, 特別係呢兩三年, 我人工加咗好多, 所有屋企大筆洗費都係我自己俾, 佢而家會買嘢俾佢阿媽, 阿妹同我個女, 但都話唔夠錢洗, 我叫佢記低每項洗費, 或者出糧俾D錢我管, 我每月俾3千佢食飯搭車, 但佢又唔肯, 可能佢都有D大男人, 唔想俾個女人管住D錢, 又或者佢都未係咁坦白, 有D錢唔想俾我知啦。總之呢十幾年我講完又講, 試過好多方法, 佢都係改善唔到自己財政囉。

首頁
12345...12

尾頁

跳至