自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

回覆:你們的父母會否講粗話嗎??

吾會,仲斯文過我

子爵府

會!成家一齊講Tim

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

我吾講

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:jackco-mami 的帖子

伯爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

我爸嬲時會講,我不說

大宅

回覆:你們的父母會否講粗話嗎

會講,由細聽到大,所以我同細佬都講,曾經細個有段時間係好爛口,但大左後已經慢慢改過,係好嬲先會講

大宅

好媽媽勳章

我爸爸做三行,粗口家常事

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會講...不過唔會跟

公爵府

我成家都講!佢地講講下笑都會講兩句粗口,但教我地做人講道理,鬧我地就一句都唔講。

珍珠宮

畀面勳章

會,,係好嬲果陣

水晶宮

熱血金章

我爸媽都唔會講粗口喎,

我係八十后,

阿爸同同事吹水會爆一兩句,

但係屋企從來唔講的

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+JoanC+於+13-08-06+發表講唔

原帖由 bbmaggie 於 13-08-06 發表
我識好多人都講, 但我又唔覺得講就代表冇品得喎,可能大家嘅定義唔同。

...
你都講得啱,係定義唔同。如果你覺得自己仔女粗口掛咀邊係無問題,咁當然係你嘅標準講粗口係無品德問題。但係我覺得有問題,我唔鍾意俾人用粗口問候,我更加唔想我嘅仔女咁樣鬧人。

伯爵府

唔講。反而覺得新一代好多女仔講。

男爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

我都係70後,我媽唔講,我知我爸會講,但佢從未喺我屋企人面前講過,到我大咗,我爸聽過我一次講出口,我爸教識我一件事,佢話:“識講粗口唔係好叻,識幾時先講,而講時又冇影響人又冇令自己出問題先叫叻!”

依家我用我爸呢個方法教我讀中學嘅仔,好好彩我仔聽公公話,佢明白晒我爸意思,我覺得我爸好叻。

複式洋房

我暫時未聽過

男爵府

我爸爸媽媽都講,爸爸勁啲,我地一家人食飯時有講有笑都會講,冇所謂,咁梗係唔係好勁果隻啦,不過如果有小朋友,我地就一句都唔會講的

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 jackco-mami 的帖子

我都係70後…父講呀媽唔講,我自己讀到中學都唔會講…直至出黎做野後就講

再做左人地媽咪就更少講…

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我媽唔會講, 我估我老豆開工時會講, 但咁多年, 佢從來唔會喺屋企講.

水晶宮

爸爸間中會,媽媽就唔會

伯爵府

喺屋企唔可以講,出面就唔知喇。

首頁
12345...7

尾頁

跳至