跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

Re: 有無06年6月16日出世bb呀.

大宅

Shanice 好鍾意食糊仔,已經食咗十幾日蒸萍果蓉,尋曰開始食香蕉蓉,雖然佢肯食,但我重未覺得佢好鍾意食果蓉。我同事話個個BB都會鍾意食香蕉喎!再睇吓先啦!或者我會試將啲香蕉蓉加入少少糊仔,希望佢習慣吓個味道先啦!有本書叫"給寶寶最好的第一ロ食譜"我覺得幾實用同埋啲食譜好似幾好味,不防留意吓。
另想問吓有冇人同BB打咗流感針?BB會有乜反應?係咪最好要打?
你哋啲BB瞓教瞓成點?請指教。

大宅

hi rebecfwm

乜萍果蓉要蒸架? 你用新鮮萍果定係即開即食果d呀.

water

rebecfwm 寫道:
Shanice 好鍾意食糊仔,已經食咗十幾日蒸萍果蓉,尋曰開始食香蕉蓉,雖然佢肯食,但我重未覺得佢好鍾意食果蓉。我同事話個個BB都會鍾意食香蕉喎!再睇吓先啦!或者我會試將啲香蕉蓉加入少少糊仔,希望佢習慣吓個味道先啦!有本書叫"給寶寶最好的第一ロ食譜"我覺得幾實用同埋啲食譜好似幾好味,不防留意吓。
另想問吓有冇人同BB打咗流感針?BB會有乜反應?係咪最好要打?
你哋啲BB瞓教瞓成點?請指教。

大宅

Hi water111,
我睇嗰本書入面嘅醫生講有好多媽咪都有呢個疑問,點解唔比新鮮萍果蓉BB,要先將啲萍果煲熟?佢就話咁樣啲營養會流失少少,但就比較啱啲初引進半固體食物嘅BB,因為啲萍果會霖啲同埋會易整爛啲。當BB嘅吞嚥能力有進步時,可以比佢食新鮮萍果蓉。(本書原本係將啲萍果砌件去芯後放入沸水煲到霖身,但我就蒸熟,諗住營養會流失少啲)。

禁止訪問

民房

我係新手, 我嗰囝囝都係060616出世, 他的名叫謙謙

別墅

各位我返來la.........
你地聖誕幾日假日帶bb去咗邊呀!
我帶囝囝去咗海洋公園及長洲玩.........囝囝好開心

別墅

我個仔剛開始食米糊就病咗了 :-( :-(

禁止訪問

大宅

由Shanice四個幾月時醫生都話佢出牙仔,但就係大牙前一啲嘅位置,但都過咗兩個幾月嘞,都未有?!? ?-( ?-( ?-(

別墅

我個囝囝仲未有牙仔出呀!

anniewmau 寫道:
anson出咗牙仔啦

民房

Hi ! lwklilian , 您囝囝 Hei Hei 的病好未呀?

我囝囝Nathan 出咗2隻牙仔啦, 不過由2006年底開始感冒到現在仍然有一些咳, 囝囝的病還傳染給我, 各位媽媽一定要小心身體 !

別墅

囝囝好返啦!
近日天氣凍咗, 真係要小心呀! 不論bb及媽咪都要小心身體呀!!!!

MaWanFiFi 寫道:
Hi ! lwklilian , 您囝囝 Hei Hei 的病好未呀?

我囝囝Nathan 出咗2隻牙仔啦, 不過由2006年底開始感冒到現在仍然有一些咳, 囝囝的病還傳染給我, 各位媽媽一定要小心身體 !

大宅

好耐無聲氣啦!

各位0616媽媽請現身啦!

大宅

Shanice上星期一打完肺鏈第三針後病咗幾日,發咗幾晚燒,初初以為係支針嘅反應,因冇其他病徵;已經食咗醫生比啲退燒藥,但到咗第三晚都重係咁,第四日朝早都有發燒,馬上去睇医醫生,原來係玫瑰疹。係好多BB都會生嘅。好mild,又唔痕,但之前會發燒,發咗4日後會退燒就會出疹。會出幾曰,但又冇藥食,自己會好番。嚇死我!!! 好彩Shanice宜家好番lu。

大宅

hi rebecfwm

玫瑰疹除左發燒係米冇其他病徵架

大宅

Hi water111,

係冇其他病徵。其實醫生都check過佢有冇其他可引致發燒嘅病徵,例如流鼻水、咳(冷親)、廖道炎、疴嘔等等。但又乜都冇,淨係發燒,冇胃口;醫生話揾唔到病徵既發燒多數係玫瑰疹;四日後退燒,出疹。其實出咗疹之後重會有機會發燒,但好彩佢冇。

[quote]
water111 寫道:
hi rebecfwm

玫瑰疹除左發燒係米冇其他病徵架

複式洋房

hi all...

long time no c ar....

嘉賢...出咗半隻牙.....仲未自己識坐, 要扶住嘢就可以自己坐, 都坐得好穩&好耐........開始扶嘢企.......食2餐粥, 4餐奶....少少傷風....好煩, 天氣忽冷忽熱......都係嗰句...大家小心, 注意身體.....

rebecfwm
玫瑰疹...我大女出過, 冇其他病徵but燒幾日都好驁, 好擔心, BB都好辛苦.....if 想BB舒服D可用金銀花日同佢沖凉....

別墅

HiHi 各位媽咪, D 幾日又轉涼la, 記得同bb著多d衫, 以免凍親呀!

民房

HiHi 各位媽咪, 我返來啦! 上星期好開心囝囝望著我叫<媽媽>, 非常sweet, BB 真是好奇妙他只得7個月人仔已懂得好多, 大家有時間share 湊仔心得 or 農曆新年出來聚會好嗎?

首頁
12345...7

尾頁

跳至