跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章

引用:特殊小朋友一樣可參加自行派位同大抽獎,照

原帖由 methy 於 13-09-26 發表
特殊小朋友一樣可參加自行派位同大抽獎,照你既回覆,間間學校都可以不用選。

家有一位特殊需要小朋友,雙 ...
加油

公爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:siukei17+發表於+13-9-25+17:40+加多

原帖由 雪雪媽 於 13-09-26 發表
身邊有些不同程度的SEN小朋友,有D在傳統學校跟得上,有D唔得,也有父母一句「唔想被標攕」把有讀寫障礙的 ...
要訓練一個小朋友去幫學校拎獎、考試拎高分唔難,

要教育一個小朋友認識自己,接納自己短處,有自信去融入社會,先難

教育局依家向中、小學行「融合教育」,係希望幫有需要小朋友更快融入社會生活,同時亦希望其他小朋友有包容嘅心去接納,學習互融相處

你行十步好容易,但有d人行一步付出嘅努力比你多十陪

共勉之

大宅

引用:特殊小朋友一樣可參加自行派位同大抽獎,照

原帖由 methy 於 13-09-26 發表
特殊小朋友一樣可參加自行派位同大抽獎,照你既回覆,間間學校都可以不用選。

家有一位特殊需要小朋友,雙 ...
點解要怪,因乜要歧視?加油呀💪💪💪💪💪

我返來啦

大宅

其實如果小朋友本身有特殊需要, 最主要係學校可否配合. 對其他小朋友應該係冇影響既. 各位媽媽唔需要太擔心. 亦唔應該標籤佢.

男爵府

siukei17 發表於 13-9-26 10:26
要訓練一個小朋友去幫學校拎獎、考試拎高分唔難,

要教育一個小朋友認識自己,接納自己短處,有自信去融入 ...
絕對同意!

複式洋房

methy 發表於 13-9-26 09:11

家有一位特殊需要小朋友,雙腿無咩力,行路怪怪的,其他一切正常,希望第時小學見到,唔好見怪。
笑死鳥……

只要沒有暴力傾向,和有特殊須要學童一起學習也沒有問題呀!

第一志願大家都有,最煩星第二志願呢!

首頁

尾頁

跳至