自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:飲人奶但六個月唔可以飲淸水

我都係咁

子爵府

引用:現在啲後生咁樣湊BB,+你地點睇????

原帖由 ukiuki 於 13-09-09 發表
現在啲後生咁樣湊BB, 你地點睇????
有問題?點湊bb媽媽話事,媽媽唔會害親生兒的,何況人奶有足夠水份,係唔需要另外飲水的

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我個時無咩真係俾水佢飲~小小都會有~其濕片夠米得囉

翡翠宮

減齡達人勳章

因為bb咁細個個胃仲好細,飲得多水個肚仔就食唔落奶,因為人奶已經有好多水份。呢樣野唔關古代或現代事架,唔會現代啲人奶就多水啲家嘛但六個月開始食糊仔粥仔,就開始要比啲水佢地飲了,否則難去便便

男爵府

玩具勳章

我果陣時健康院姑娘都係咁話,我都無比,但係bb的大便比較乾,奇實而家諗番,都唔洗一本通書睇到老,人地有飲水既b未不知幾健康!個個bb體質不同,你試吓比2-3次,無影響胃口未得囉!

大宅

引用:題外話,我4個月已經開始引入固體食物,所

原帖由 tc001039 於 13-09-09 發表
題外話,我4個月已經開始引入固體食物,所以睇到標題6個月都未飲過水好驚訝,再睇大家回覆原來係正常,同6 ...
健康院係建議6個月開始加入固體食物!
我仔6個月先開始飲水,點知唔識用奶樽,所以一開始已學用杯飲水!

公爵府

我會比少少水bb濕口的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都係咁, 阿仔6個月大後至有清水飲.

原來我仲算後生!

家龍mA    發表於 13-9-9 18:34

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

飲人奶係唔洗飲水架wo
飲左水會影響胃口, 而且人奶已經有足夠水份...
我仔都係咁...6個月先開始飲水, 因為開始食固體

ps, 我仔好like飲水, 完全冇問題

公爵府

2023年兔年勳章

回覆:yl88 的帖子

先要分清楚是需要,還是必要。另外可按個別情況調節,不用硬跟一種方法,別人可行的不一定等同自己都可行啊!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

子爵府

引用:人人湊仔方法都唔同,個個BB都唔同,唔好硬

原帖由 維港 於 13-09-09 發表
人人湊仔方法都唔同,個個BB都唔同,唔好硬要人地用自己個套。所以婆媳o甘多糾紛

...
無錯,個bb係而家個後生嘅,唔係你嘅,後生的有後生的一套,點解一定要跟樓主嗰套?阿媽一定唔會害個b嘅,樓主你唔好同個後生講話你當年都是咁湊大幾個,呢句係最乞人憎嘅,你都識講你當年,當年即係幾多年前?廿年?三十年?人係會進步嘅,知識日新月異,五年前的知識都outdated,更何況係“當年”?

公爵府

引用:我信左姑娘,好後悔

原帖由 zjz327 於 13-09-09 發表
我信左姑娘,好後悔
Why?

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:飲人奶但六個月唔可以飲淸水?

我個女食人奶大,食固體前真係無飲過水啊!有咩問題?人奶水份夠,唔需要補充!仲有太細個bb個腎未發展得好,比太多負荷佢會令佢唔舒服架!

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

珍珠宮

我有俾小小,因為埋身餵人奶,BB奶樽都要重新學習飲!我覺得好多都俾咩科學咩研究洗腦我80後都覺得好接受唔到...我好早俾糊仔..我仔到依家食粥仔又快!

琥珀宮

而家健康院係咁教,同以前唔同!

禁止訪問

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:哦!哦!!!!!!!!!但BB皮膚好乾!咁點呀???

哦!哦!!!!!!!!!但BB皮膚好乾!咁點呀???
皮膚好乾就需要搽cream...

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

大宅

回覆 Strawberrys 的帖子

大宅

引用:我跟足唔飲水,不過時光倒流我會俾10ml+水

原帖由 jaijailovebb 於 13-09-09 發表
我跟足唔飲水,不過時光倒流我會俾10ml 水用杯仔餵下,因為大左真係好難叫佢飲水

...
Total agree

伯爵府

畀面勳章

回覆:飲人奶但六個月唔可以飲淸水?

二胎全人奶都頭六個月冇飲過水

首頁
12345...6

尾頁

跳至