烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

Re: 高速煲???真空煲???

伯爵府

畀面勳章

[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野
日本の平安を祈ります

男爵府

差不多過年留意下~~maybe有套裝優惠gar!!

[quote]
catmummum 寫道:
[quote]
Wing(婷婷媽咪) 寫道:
我都岩岩買左lagostina, 我買左9L, 之前UNY有9折, $19xx, 但係我唔係太識用, 次次煲完都好多水, 可能水太多, 你地會唔會煲完排完氣之後打開個蓋換個普通蓋後再煲一陣架?
另外, 你地可唔可以分享下有d乜野

大宅

fissler o係蓋入面除左主排氣閥.....前少少有一舊黑色膠咁ge物體,呢個係後備排氣閥門,當你個主排氣閥不能正常排氣時,呢舊膠會向上頂起,同你排氣....黑仔d講句,兩舊野一齊失靈時(不過無咩可能),佢會迫開條膠圈,當個膠圈迫開時,呢個情況已經做唔到高速,所以你只會煲乾水~~無可能煲爆煲~~主排氣,後備排氣,同迫開膠圈,為3重安全裝置~kuhn rikon design可以話一樣,而tefal係最後唔係迫開,係'留'曲膠圈~~
今時今日,百貨公司賣得ge~even kern呢d幾百蚊貨仔都好穩陣ge~
Pretty2036 寫道:
[quote]
文妮 寫道:
其實而家ge高速煲係有3重安全裝置ga~~
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~
唔係得lago,所以你地唔洗擔心~

Fissler我揾過冇wor~~ 有找到既唔該話我知,我都想知

thanks~~

[/quote]

大宅

你好呀~~
淨係上年同今年,各大品牌都已經加哂價,不過無辦法~supplier話,鋼材貴左~~~~就算我地staff price買,即係等如以前賣售價~~~都唔抵
monkeyyyy 寫道:
[quote]
文妮 寫道:
以我所知,起埋fissler,kuhn rikon,同tefal都一定有~~~

文妮,

好耐冇見啦 ...
我最後都係買左 fissler 啦, 因為上之永安大平賣,
依家 fissler 加左價, 唔知係咪想同 lago 睇齊呢 ?[/quote]

男爵府

明白...

你响Fissler度做(我8下jek)^^

文妮 寫道:
fissler o係蓋入面除左主排氣閥.....前少少有一舊黑色膠咁ge物體,呢個係後備排氣閥門,當你個主排氣閥不能正常排氣時,呢舊膠會向上頂起,同你排氣....黑仔d講句,兩舊野一齊失靈時(不過無咩可能),佢會迫開條膠圈,當個膠圈迫開時,呢個情況已經做唔到高速,所以你只會煲乾水~~無可能煲爆煲~~主排氣,後備排氣,同迫開膠圈,為3重安全裝置~kuhn rikon design可以話一樣,而tefal係最後唔係迫開,係'留'曲膠圈~~
今時今日,百貨公司賣得ge~even kern呢d幾百蚊貨仔都好穩陣ge~
[quote]
[quote]
文妮 寫道:

Fissler我揾過冇wor~~ 有找到既唔該話我知,我都想知

thanks~~

[/quote][/quote]

伯爵府

畀面勳章

[quote]
我都打算買黎用,因為放工返黎煮得飯黎我手腳又慢實在係太夜先有得食喇,我又無乜時間行街,各位sis,如果你地見到有做特價平嘅可唔可以pm報料俾我呀?
[/quote]好呀,唔該晒你呀Pretty2036 ,不過我屋企同公司附近都無得賣,如果見到有優惠,可以的話唔介意話我知丫!
日本の平安を祈ります

大宅

pretty

文妮係百貨公司既家品做 ....
唔係 fissler or lago 既 sales 黎架,
我都係上次同佢傾完先敢買高速煲咋 !!

明白...

大宅

文妮,

我都估到架啦, 全球金屬價格高企, 所以咩都話要加價,
但係佢一加就加 20%, 好似勁左 d 喎 !!
未加價前已經好唔捨得買, 如果加左價, 我諗都唔敢諗呀!
未買既媽咪 ..... 依家真係要 15/16 囉 !!

文妮 寫道:
你好呀~~
淨係上年同今年,各大品牌都已經加哂價,不過無辦法~supplier話,鋼材貴左~~~~就算我地staff price買,即係等如以前賣售價~~~都唔抵

男爵府

[quote]

[quote]
我都打算買黎用,因為放工返黎煮得飯黎我手腳又慢實在係太夜先有得食喇,我又無乜時間行街,各位sis,如果你地見到有做特價平嘅可唔可以pm報料俾我呀?
[/quote]好呀,唔該晒你呀Pretty2036 ,不過我屋企同公司附近都無得賣,如果見到有優惠,可以的話唔介意話我知丫! [/quote]

ok~~

男爵府

pretty

文妮係百貨公司既家品做 ....
唔係 fissler or lago 既 sales 黎架,
我都係上次同佢傾完先敢買高速煲咋 !!

[quote]
明白...

[/quote]

oh...i c...~~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

話唔定 fissler 都知道 bk 好多人講佢地, 又見近排好賣左, 所以咪加價囉.....

文妮,

我都估到架啦, 全球金屬價格高企, 所以咩都話要加價,
但係佢一加就加 20%, 好似勁左 d 喎 !!
未加價前已經好唔捨得買, 如果加左價, 我諗都唔敢諗呀!
未買既媽咪 ..... 依家真係要 15/16 囉 !!

[quote]
文妮 寫道:
你好呀~~
[/quote]

伯爵府

畀面勳章

[quote]
[quote]
[/quote]好呀,唔該晒你呀Pretty2036 ,不過我屋企同公司附近都無得賣,如果見到有優惠,可以的話唔介意話我知丫! [/quote]

ok~~
[/quote]真係唔該晒呀
日本の平安を祈ります

珊瑚宮

好媽媽勳章

fissler 同 lagostina係咪都係高速煲呢? 價$又差幾多呢?

珍珠宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我以前都係用真空煲架,自從買了高速煲後,個真空煲都收起了

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

聽你咁講我都放心 d.....

文妮 寫道:
[quote]
[quote]
文妮 寫道:

thanks~~

[/quote][/quote]

大宅

catjeffcat 寫道:
話唔定 fissler 都知道 bk 好多人講佢地, 又見近排好賣左, 所以咪加價囉.....

如果真係既話 .... 係咪應該比返 d 介紹費 or
discount 我地 d bk 媽咪呢 ??? 重加咁鬼多 !!

男爵府

想問下Fissler個出氣口污漕點洗?? 煲完d粥,用水沖,用洗潔精洗,筷子"liu"佢個隆..好難洗得乾淨ar~~

男爵府

琴日啱啱睇完菲姐的節目,教煲杮子雞湯,好簡單,一隻雞斬細件出水,杮餅一開四,薑片七、八片,出水後的雞同其他材料一齊落水煲,滾後三分鐘熄火,食得。聽晚試吓先。

男爵府

bbdou 寫道:
琴日啱啱睇完菲姐的節目,教煲杮子雞湯,好簡單,一隻雞斬細件出水,杮餅一開四,薑片七、八片,出水後的雞同其他材料一齊落水煲,滾後三分鐘熄火,食得。聽晚試吓先。

但上星期先做,今個星期又做杮子雞湯,唔知佢攪咩~~

首頁

尾頁

跳至