母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:peachcreamy 的帖子

佢問咁多做咩呀,你一句私隱咩都可以唔病,攞病假叫醫生唔寫咩病都仲得呀,正常男人知道好多野唔方便問女人,所以做掂啲野就唔理。

大宅

引用:Quote:原帖由+martin_man+於+13-09-19+發表

原帖由 Potato001 於 13-09-19 發表
張通告係衛生署署長發的,應該只適用於該部門的員工。適用於全體公務員的通告應該是由公務員事務局發的。

...
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/breastfeeding/policy_detail.html

原來衞生署網頁都有寫,雖然係衞生署內部通告,但佢寫係度,希望佢有帶領作用,其他政府部門會跟,再擴展去私人公司。希望唔使再偷偷摸摸。。。

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+13-09-19+發表

原帖由 felicia314 於 13-09-23 發表
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/breastfeeding/policy_detail.html

原來衞生署網頁都有寫,雖然係衞生署內 ...
放完產假返工了,睇返email ,係高永文8月時出memo比所有部門,建議給予員工支持餵母乳,包括1日2次泵奶break同提供合適地方和雪櫃,所以人人有份!

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:peachcreamy+發表於+13-10-22+23:47+

原帖由 leetungbb 於 13-10-23 發表
係!我都偷偷地泵,费時比人知我走左去泵奶!黎緊新工作環境冇地方泵!吾知點搞,個場地冇房!又吾想一返工 ...
多得高永文,我一返工就名正言順同上司提出take lactation break,admin仲比我book會議室。你會唔會同上司講?

禁止訪問

大宅

回覆:leetungbb 的帖子

個memo係8月幾多號出咖?

男爵府

引用:個memo係8月幾多號出咖? +

原帖由 HKPluto 於 13-10-23 發表
個memo係8月幾多號出咖?
22/8出比各部門首長

大宅

回覆:peachcreamy 的帖子

可以share張memo嗎?
揾左LN同intranet都唔見

thanks!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我部門D同事都係LUNCH TIME搵個地放LEE埋泵奶, 例如雜物房. 因為得1個會議室, 但有10幾個同事都要泵.

不過所有上司都無乜話你. 有時老細請食飯, 都可以早少少泵左先出去.

珍珠宮

我入左職只係十個多月度,未見過有呢份memo,我黎緊十二月尾先生bb,已經同阿姐講左借房泵奶,我office除左會議室外,仲有3幾個有電製的房仔,希望順利

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

唉...今日第一日返工, 問eo借房, 佢就話要睇邊間房得, 又問我用幾耐, 我話最少兩年, 佢嚇到呆左...conf room話唔得, 我唔明lunch hour 都有人開會咩? 我今日係toilet 泵咋!
今晚又OT!!!!

別墅

畀面勳章

peachcreamy 發表於 13-9-19 00:34
仲放緊產假,同事今日話出咗email,容許員工每日1-2次去泵奶,仲可以借會議室用。你們部門有冇收到?如果係 ...

我係醫院, 無收到啊..
只可以係LUNCH OR BREAK 個陣去揼JA....

大宅

引用:唉...今日第一日返工,+問eo借房,+佢就話要

原帖由 bastet 於 13-10-23 發表
唉...今日第一日返工, 問eo借房, 佢就話要睇邊間房得, 又問我用幾耐, 我話最少兩年, 佢嚇到呆左...conf roo ...
Show 高永文張memo 比EO 看,有房都唔比你用真係好過分,同EO講用住會議室先,有需要你可以去其他地方。唔駛一定要一個地方用兩年。

大宅

回覆:有冇公務員媽媽?

鼓勵母乳倡公務員享泵奶
now.com 新聞網

限奶令未知何時撤銷,食物及衛生局最近建議各政府部門推行母乳餵哺政策,批准員工在返工時段內泵奶,又鼓勵私人機構響應。有中小企業的老闆就指出,實行上來有困難。
在西灣河母嬰健康院有一間育嬰房,□面有泵奶工具,員工在辦公時間可以在內泵奶。
為了鼓勵餵哺母乳,衛生署於2002年起,已經讓員工在上班時間內,每8小時享有兩次泵奶時段,每次30分鐘。
在母嬰健康院擔當護士的穎嫻,嬰兒7個月大,一直都吃人奶。她指出,如果不是有這樣的安排,未必堅持到餵人奶。 食物及□生局副局長陳肇始表示,已去信各政府部門,建議他們推行同樣的政策。
現時有190幢政府物業設有育嬰室方便媽媽泵奶,不需要迫在□所泵奶,日後會增加至240幢。為了鼓勵私人機構跟隨,政府正考慮是否推出類似Q嘜的認證,表揚響應母乳餵哺政策的公司。
有中小企老闆說,公司員工只有20多人,提供泵奶時段或育嬰室,都有難度。

http://www.breastfeeding.org.hk/story/3878

男爵府

回覆:有冇公務員媽媽?

謝謝樓上姐妹share news! 你們想睇memo又不介意,不如PM我你們的lotus notes mail,我回公司forward比你們 大家一齊爭取奶媽應有權益!

男爵府

引用:唉...今日第一日返工,+問eo借房,+佢就話要

原帖由 bastet 於 13-10-23 發表
唉...今日第一日返工, 問eo借房, 佢就話要睇邊間房得, 又問我用幾耐, 我話最少兩年, 佢嚇到呆左...conf roo ...
Toilet冇得用電雙泵,慢好多,又驚有菌 我呢幾日每次用電泵泵15分鐘,執埋嘢都唔洗離位30分鐘。再同佢傾啦!

大宅

引用:鼓勵母乳倡公務員享泵奶now.com+新聞網限奶

原帖由 MrsWongJr 於 13-10-23 發表
鼓勵母乳倡公務員享泵奶
now.com 新聞網

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊