自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 BK猜猜猜慶中秋

Irene1121 發表於 13-9-25 14:51
囝囝今年升中一,Band 1尾/Band 2頭的中學,校規寫明沒有依時交功課,要留堂至5點。 OK, fine, 留堂我可以 ...
樓主,你不用太唔開心,中一比學校記名,真係唔係一件大事,好多學生都會遇過.
其實老師係train緊D學生,因為中一二都仲有D學生會甩留的.

Irene1121  認同!知道了!  發表於 13-9-25 16:54

大宅

畀面勳章

回覆:功課令老師不滿意,記名達15次記缺點

啱啱升中一 ,有野漏,係要適應下既,俾啲空間自己同個仔,接受新學校新規矩,知道老師係呢啲模式,慢慢適應,新學年有漏有錯應唔只你個仔一個,日後面對其他挑戰,望返轉頭,呢件只係小事,be relax,情況會越來越好的

男爵府

其實15次先記缺點已經好鬆,我讀書個時係3次,連online exercise(唔係正式功課都計)
放心啦,仔仔習慣左就會好好多

子爵府

引用:除左第1點有保留。。其他都冇咩問題。。。

原帖由 carmen89 於 13-09-25 發表
除左第1點有保留。。
其他都冇咩問題。。。。
認同你不如檢討下自己孩子好過拉!仲花時間係度檢討個記名制度

cissie  Agree  發表於 13-9-25 22:06

男爵府

BK Milk勳章

引用:+本帖最後由+雪菜肉c+於+13-9-25+15:16+編

原帖由 雪菜肉c 於 13-09-25 發表

禾都覺得升到中學, 老師每日講要做嘅野, 已經唔係叫功課, 係 ...
你講得冇錯,放左係locker 而冇拎出來上堂視為冇帶論,放學要留堂寫悔改書!!我讀果間Band 1學校就係咁喇!

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Irene1121 發表於 13-9-25 14:51
囝囝今年升中一,Band 1尾/Band 2頭的中學,校規寫明沒有依時交功課,要留堂至5點。 OK, fine, 留堂我可以 ...

老師既要求我唔做評論 間間學校做法唔同
做左無帶交唔到呢樣只能怪仔仔唔小心

囝囝爭取即時補回,老師態度是:無交就係無交!

呢樣野老師講得又無錯喎

相信大部份學校都係咁處理 我女學校都係

我女學校仲要欠交通告都當欠功課

只能話規舉係咁 你唯有跟

中一係適應期 第一個月未知/習慣學校/老師要求

之後應該可以掌握到啦

珍珠宮

睇完,除咗一有爭議外,其餘三次都合理。

學校俾足十五次機會,唔嚴。

樓主,或許你要留意一樣嘢,呢個可能係好多家長的心結,例如:

點解我讀書咁叻?個細路讀極都咁水皮?

而樓主就係:

我哋一家都咁有責任心,偏偏個仔就欠交功課?

有咁的諗法,會令小朋友增添不必要的壓力。

個人認為,中一生,一套新遊戲規則,仔仔要時間適應,初頭欠交多D好正常,慢慢上咗軌道,情況一定會改善。

唔好火、唔好嬲,如果仔仔都自責的話,你輕描淡寫即可,火,反而會俾壓力小朋友。

人越大,承受壓力就越多,好似我自己做呢個行業,就一次遲到、漏帶嘢都唔容許……學校有十五次機會,唔嚴。

男爵府

isababy117 發表於 13-9-25 15:35
其實記缺點又點?代表佢係壞學生?呀仔做好自己本份咪得囉。咪俾呢d野影響佢,佢既目標係文憑試入大學,唔 ...
係嘅!我認同!有道理。
我要開始催眠自己,同化思想,接受現實。

自己是灰色人家話黑色,自己都不能反對。

可能有自己為鑑,自己又黑白分明,及囝囝過往小學表現良好之三大因素,有難受之感。
我要睇開D。

人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

禁止訪問

男爵府

Irene 1121,
是的, 我忘記了2次量體温, 算了孩子2次,
由於要簽名, 因此不能交給孩子負責.

Irene1121  唉!無計!  發表於 13-9-25 15:49

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

我諗我仔好可能同你仔係同學, 我仔都兩次啦, 阿仔一向都係好乖o架, 我都有少少失落.

其實阿仔小心d都可以避免嘅, 希望遲d會好d啦, 但係有一個月適應期會好d囉...

不過我又諗, 記缺點又如何? 寫落成績表又點? 只要我仔成績好, 我又唔怕佢會被趕出校喎, 將來考大學都係睇 DSE 成績嘅啫.

Irene1121  你囝囝邊間?簡稱校名?  發表於 13-9-25 15:48

侯爵府

回覆:功課令老師不滿意,記名達15次記缺點? 試過未?

我覺得學校做得岩

男爵府

Yubi.T 發表於 13-9-25 15:24
太易得來的,根本不足為懼,相反我果時一個學期有 8 個優點,有咩用?

結果咁出眾換來什麼?連校 ...
8 個優點,叻!
係嘅,功利嚟嘅!

我經常對仔說:先做自己份內事!

珍珠宮

BK2002 發表於 13-9-25 15:12
恕我直言, 小學已經講明, "未完成/漏做/做錯/..."都算欠交功課. 你以下所講都算係欠交了. 有一次中作大綱老 ...

同意. 我個仔小一時己係咁啦. 有時先生好人見佢做漏叫佢即做番唔計囉..

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:功課令老師不滿意,記名達15次記缺點? 試過未?

應同學校傾下,聽下校方睇法,太嚴令細路壓力好大,我讀書年代,四樣都有商量,但而家就唔知了。

請勿打招呼~

男爵府

shirley 發表於 13-9-25 15:42
我個仔間中學都係咁嚴, 都有出現過你囝囝的情況, ...作文既問題都話要攞黎見訓導, 小小事都要扣分記過. 我 ...
認同!知道了!
大家一起努力!

男爵府

Froggy_joe 發表於 13-9-25 15:40
睇完,除咗一有爭議外,其餘三次都合理。

學校俾足十五次機會,唔嚴。
認同!知道了!
謝謝悉心解我心結及建議。

禁止訪問

好媽媽勳章

回覆:Irene1121 的帖子

大宅

Irene1121 發表於 13-9-25 15:05
嘩!每次記名留堂,記夠三次就小過。你壓力大嗎?

但我囝囝校規寫明欠交才記名喎,漏了兩條,做錯另一簿 ...

除左第一次, 其他的...
我估學校係覺得做漏, 做錯薄, 無帶, 總之都係交唔到.
交唔到就欠交, 只可以講新開學, 新中一生可以比人情, 但唔比都係有道理.

樓主15次記缺點唔算嚴, 3個缺點計一個小過

我個區嚴既中學係10次記一小過.

珍珠宮

回覆:功課令老師不滿意,記名達15次記缺點

如果啊仔情緒真係好差,我諗我都會同學校老師反影。

返學唔同返工,返工要受壓係因為老闆出人工去請我幫佢完成工作。

返學係教育,如果為左所謂交齊功課而令到同學無自信心,無動力再上學,又或者過份精神緊張,又點會享受到返學嘅樂趣?更加唔好話學到野!

同老師反映唔係個制度,而係學生嘅情緒,好嘅老師唔會死守住d 規矩而唔理同學嘅身心,(如果呢間學校真係個個老師都係咁,就不如轉校), .

另一方面,我會同啊仔傾下,而家嘅壓力唔係來只點先算欠功課,而係啊仔成受唔到失敗,(即使呢個失敗佢認為對佢係唔公平). 其實點樣記欠唔重要,社會就係有唔同標準嘅人, 學識點面對呢種情況,克服佢,令自己更上一層樓,比佢有無優點or 缺點更重要!

首頁
12345...9

尾頁

跳至