跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

louisachausw 發表於 13-10-29 22:35
yeah.
你会返Sydney or Melbourne ?
我不是澳洲公民,但有好多朋友係brisbane.澳洲都是我想move其中一個地方,因我先生有生意在這裡,
而且我小朋友很喜歡Gold coast 環境,12月我會跟D friends 番brisbane
睇屋和睇下D學校,希望到時可以睇到我想要既東西

禁止訪問

引用:Quote:louisachausw+發表於+13-10-29+22:35

男爵府

louisachausw 發表於 13-10-30 07:48
good luck
Thanks....你準備幾時過去?

禁止訪問

引用:Quote:louisachausw+發表於+13-10-30+07:48

男爵府

louisachausw 發表於 13-10-30 22:49
唔会咁快! 最快大女小學畢業。到底HK揾$及儲$多! 儲多D$去到可以半retire!
無錯!儲多D$係身.....唔駛擔心咁多野!

禁止訪問

回覆:louisachausw 的帖子

別墅

引用:Exactly同你諗法一樣!另外,想問下小朋友

原帖由 nicki 於 13-10-31 發表
Exactly同你諗法一樣!
另外,想問下小朋友番學,宜家仲有冇以前果D牛奶金、Austudy 之類嘅津貼?
請問牛奶金和Austudy係包乜?

男爵府

http://www.humanservices.gov.au/ ... -you-raise-children

禁止訪問

回覆:澳洲生活開資真的咁貴??

子爵府

親子王國15週年勳章

引用:今日有個親戚由sydney番左香港,同佢吹左一

原帖由 nicki 於 13-11-02 發表
今日有個親戚由sydney番左香港,同佢吹左一日水,佢兩公婆年薪三十萬澳紙以上before tax,話D$唔夠洗,楂2 ...
一人楂住 3000 萬應該無煩惱

大宅

引用:今日有個親戚由sydney番左香港,同佢吹左一

原帖由 nicki 於 13-11-02 發表
今日有個親戚由sydney番左香港,同佢吹左一日水,佢兩公婆年薪三十萬澳紙以上before tax,話D$唔夠洗,楂2 ...
Sydney的消費指數一向都高,只係依家越黎越貴!但香港依家的環境又不見得有幾好,所以真係好難選擇!
不過據我今次返澳洲的體會,澳洲政府好似發錢寒咁,咩都搶錢!

別墅

引用:+http://www.humanservices.gov.au/custome

原帖由 JamesFoo 於 13-10-31 發表
http://www.humanservices.gov.au/customer/subjects/payments-to-help-you-raise-children
Thanks James. But still eligible if we only got the PR?!

大宅

回覆 nicki 的帖子

佢有幾個小朋友?
SYDNEY係貴D架,D野好商業化,但係如果多D自己煮都OK既。咁佢地楂兩架車,MUG都DOUBLE上,緊係貴啦。。。
所以我都無諗主返SYDNEY,希望MELBOURNE會好D la。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+nicki+於+13-11-02+發表今日

禁止訪問

回覆:Angelkiki910 的帖子

男爵府

不用灰!……個別例子姐。
我都是果句……多有多駛,少有少駛!
離鄉别井:thinking…最緊要家人活得開心
大家都是成年人,都好清楚自己怎樣做,是對的!

禁止訪問

回覆:ptm 的帖子

禁止訪問

引用:最慘唔知對唔對呢……

男爵府

nicki 發表於 13-11-2 12:10
最慘唔知對唔對呢……
我相信每個人都經歷過迷茫……(包括我)但我好感恩!因為就算我最後覺得自己選擇錯誤,
到最後都可以番香港……香港可能現在不及以前,
但香港此終是我們的根(有很多東西都建立在這裡)!我相信很多人都有這樣想法。

禁止訪問

回覆:ptm 的帖子

首頁
12345...9

尾頁

跳至