跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

Re: 餵人奶問題

都係ge, 所以要盡量飲下o的上milk 湯

大宅

重有記得餵bb前, 要熱敷下乳房先餵 (按摩就唔記得駛唔駛啦)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

junejune123 寫道:
重有記得餵bb前, 要熱敷下乳房先餵 (按摩就唔記得駛唔駛啦)

我今日做O左全泵型呀, 無熱敷, 但有按摩... 依家一次都泵到3oz呀, O岩O岩呢轉仲有3.5oz... 好鼓舞呀!! 不枉我飲咁多湯水~

不過呢個成績係隔餐先有
今日泵奶schedule:
1330: 3oz (1400食O左), 1715 補奶粉
1830: 3oz (2000食O左), 2330 補奶粉
0015: 3.5oz (留返一陣2點零O個餐食 )

大宅

妳个囝囝都幾乖wor, 好準時咁3个鐘食一次 milk milk, 不過, 人milk就隔餐食, 加油

大宅

小倩你上奶都上得幾好噃, 我都想好全泵多過埋身, 加油呀你!

想問你係e院果幾日係埋身定係泵? 你用緊邊隻泵呀?

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我尋日去咗健康院~e生叫我租pump
會快d同舒服d
都唔知租幾耐好~15/16緊

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

kerkermui 寫道:
我尋日去咗健康院~e生叫我租pump
會快d同舒服d
都唔知租幾耐好~15/16緊

我朋友係咁叫我買medela mini雙泵, 佢話兩邊同時泵會多15-20%奶量, 但時間慳超過一半... 我都心大心細中, 因為雙泵要千幾蚊啊 我驚買O左返來無我朋友所謂的"功效" <-- 即係根本唔夠奶

王國長老

mermaidmom 寫道:
小倩你上奶都上得幾好噃, 我都想好全泵多過埋身, 加油呀你!

想問你係e院果幾日係埋身定係泵? 你用緊邊隻泵呀?

june & mermaidmom:

噚晚簡直係非人生活呀!!
3點餵O左O個餐3.5oz人奶, 諗住有覺好瞓啦... 點知4點喊, 補2oz奶粉, 繼續喊... 換片又係再喊, 食dummy又係喊... 最終做O左人肉奶媽, 衰豬嗒O左5-10分鐘瞓著, 諗住放返床仔, 又係離手即喊... 如是者折磨我到今朝6點幾~

結果我O地2母子做O左廳長, 瞓O左都唔知有無一個鐘, 朝早8點又要起身搞大仔... 真係人都癲 依家勁攰 :-|

大宅

小倩,
嘩, 你仲有精神搞大仔? 有冇人幫你呀? 唔夠休息好易唔夠奶ga.
我都聽d 人講2邊一斎pump快d多d, 不過有d bk媽咪勁推薦ameda, 都要1500+, 話好過medela, 好貴, 不過我一陣唸住去買, 如果真係用唔倒就second hand賣出去囉, 好過唔試啦.
你宜家用緊邊隻pump呀?

大宅

小倩:

我見其他媽咪ge bb都好似幾扭計, 試下播o的純音樂比佢聴會唔會好o的呢......, 如果有之前陀住聴o个o的就更加好啦...., 不過, see落, 妳个細bb都幾大隻wor.... :mrgreen: :mrgreen:

王國長老

mermaidmom & june:

今日仲要中場無休息, 直車呀... 因為下晝去O左健康院, 一搞就3個幾鐘先返來... 雖則有半職陪月姨姨幫手, 但都係無得抖啦! 加上去完健康院我仲躝O左陣街去買過D奶咀 & 餵奶bra...

唔知點解, 阿仔用咩奶咀都會漏, 埋身食又係漏, 醫生姑娘都話無符~ 姑娘話少爺仔嘆慢版, 食到半飽就唔吞 (佢會繼續啜), 儲响個口仔度玩噴奶

我依家用緊avent手泵, 但醫生話如果唔埋身食, 用手泵係最理想O既刺激, 用手先會增加奶量喎... 同埋最緊要每3個鐘泵一次, 就算得1安都要泵, 假以時日就會好上奶 (真係慘情, 3個鐘又要泵又要餵又要換片, 都已經無晒時間 ) 係呢, ameda奶泵响邊度買? 有無website可以睇下介紹?

我噚晚都有開床頭個music box, 但阿仔越聽越精神, 我就越聽越眼瞓

禁止訪問

畀面勳章

民房

唉~~ 我要放棄人奶la~
因為身體好差ar~
一泵完奶就會頭暈and頭痛~
now飲豬潤水~and媽媽叫我用橙皮水敷胸ar :-(

大宅

[quote]
小倩 寫道:

唔知點解, 阿仔用咩奶咀都會漏, 埋身食又係漏, 醫生姑娘都話無符~ 姑娘話少爺仔嘆慢版, 食到半飽就唔吞 (佢會繼續啜), 儲
只許周官放火 不許百姓點燈

複式洋房

我個nipple好flat, BB唔肯埋身食, 每次要pump出黎餵, 我怕好快冇奶, 點算... :-(

BB已經出世11日, 我每次平均只係pump到4-6安...

王國長老

噚日的起心肝買O左medela電雙泵... 點知~

唉... 好失望~ 自己奶量根本唔夠, 基本上用咩泵結果都一樣. 醫生叫我每3個鐘泵一次, 但今日實行起上來, 發現個量仲少過我平時5-6個鐘泵一次... 平時5-6個鐘都會有120ml, 今日3個鐘先得50ml咋~

咁到底我應該keep住3個鐘泵一次好, 定係好似平時咁5-6個鐘先泵呢? 好煩呀... :cry:

大宅

我個胸好漲, 根本pump唔倒奶呀, 點算好?

王國長老

你用咩泵?
我用電泵反而覺得奶量少O左呀 :-(

男爵府

用手按鬆d硬塊先pump

大宅

係呀, 我覺得手泵係泵得多d.

你用咩泵?
我用電泵反而覺得奶量少O左呀
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

首頁
12345...7

尾頁

跳至