烹飪搵食

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bongbongpatty 發表於 13-12-4 11:57
咁腸仔放到幾耐呀
因為無防腐, 放入冰格約 3 星期左右喇

瑪瑙宮

hashtag影視迷勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

tp168 發表於 13-12-4 12:17
順帶一提,有d乾豬腸衣入口會un 一d,

小朋友會咬唔到
其實干豬腸衣大多數用來整臘腸

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

BabyChristy 發表於 13-12-4 12:46
你好衰呀睇完後想入返部M8呀
但又無地方擺
我從來無咁意思喎, 因為而家無 m8, 有手動絞肉灌腸機都可以做到, 百零二佰蚊就有一部, 好方便哦

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

瑪瑙宮

有 jm 要食譜, 我就分享一下我嘅做法, 香腸要乜味係好個人, 所以大家可以自行調配, 揀到一款啱自己口味嘅自家製香腸

1. 將買返嚟靚急凍雞扒溶雪, 去皮去肥膏, 洗淨抺乾水, 放入廚師機先碎好, 用鹽麴醃一晚

2. 第2日拿出, 加入紹興酒, 味醂, 麻油, 香蒜粉, 黑椒碎, 少許砂糖, 撈勻 (註: 紹興酒最好落, 因為可以殺菌)

3. 其實撈勻動作已經將雞肉攪到有少少起膠, 放埋一邊備用

4. 將羊腸衣先在水喉沖水灌水清潔一下, 套入灌腸咀, 基本上灌得好無中途爆開的話, 一條羊腸衣整到 6 ~ 9 條香腸⋯⋯

5. 將雞肉放入開機, 見有雞肉開始出的時候, 先在腸衣頭留 4 cm 左右擠出空氣打上結, 再開機繼續灌腸, 緊記不可以灌得太滿, 否則扭一段段時會好易爆, 拿去蒸/煎亦都易爆開, 最後尾尾亦要留位打上結

6. 然後按個人喜好, 扭成一條想要幾長有幾長的香腸, 最好用繩紥住, 一定唔會鬆開

7. 在蒸前, 先在每條香腸用牙簽拮幾下, 隔水用中火蒸 4 ~ 5 分鐘, 定型, 放涼後就收番入冰格

** 做豬肉腸就買 d 淋梅頭豬帶多少少肥, 全廋肉係好鞋口架

瑪瑙宮

BabyChristy 發表於 13-12-4 12:53
我知, 不過睇完你個POST, 再去M8個POST一趟, 就已經可以中毒身亡
咁自己衡量一下喇, 我當初買 m8 係為打粉整包, 其他配件係慢慢一件件買返嚟, 再玩多少少野

男爵府

用羊腸衣無咁un嗎?

瑪瑙宮

dayday 發表於 13-12-4 13:02
用羊腸衣無咁un嗎?
我用大6鹽漬羊腸衣, 完全無 un, 同朋友一齊買 share 咋

別墅

請問手動絞肉灌腸機在那裡買?

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 hallonatalie 的帖子

嘩~你好有心機~香腸都自己整~!
為咗見到黃先生個為食樣~誓要煮好每一餐飯~ 黃先生食得開心~黃師奶煮得用心

大宅

回覆:【tag住食】自家製香腸

瑪瑙宮

YueTungMa 發表於 13-12-4 13:14
請問手動絞肉灌腸機在那裡買?
街邊走鬼檔仔 $150 / 套, taobao 亦有, $100 樓下, 亦有 d shop 有好少少進口/出口貨, 大約 $210~220 左右

大宅

Wow......好利害

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

大開眼界, 呢度D JM超勁

別墅

回覆 hallonatalie 的帖子

唔好意思,請問什麼店舖有得賣?

大宅

獨1無2嘅自家腸,做妳屋企人真有福呀

男爵府

hallonatalie 發表於 13-12-4 13:08
我用大6鹽漬羊腸衣, 完全無 un, 同朋友一齊買 share 咋

邊度買呀?thx

大宅

引用:Quote:原帖由+Babygirl2012+於+13-12-04+發

原帖由 hallonatalie 於 13-12-04 發表
朋友晌九龍城衙前塑道 44 號,金城海產雜貨買到,以兩計買

另外,西環高昇街 90 號,興生號都 ...
唔該哂

大宅

引用:Quote:原帖由+clearbook+於+13-12-04+發表

原帖由 hallonatalie 於 13-12-04 發表
係呀,用兩計,有大扎細札,一札大約 $1xx 可以灌好多腸

基本上 d 腸衣保持乾燥,可以 keep 好耐 ...
Thank you 晒,整好仲可以整腸仔飽

首頁
12345...7

尾頁

跳至