跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

Re: 夏威夷媽媽請報到...

MUIMUI,

歷仔加油!!! 大個仔喇!

問左校長, 佢話歷仔08年十二月OR 一月到, 可以來, 要介片. 你早D打電話來問, 報定名囉. 十二月或一月到係下學期開學(考完上學期試), 插班岩岩好.

WA! 又要600-700 一個月, 唉, 又多一筆開支, 有無得申請政府支助架?

男爵府

Re: 夏威夷媽媽請報到...

Thanks, Timyi
戒片方面, 返而而家無咩信心, 因為前兩日, 幫佢沖完涼, 由佢 "任劍輝"一陣, 正當幫佢包片之際, 點知佢就咁shishi左係carpet 度, 差啲shi正我隻手, 佢可以一啲先兆都無, 好彩只係幾滴. 不過我到咁上下會打電話到學校問.

係呀, 歷仔學校, 2歲就收$600 幾, 3 -5歲就收$500幾, 我知有政府支助, 但有入息上限, 先至申請到. 等我問下人先.

大宅

muimui,

好呀, 如果你問左人話埋比我知.

琴日我去左kaimuki 間gymboree 問, 0-6個月都已經返得. 不過, 我都唔知有乜好. 間野都係得好多好多玩具同遊樂設施, 其實點解d人要比錢去返, 同你自己帶佢去公園有咩分別0者. 又時限刻...

想問你地, 夏威夷咪規定七歲前都要用carseat 或者有四尺九吋就唔洗. 我見到有好多款, for infant (0-22lbs), 有22-40LBS(如買呢款呀仔大D又要換過, 有30-100LBS. 仲有0-80LBS (買左呢個就ALL IN ONE, 出世用到7歲都得.但好貴三百幾蚊)

你估一個CARSEAT可否用七年丫拿.... 咪會殘哂舊哂.

你地用緊咩??

仲有, 放佢係CARSEAT, 開車時喊到拆哂天, 你地係咪真係唔抱起佢????? 好慘架喎!

男爵府

pigpig129

how old is your 囝囝 ar??

2K.... 一d都唔平 bor.... and baby doesn't have a seat tim!! if I need to carry him for the whole flight... I will be tired to dead ar.................

原文章由 pigpig129 於 07-6-23 11:07 發表
2歲前搭機係要買機票的, 10% of 成人機票再加埋d燃油附加費及機場稅. 囝囝7月會同我一齊返hawaii, 坐中華. 佢將機票大約670多dd, 但加埋其他什費要成2000幾呀! 一d都唔平呀.....

男爵府

各位夏老威媽咪, 今日會唔會去睇煙花呀? 我怕逼, 不過會同歷仔係屋企燒下煙花仔.

Timyi, 你去PATCH webpage 睇下有關preschool financial assistance:
http://www.patchhawaii.org/families/POD%20Instructions.pdf
我知有好多媽媽帶仔女去Gymboree. 我估可以教小朋友習慣群體生活, 呢方面我會buy. 另一方面, 我以前讀心理學時, 我發現我自己既兒童階段比所有理論所講既發展得遲但係我大個左之後, 都可以拎到個master degree...因為呢個背景, 所以我唔係好信某啲活動可以催谷發展唯獨一樣我催谷歷仔既係睇書習慣. 仲有, 返左呢份工後, 發現好多成年人好鍾意為左方便就成日講大話, 我上個月炒左個同事, 因為佢落格, 佢好後生, 令我有啲心痛, 我真係覺得德育發展比智力發展重要得多.

我用緊cosco5-point harness car seat: http://www.babyuniverse.com/pro/baby/102542/HighBackBoosterCarSeat-Jacob.html
初時只係貪佢夠平. 後來係youtube睇到個呢個video, 記住開speaker:
http://www.youtube.com/watch?v=azgBhZfcqaQ
睇到我喊, 我再睇多次, 都係喊, 無論點都好, 點都要買5-point harness car seat. 其實car seat 係車入面, 都唔會殘舊, 得閒要吸清啲cheerio, 餅乾碎, 都好
. 係呀喊都唔抱得架, 會被抄牌架. 同埋真係好危險架, 好多case 都係baby唔係car seat 被拋出車外, 唔好試呀, 我就準備玩具, , juice 同零食俾歷仔.

慘啦, 歷仔呢排中左nemo, 日日都要睇一次nemo先安樂, 我好怕佢變電視精呀. 點算呀?

大宅

嘩!
睇左youtube d 短片喇, 我都喊!!!

但原來係youtube search "car seat", 好多類似既野喎.

都係話5-point carseat 最安全, 我已經買左個喇.

不過, 如果其他booster真係咁多意外, 研究報告又話唔安全, 點解美國/其他國家唔下令停用呢.

大宅

muimui:
煙花就無睇, 不過july 4果日, 我地一家去左ala moana 游水, bb都有落水! 人好多... 撘哂營....

我好鐘意帶bb去游水.... 因為我自己鐘意游水

比你睇相丫
http://hiwong.blogspot.com/

唔好比佢睇咁長時間囉... 或者找其他野同佢玩, 等佢唔記得左睇電視...

男爵府

原文章由 Timyi 於 07-7-14 16:23 發表
muimui:
煙花就無睇, 不過july 4果日, 我地一家去左ala moana 游水, bb都有落水! 人好多... 撘哂營....

我好鐘意帶bb去游水.... 因為我自己鐘意游水

比你睇相丫
http://hiwong.blogspot.com/

唔好 ...

timyi, 幾年前七月四, 我都有去過ala moana, 真係好墟坎, 之後我都唔敢七月四去果度. 上個星期六我老公參加左aloha state games, 係田徑比賽. 係uh 度, 陰晴不定, 又落下雨咁.唔覺唔覺咁晒傷左都唔知. 好彩歷仔日日係學校playground晒, 所以佢只係痛左一日就無事, 我就痛到宜家. 下星期老公又去參加tinman 短途三項鐵人. 不過我唔會去, 因為係半夜四五點就要報到, 我寧願訓多陣.

大宅

原文章由 muimui313 於 07-7-25 06:08 發表

timyi, 幾年前七月四, 我都有去過ala moana, 真係好墟坎, 之後我都唔敢七月四去果度. 上個星期六我老公參加左aloha state games, 係田徑比賽. 係uh 度, 陰晴不定, 又落下雨咁.唔覺唔覺咁晒傷左都唔知. 好彩 ...

其實呢度讀書d小朋友, 成日出戶外, 成日囇, 我好怕對佢地皮膚唔好, d 太陽咁猛! 小朋友實唔肯同你用防曬啦.

你老公鐘意跑步同田徑架? 我讀書時都係運動健將. 夏威夷d人咁月巴, 跑步有無勁人架呢?

最近我要搵屋搬呀! 而家真係貴到爆

男爵府

原文章由 Timyi 於 07-8-1 16:59 發表

其實呢度讀書d小朋友, 成日出戶外, 成日囇, 我好怕對佢地皮膚唔好, d 太陽咁猛! 小朋友實唔肯同你用防曬啦.

你老公鐘意跑步同田徑架? 我讀書時都係運動健將. 夏威夷d人咁月巴, 跑步有無勁人架 ...

你會搬去邊度住呀? 其實有好多新發展區, 好多區都起緊新屋. 但係都係遍遠地方, 唔近town. 我住緊呢間屋, 只係住左年半, 我地揀地方時, 衡量左好耐, 一係近town, 交通方便, 近返工, 但好貴, 好舊, 一係住遍遠, 平少少, 交通唔方便, 但係新, 唔怕成日修整. 後來我地決定後者, 不過我地間屋都唔算全新, 都成十年屋齡, 但係都用防termite 木起, 又係medal frame, 所以都唔太擔心. 係我屋企附近既全新住宅區, 有十年保養添呀. 不過就成half million 以上. 我好鍾意waianae既天氣, 好乾. 無咩落雨. 只係冬天落多少少. 所以由舊屋搬去新屋都係住waianae. 千其唔好去ewa, 我啲同事個個都痛不欲生, 塞車塞到傻, 佢地返工時出town 既時間仲長過由waianae 出黎, 好慘.

男爵府

哎吔, 我地沈底勒, 得我drop 返兩句先.
上個星期去左Ho'omaluhia Botanical Garden. 環境清幽, 有個人工湖, 可以釣魚同picnic, 係Luluku Road, Kaneohe. 驚喜就無, 但係如果想休休閒閒咁過一晝, 都唔錯.

大宅

原文章由 muimui313 於 07-8-11 13:50 發表
哎吔, 我地沈底勒, 得我drop 返兩句先.
上個星期去左Ho'omaluhia Botanical Garden. 環境清幽, 有個人工湖, 可以釣魚同picnic, 係Luluku Road, Kaneohe. 驚喜就無, 但係如果想休休閒閒咁過一晝, 都唔錯.

好介紹喎, 下次我都想去.
你幾時放假, 不如約埋你丫.多d 帶小朋友出海不知幾好

今日我地去左ala moana 睇龍舟呀!
我有時好悶, 成日一個人帶BB出街, 但無野好行, 次次去SUPERMARKET, 一行就行1-2粒鐘, 出面鬼咁熱.

同埋自己帶BB去海灘, 點知佢連沙都驚, 對腳仔一惦到D 沙就喊, 無鬼用. 佢果次扭到死, bb車唔肯坐, 結果要我一隻手抱佢, 一手推車, 仲揹左個背囊, 勁辛苦. 成身汗. 個背脊肯痛到而家. 我仲坐係個海灘就咁埋身餵奶添. p.s 我仲未考車牌! 我帶住佢撘巴士咋.

我地只會考慮住town, 老公返工係town, 咩都係TOWN, 無可能住咁遠呀, 但實在太貴. 呢排另一個娛樂就係, 帶BB去睇屋!

洋房

Hi 各位好!
我以前在Honolulu讀書,
現在當然在hk la,
好懷念住waikiki的日子.....
我那時常去Hong Kong Look剪髮,
去牛丼食beef bowl,
和朋友在Ala wa 散步和看北斗星.......
當然也有去China Town飲茶
去U2和K2唱K..........<----應該執左9年了
去Maharaja跳舞
去恐龍灣餵魚
仲有返浸信會團契
真想有一天帶老婆同女兒回去逛
btw,我係daddy
好懷念呀~~~~~~

大宅

原文章由 nghwing 於 07-8-12 23:41 發表
Hi 各位好!
我以前在Honolulu讀書,
現在當然在hk la,
好懷念住waikiki的日子.....
我那時常去Hong Kong Look剪髮,
去牛丼食beef bowl,
和朋友在Ala wa 散步和看北斗星.......
當然也有去China Town飲 ...

nghwing :
WOW, 我第一次同BK DADDY 傾計. WELCOME.

有時間咪返來囉, 你BB幾大, 同佢返來游水, 不知幾開心. 你掛住呢度, 我又掛住HK 0者.

不過你講D地方, 咩Hong Kong Look, 牛丼, 我仲未知係邊... 哈哈.

洋房

原文章由 Timyi 於 07-8-14 19:14 發表

nghwing :
WOW, 我第一次同BK DADDY 傾計. WELCOME.

有時間咪返來囉, 你BB幾大, 同佢返來游水, 不知幾開心. 你掛住呢度, 我又掛住HK 0者.

不過你講D地方, 咩Hong Kong Look, 牛丼, 我仲未知係 ...

我bb女快6個月大,
係呀,我讀書時也常掛住HK,
希望有機會回來看看,變成怎樣。
你來了多久?慣吾慣?

男爵府

nghwing, 你好麻, waikiki 真係變左好多. 多左好多名店. 而家honolulu 傾緊起metro. 你下次返黎, 一定會surprise.

timyi, 好呀好呀. 要同你去下街先得. 搵次同你去china town 飲茶先, 我老公飲親茶都只係食蝦餃...正宗美國人, 我想食多幾樣野都唔得. 因為自己一個人食哂2籠野都已經飽哂.

大島既媽咪, big island 點呀? 個風同地震有無影響到你地呀.

男爵府

hi hi!! long time no chat!!

I took my baby to get his US passport last week lar!! hopefully, we can come to hawaii for visit end of this year or early next year la!!

原文章由 muimui313 於 07-8-17 13:24 發表
nghwing, 你好麻, waikiki 真係變左好多. 多左好多名店. 而家honolulu 傾緊起metro. 你下次返黎, 一定會surprise.

timyi, 好呀好呀. 要同你去下街先得. 搵次同你去china town 飲茶先, 我老公飲親茶都只係食 ...

男爵府

哎吔, 我地沈左去另一頁勒.
各位好麻, 呢排我返工, 少左上黎. 今日報紙報superferry $5. 我老公小黑即刻上網book, 當然梗係無哂位啦. 如果平時價錢, 一家三口去maui 要$600. 仲貴過坐機.

大宅

原文章由 eshiro 於 07-8-21 23:58 發表
hi hi!! long time no chat!!

I took my baby to get his US passport last week lar!! hopefully, we can come to hawaii for visit end of this year or early next year la!!

eshiro -8
welcome back 呀!

muimui:
我地今個星期日同bb and 6299去水上樂園呀!
同日中文學校又開課了, 呢排忙d.
仲有, 我找到babysitter喇. 但, 好唔放心, 佢2個人看7-8個, 全部都係1-2歲, 最細係我個仔. 去左2次喇, 但bb返來之後好開心喎.仲不停講野添. 佢就收得好平, $30一日咋.

原來呢度12歲前細路仔必須有成人看管, 12年唔出去做野??? 12年後咩世界呀??? 咁我諗, 不如我轉行做CHIRDCARE 啦

男爵府

Timyi,
之前歷仔個babysitter, 就一個睇四個, 佢自己有兩個仔女, 但係都成八歲十歲大. 所以你果個, 2個 大人睇7 個細路, 好好呀, 因為全日有兩個大人互相照應. 你個收得平呀. 之前歷仔個收$220 一個星期. 成千蚊一個月咁濟, 四個咪成四千蚊! 星期六日, 收$10一個鐘, 所以我都有諗過做daycare. 哈哈. 只要去讀返啲course就得. 呢道demand 又大, 尤其是你住town 添, 不過就時間長, 通常都開十個鐘, 困身, 責任都好大.
細路仔, 佢地互相學習, 學野好快, 歷仔返左preschool只有兩個月, 而家講野十足同佢個老師一樣, 好老人精, 好搞笑.

首頁
12345...13

尾頁

跳至