跳至

首頁
12345...39

尾頁

伯爵府

Re: 0609在職媽咪申訴部

甘都幾煩~~~~~~~ [quote]
豬仔肥媽咪 寫道:
"老姑婆" 係老細 - 細妹
佢行為及人品, 真係衰到連亞哥都好難忍受
老細趕佢走, 佢又唔走, 返去亞媽屋企日嘈夜嘈
話全世界人都針對佢, 總之好變態

[quote]
該用戶已被刪除

別墅

[quote]
bbchoi 寫道:
講起大學生,尤其係d fresh grad.我火都黎. 
教佢點做,出到黎做錯晒,就話係我教佢咁做,唔明又唔問,又要扮識.20幾歲人好係似有老人痴呆咁,咩都唔得,冇記性又唔
該用戶已被刪除

大宅

我都係喺觀塘返工架, 不過近牛頭角嗰邊, 大業街你知唔知?
你觀塘邊度呀?
E & M baby 喺牛頭角? 邊樹呀? 我住淘大架喎! 嘩! 你住上水走到黎牛頭角返工好遠姐. 我有時lunch都會去淘大or德福食架. 雖然公司包lunch, 但係我就唔係好鐘意嗰位大嬸整d嘢, 又鬼咁細碟食唔飽, 老細嗰圍就勁大碟, 其他就 勁擦鞋, 咪當減肥囉.

jackieanthonybaby 寫道:
我係觀塘返工架... 有無其他媽咪係觀塘返工既呢 ?

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

大宅

我係觀塘開源道附近..

由 SPJB 於 2007-05-09 18:15:07
我都係喺觀塘返工架, 不過近牛頭角嗰邊, 大業街你知唔知?

jackieanthonybaby 寫道:
我係觀塘返工架... 有無其他媽咪係觀塘返工既呢 ?

大宅

我公司係尖東,但係我成日要去d客度,有時去科學園�金鐘/葵興/CWB/TST...

別墅

我在西環返工,做銀行,要sale野,都有壓力,不過可能現在做得久了,又無特別,
我做了6年,加上之前讀大學在同一間bank做part time就total做了9年,話長唔長,話短唔短,我都是fresh grad 做到現在,可以話第一份工,我只是覺得悶,日日如是,但好在人工ok同老公office又近,日日一齊返工,又準時放工,而且好快返到家見bb,所以成日想轉工又唔想轉,

你地有無覺得做了人啊媽,好似無再向上的鬥心

大宅

yes, agree 你地有無覺得做了人啊媽,好似無再向上的鬥心, 我個朋友介紹工比我都心大心細.

elvisBB 寫道:
我在西環返工,做銀行,要sale野,都有壓力,不過可能現在做得久了,又無特別,
我做了6年,加上之前讀大學在同一間bank做part time就total做了9年,話長唔長,話短唔短,我都是fresh grad 做到現在,可以話第一份工,我只是覺得悶,日日如是,但好在人工ok同老公office又近,日日一齊返工,又準時放工,而且好快返到家見bb,所以成日想轉工又唔想轉,

大宅

我都來報到~
只係冇上來兩日就咁多版喇
追追追~

大宅

SPJB,

我都做左10年啦, d人一個一個咁走晒, 咪又係我做晒law. 我老細就係見我做得掂, 咁咪只已晒我law. 佢地自己做返一d, 其他咪俾晒我. 唉! 不過近呢一至兩年, 我真係handle唔到咁多野啦, 所以成日做錯野, 但係我真係冇辦法呀!

今日我老細又試得1想2, 叫我做第一樣野兼夾做埋另一樣野, 我冇計啦, 我只可以做得到第一樣野, 另一樣野?我真係做唔到啦, 我放棄左做另一樣野, 佢唔鐘意我都冇符! 我聽日會同佢講我做唔到呢part野, 佢唔滿意我都冇辦法架啦.

個個老細都係咁, 淨係諗住: "可以用好少嘅$去請一個萬能俠返黎, 咩都識做嘅, 上至簽約傾生意下至洗廁所都可以一腳踢做晒嘅, 仲要係24小時都可以不停咁做嘅. 唔駛放假休息, 唔駛食飯, 連去廁所都唔駛嘅"

唉! 機械人都唔得啦!

我唔係成日開OT架, 因為根本我做果d野好多時都要即刻起貨, 咁d客知我地放工時間係5:30, 所以d客會在5:30前要求呢樣果樣, 仲要係要你即刻在5:30前俾晒佢地, 所以基本上一到5:30我就做晒d野, 成個人一到5:30就好似散晒咁.

至於d A/C job, 成日都做唔切架, a/c做唔切咁自然audit果part都趕唔切在限期前交到稅局, 咁結果呢? 咪就係個客俾稅局罰$(因為遲交麻), 咁d罰款邊個俾? 咪就係我地公司law.
都唔知為咩?

我老公叫我要強硬d say NO, 要表明自己已經盡左力, 唔係偷懶唔做, 而係真係做唔到. 如果老細唔請人就由得佢自己去做, 唔好理佢. 唔係講大話, 事實上係真係做唔掂.

睇黎我應該真係要積極d去揾過份工先可以改善到而家個境況啦!

10年冇見過工啦, 有d驚添!

別墅

初o黎報到, 我係粉嶺返工, 已經做o左10年, 都唔知點解可以做o左o甘耐, 因為公司裡面o的人都知我老細好衰, 而且仲係鍾意係部門裡面搞分化, 即係係阿a面前講阿b, 係阿b面前講阿a, 佢想搞到每個同事都唔妥對方之下, 佢就會漁人得利, 真係好無聊, 而且佢仲鍾意屈人, 今日我先俾佢激, 所以, 我諗我會做多一年就辭職 (因為剛剛發現有o左)

別墅

mabelkee 寫道:
初o黎報到, 我係粉嶺返工, 已經做o左10年, 都唔知點解可以做o左o甘耐, 因為公司裡面o的人都知我老細好衰, 而且仲係鍾意係部門裡面搞分化, 即係係阿a面前講阿b, 係阿b面前講阿a, 佢想搞到每個同事都唔妥對方之下, 佢就會漁人得利, 真係好無聊, 而且佢仲鍾意屈人, 今日我先俾佢激, 所以, 我諗我會做多一年就辭職 (因為剛剛發現有o左)

恭喜

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

攞支筆記低都冇用,佢地抄完幾次,再問你同一堆問題,然後我可以話番比佢知佢抄低左係邊頁,依d對手我遇唔少,真係激c人!佢地個腦超值錢,因為係全新的!

所以我要努力完成我個degree,我唔要做佢地,希望出年可以finish到la!

bbchoi 寫道:
講起大學生,尤其係d fresh grad.我火都黎. 
教佢點做,出到黎做錯晒,就話係我教佢咁做,唔明又唔問,又要扮識.20幾歲人好係似有老人痴呆咁,咩都唔得,冇記性又唔攞支筆記低,真係淚死我!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我係黃竹坑返工,日日都見住海x公園同深灣遊x會,超唔方便!
我 要 舉 起 救 恩 的 杯 、 稱 揚 耶 和 華 的 名 。詩 116:13兒 女 是 耶 和 華 所 賜 的 產 業 . 所 懷 的 胎 、 是 他 所 給 的 賞 賜 。詩 127:3
該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

大宅

mabelkee 寫道:

公司的人事係咁喇, 避無可避!
我以前老細都係咁, 佢鼓勵同事們互篤, 原因係讓大家都有進步的空間喎, 想有進步, 係唔應該互相包庇, 真係呢, 老細講乜都得架!
恭喜恭喜~
我都仲諗緊要唔要多個好呀~十五十六!

大宅

你地講起fresh grad問題, 唔知我地當年係咪都係比人咁0既感覺呢?? 回想我畢業嗰年, 巿道低迷, 好多同學仔搵唔到野做, 結果有半班去左做野, 半班去左讀碩士(超正)...

各位,
你地會唔會因為公司離家太遠而考慮轉工呢? (即係大約要用上個半鐘的車程左右)...

大宅

完全同意, 日日返工望收工, sharp 6點成刻鬆人, 全公司無人夠我準時, 老細唔like都無符. 我巳經無左鬥心成6年啦, 因為大仔都6歲囉.
成日想唔做, 但係2個小朋友仲咁細, 又要供樓, 所以要親後生儲定多d錢比佢地第時讀書用, 但係就會miss 左好多全識媽咪睇到嘅嘢, 返到屋企要工人or阿媽話比我知bb點點點我先知, 做阿媽都唔可以第一時間知, 你話啦! 不過我巳經習慣啦, 都咁多年囉, 明白有得必有失. 如果而家唔做, 幾年後都唔知搵咩做同埋一定無而家呢個人工, 所以唸住做多幾年儲多d錢先再決定去向. 我唸阿仔會明白阿媽嘅.

elvisBB 寫道:

SPJB Family - Sammy/Penny/Jason/Boris
梓滔(Boris) - 2006年9月25日出世 - 6.6 磅
卓熙(Jason) - 2001年1月18日出世 - 5.5 磅
http://hk.myblog.yahoo.com

首頁
12345...39

尾頁

跳至