母乳餵哺

跳至

首頁
12345...40

尾頁

伯爵府

Re: 06奶媽第4回

cherrian 寫道:
最近一次過有幾個朋友有左, 好開心, 因為佢地主動問我餵人奶o既野!!
不過多數都係話因為見我瘦得返所以好想餵..雖然呢, 呢個理由好似唔知點, 但起碼都令到佢地想做呢件事, 希望我可以慢慢講佢地知餵人奶對bb o既好處!!
仲有就係
希望下個到我有左啦!!!!!

我都諗住要個08BB... 係年尾出世, 所以我出年先努力!!

其實我覺得而家好多人都想餵人奶, 但唔係個個可以餵到, 可以捱到... 人奶呢條路, 唔同階段有唔同的問題, 太多奶/太少奶亦有唔同的煩惱... 奶媽要好有毅力, 忍耐力...

比10萬個o力比我地呢班奶媽!!!!!!

大宅

hihi... 收晒你個10萬個o力
係呀係呀, 初初都好多人支持我, 但過左半年就開始好多人都叫我stop, 話咩冇營養 , 比佢地激死, 我呀媽經我解釋完都話差d比佢地誤解 :tongue: , 我有d friend 不停搵我個b同人地比較, 有話見到我個b就心痛 (因為佢瘦), 好就我EQ高 (不過都因為咁哭左一場) , 我c6直情話要張佢地打镬金嘅 (sorry 粗佬左d)

大宅

我都係用佢, 不過我綁唔好, 所以我直情車死佢
我都試左好耐都用唔到餵奶, 我都係用番餵奶披肩
back to work sin, talk to u later

大宅

jjtseung,
你就好啦, 咁快決定要多個, 我c6 都唔肯定. 聽佢口吻好似唔想要羅. 因為佢想要女, 但好多好多人話我再生都係仔. 同埋佢又驚遲d學野, 讀書開支好大. 驚應付唔黎. 會分薄哂.
我自己都幾想要2個小朋友架, 覺得佢地有個伴, 第時大左, 有咩野都有兄弟姊妹商量下, 支持下. 不過我都有擔心錢方面既問題.

提外話, 如果係計劃生bb, 有冇考慮bb既生肖架

大宅

jjtseung,
條印尼帶係我同事送 ,佢知我有左就送..
睇落就好easy 但用落就 。我初初當係被仔俾bb用 。見到D印尼工人用黎揹bb, 揹得好輕鬆。
e D 印尼帶都可以用到好大個。不過宜家都有2條babysling+1條hotsling.lu..
條印尼帶只係留俾D印尼工人用!

大宅

真係,...bf 條路唔易行...
行到1年已經好叻!!宜家我會真係去享受同bb既親蜜感

大宅

靚靚劉太 寫道:
jjtseung,
你就好啦, 咁快決定要多個, 我c6 都唔肯定. 聽佢口吻好似唔想要羅. 因為佢想要女, 但好多好多人話我再生都係仔. 同埋佢又驚遲d學野, 讀書開支好大. 驚應付唔黎. 會分薄哂.
我自己都幾想要2個小朋友架, 覺得佢地有個伴, 第時大左, 有咩野都有兄弟姊妹商量下, 支持下. 不過我都有擔心錢方面既問題.

其實宜家小朋友開支....幼稚園有學卷,又9年免費...
當然, 如果讀私校就另計....
至於bb時, 最貴係片片, 乳墊.....
我最貴既支出係bb份保險!!!但係份保障!!
我都想要2個小朋友!!學你咁話,有個伴

如果重係後生.就話睇生肖。宜家唔睇lu....老公話生咪生..
我老公重猶疑咁.....

大宅

work la.....

大宅

多謝各位媽咪先

我今日勁忙, 所以決定今日唔係公司泵奶 + 比比會轉為一日兩餐奶...

都唔知點解平時就一d都唔覺得谷.今日唔泵..e+就覺得谷谷地....真係激c...今晚會餵完阿比先泵奶..睇下o 唔ok

我都做野先.....

大宅

唔泵會谷...
要小心呀....返屋企記住盡快俾比比食....

大宅

會唔會係你放鬆左心情, 仲好d呢?
anyway, 你已經好叻啦!

pigletchan 寫道:
多謝各位媽咪先

我今日勁忙, 所以決定今日唔係公司泵奶 + 比比會轉為一日兩餐奶...

都唔知點解平時就一d都唔覺得谷.今日唔泵..e+就覺得谷谷地....真係激c...今晚會餵完阿比先泵奶..睇下o 唔ok

我都做野先.....
兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。詩 127:3教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。箴 22:6

伯爵府

靚靚劉太

BB真係好得意, 忍唔住想要多個... 如果中佐六和彩頭獎, 我會生到40歲先退役!! 成屋小朋友... 好有朝氣架!! 不過, 子女教育又真係一個好深的學問... 所以我做全職媽咪 >> 希望可以做好呢分工!!

$$又固之然係一個問題, 生一個使豪d, 生兩個就唯有使少d... 原本储$想買間大屋... 諗諗下, 退佐休老兩口... 要咁大間屋來暫搞... (亞Q精神) :tongue: 不如有多個仔女, 唔使佢地養, 但求多個親人可以關懷!!

伯爵府

靚靚劉太 寫道:

都會有考慮架... 不過, 最終>順其自然!! 謀事在人, 成事在天...

大宅

番到屋企沖完涼,頂唔順, 用手吱咗兩安出黎先好d...

不過真係好奇...我今朝冇邊餵邊泵...但阿比食完仲覺得谷谷地....要再泵...都可以泵到2安幾.

teresa1208 寫道:
唔泵會谷...
要小心呀....返屋企記住盡快俾比比食....

大宅

我就想生老鼠bb,唔想做高齡產婦, 不過都要睇下搵唔搵到工先

jjtseung 寫道:
[quote]
靚靚劉太 寫道:

都會有考慮架... 不過, 最終>順其自然!! 謀事在人, 成事在天... [/quote]

大宅

jjtseung, hschu,

我下個星期四 &五, 應該會放假, 得唔得閒tea一tea.

當然其他mami, 如果得閒都歡迎!!!

大宅

yeah yeah.... 我都係想生老鼠bb, 其實冇考慮bb既生肖, 只係想盡早生, 後生身體好d, 生出嘅bb都好d啦 (雖然都唔後生啦, 都算高齡產婦law) , 但係會唔會近左d呢, 狗年年尾 & 鼠年年尾, 得兩年喎 好似一定得咁,其實未問老公意見

大宅

我都唔想做高0產婦,但我c6唔想住...因屋企& 份工太多事發生 :-( :-( :-(

我e two days 朝早pump 唔到奶, 得1oz 唔夠...攪到豬仔今朝冇奶食

伯爵府

pigletchan 寫道:
jjtseung, hschu,

我下個星期四 &五, 應該會放假, 得唔得閒tea一tea.

當然其他mami, 如果得閒都歡迎!!!

我得啊! 星期四紅日, 如果老公唔去操水, 都會跟埋來!!

大宅

其實我就想生 (我自己想者, 未同老公傾) 牛bb, 因為同阿仔隔3年. 時間上好似好好咁. 不過好多人話牛年出世既人好似辛苦d. 叫我唔好係牛年生. 如果係鼠bb, 又好似太快喇. 所以咪問下你地會唔會考慮生肖law.

首頁
12345...40

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊