自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

I feel sorry for you and your family. forget it la. Happy holiday!

pakbu  多謝你,Merry Christmas   發表於 13-12-25 03:48
:-D :-D :-D :-D

大宅

引用:我唔明個女人,即使個廁所係私人而且需要有

原帖由 WINKI2346 於 13-12-25 發表
我唔明個女人,即使個廁所係私人而且需要有鎖匙。其他鋪都有鎖匙去,點解明知有人都會照打開。同埋對門無得 ...
個廁所唔係連住任何一間舖頭架,係嗰層嘅中間位置,我啱啱喺另一間舖買完野,如果鎖住,正常都會返去頭先舖頭借鎖匙啦~咁我就會知嗰度唔係公用,但當時度門開住,冇舖頭名又冇私人專用牌,所以我先叫仔仔入去。
cwb區大把商場有洗手間,hysan個廁所又大又乾淨好多添,會唔會有一家大細推住bb車專登上去舊式商廈,搭幾層lift偷用佢個廁所丫?

子爵府

回覆:去錯私人廁所,叫住有人都監硬用鎖匙開門!

有爭執自己處理唔到,聯絡警署求助,免得事情惡化

子爵府

我明白樓主, 就算個牌寫明係某商店又如何? 如果入邊唔係小朋友, 係大人呢?! 話你知有人唔可以敲門問下咩? 可能件事攪大左, 但警察都幫你, 我諗個女人態度好差!

pakbu  警察都唔算幫我嘅,不過好多謝佢地客觀咁處理,而唔係淨係叫雙方算數。  發表於 13-12-25 05:03

大宅

係又話,唔係又話,
點解成日攪到呢度好似公審大會?
有壓力就自已解決啦,
成日搵人咬!

唔問警察,唔通樓主成班人同個女人私下嘈到出年先好?

Chowying    發表於 13-12-25 14:58
jenniecatcat  係啦!講野唔理人感受!  發表於 13-12-25 10:21
我有不滿就話我太認真,
你對我有不滿都最好同自己講"佢唔係認真"
費事大家冇癮~

禁止訪問

回覆:pakbu 的帖子

大宅

"任何人去洗手間和更衣室,不論在公眾地方、私人會所、甚至朋友和自己家中,其實都應該有一個合理期望,就是關上門之後,其他人是不會看到自己的,因為裸體是個人極敏感的私隱,一旦未經當事人同意而展露在他人面前,會對當事人造成很大的傷害,與被非禮在本質上沒有分別。" ----- copy 自明光社總幹事蔡志森嘅專欄。

希望大家明白點解我咁介意佢直接用鎖匙開門,我個仔得4歲幾,但小朋友都有私隱 ,我相信大家都有教小朋友唔可以隨便比陌生人睇自己嘅私處,今日我仔仔被迫比2個陌生人睇到佢去廁所( 當時門前有嗰個女人同佢個客), 就係因為我地用錯一個冇閂門冇標示嘅"私家廁所", 所以我就冇資格為我仔仔被迫裸露而不滿?

喺我講左入面有人嘅情況下,個女人都先直接開完門先大聲話"呢個廁所係私家架", 我連say sorry然後叫工人快d帶返仔仔出黎嘅機會都冇呀。

第一個post太長,所以我簡化左用"報警"去講我打去警署熱線問處理方法,因為我以為成件事重點在"私隱同無禮對待" , 之後我見有jm話我亂報警,已經貼圖補充返我唔係打999,係打for非緊急嘅警署熱線,亦冇要求警察黎主持公道,係熱線中嘅警察叫我等佢地黎處理,因為我地嘅爭論當中對方話我地有郁手同攪事。

講完喇,多謝明白我感受嘅jm, 我仔仔性格比較怕醜同敏感,不過之後爸爸帶佢去玩、食大餐、買大禮物,即刻開心返晒~

大宅

如果係我,我接受唔到自己囡囡比人睇到,唔理佢當時幾歲,我都會追究,因為我諗唔到個女人有咩合理理由開門,因為當時巳說明有人,就算係用了私人洗手間都唔應該可以比人睇。

大宅

樓主支持你!!

不用討論果對係咩門.
我只覺得果個SALES係自己無禮貌, 係基本既做人禮貌都無!

同埋..點解D人係咪唔識字..樓主篇文章寫得咁明白...

就算係報警..我都覺得無問題!!
警察是維持治安..調解糾紛..

禁止訪問

伯爵府

+3金熱血

引用:\"任何人去洗手間和更衣室,不論在公眾地方

原帖由 pakbu 於 13-12-25 發表
"任何人去洗手間和更衣室,不論在公眾地方、私人會所、甚至朋友和自己家中,其實都應該有一個合理期望,就 ...
你去左別人的地方(不是公眾、也不是自己和朋友)~~人地要用匙才可用的地方。你還寫咁多野去撐自己。算了吧。

gigi2606  認同  發表於 13-12-25 16:49
Evilgrin  咪係囉, 惡人先告狀...  發表於 13-12-25 09:57
烏龍茶JJ    發表於 13-12-25 08:32

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由+pakbu+於+13-12-25+發表\"任何

原帖由 786 於 13-12-25 發表
你去左別人的地方(不是公眾、也不是自己和朋友)~~人地要用匙才可用的地方。你還寫咁多野去撐自己。算了吧 ...
私人會所也是公眾,只是止於會員罷了

大宅

引用:Quote:原帖由+pakbu+於+13-12-25+發表"任何

你去左別人的地方(不是公眾、也不是自己和朋友)~~人地要用匙才可用的地方。你還寫咁多野去撐自己。算了吧 ...
你係咪冇睇清楚,嗰度冇任何牌表示嗰度係私人廁所,冇舖頭名 , 個廁所唔喺佢舖頭範圍,只係喺嗰層樓嘅中間冇連住任何舖頭,當時廁所門冇鎖仲係打開住,所以我先叫阿仔入去架,嗰度係做零售嘅商廈呀,邊個知嗰度係佢私人呀?

我都係喺個女人用鎖匙打開度門之後, 我問佢點解叫住有人都就咁開門,佢先講"呢個廁所係私家" ! 如果我同佢講入面有人嗰陣,佢話係私家嘅我當然會道歉,但佢冇!入錯廁所就要比人睇下體?咩世界呀!?

伯爵府

我覺得雙方都有唔啱。

mohatman    發表於 13-12-25 21:05

伯爵府

引用:Quote:原帖由+786+於+13-12-25+發表你去左

你係咪冇睇清楚,嗰度冇任何牌表示嗰度係私人廁所,冇舖頭名 , 個廁所唔喺佢舖頭範圍,只係喺嗰層樓嘅中間 ...
咁佢有無個牌係表示廁所? 例如有個標示係男/女/傷殘咁?

伯爵府

+3金熱血

引用:Quote:原帖由+786+於+13-12-25+發表你去左

你係咪冇睇清楚,嗰度冇任何牌表示嗰度係私人廁所,冇舖頭名 , 個廁所唔喺佢舖頭範圍,只係喺嗰層樓嘅中間 ...
果然我寫了兩句,你就追著反駁,ok 你岩哂,我唔講了。

akyi  痴痴地  發表於 13-12-26 00:16
Chowying  你寫就可以? 你果d就5係反駁?!  發表於 13-12-25 15:01

大宅

引用:Quote:原帖由+pakbu+於+13-12-25+發表你係

果然我寫了兩句,你就追著反駁,ok 你岩哂,我唔講了。

...
你好無賴,回應完人地答你就係人地追住反博。

akyi  系啦,文盲判官,哂氣,可能佢系果個人呢。  發表於 13-12-26 00:17
jenniecatcat  唔好理佢啦!  發表於 13-12-25 10:23

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pakbu+於+13-12-25+發表你係

原帖由 bearclub 於 13-12-25 發表
咁佢有無個牌係表示廁所? 例如有個標示係男/女/傷殘咁?
樓主唔答,係咪即係無廁所標誌? 無嘅話,俾我係唔會用。

pakbu  no,  我覆緊你另一個回應。  發表於 13-12-25 07:11

大宅

引用:我覺得雙方都有唔啱。

原帖由 bearclub 於 13-12-25 發表
我覺得雙方都有唔啱。
我從來冇話佢應該比廁所我用,
唔想再拗用錯廁所係咪淩駕於有人如廁時開門,
我個仔用錯佢個廁所,係咪就要開佢門?
佢可以話我攪錯,但我講左有人去緊廁所,佢就唔應該直接開門,既然嗰度係佢私家廁所,佢應該好清楚開門就見到個座廁,入面去緊廁所嘅人係比佢睇到晒。

大宅

回覆:bearclub 的帖子

重申,我第一個post已講明我誤會左嗰個係for 嗰層專用嘅廁所,冇堅持自己冇用錯,一路講緊係我表示左入面有人,但係個女人即係用鎖匙開門,令到入面去緊廁所嘅人被逼露出私處。

首頁
12345...17

尾頁

跳至