跳至

首頁

尾頁

子爵府

candybb,

我地無班相喎 ??...
接放學... 我唔會喇, 我想出去買d o野... zoe 今日無返學 我都行唔開... 佢每日返左學 我就有幾個鐘頭 私人時間, 我好真惜的

前晚同zoe 整左 3張 thank you card(我想買的... 但個囡迫我自己整) , 昨日 已送左 俾 3位 miss 了.. 但zoe 話仲欠 1個 miss xx 未送, 可能係經常代課 o既 miss... 唉~邊整得咁多丫 ... ... 我扮聽唔到 ...

嘩~你買花藍 tim ar... d miss 實好"琳"

原文章由 CandyBB 於 07-7-11 15:43 發表
mmak, ross,
明天last day返学, 我會接鈞鈞返学, 放学&同miss, 小朋友影相, 我之前係office做左d card送比同学仔, 頭先鼠左落花墟買左2个mini小花藍明天送比2个miss.
另 ...
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

子爵府

icycream,

我抱個囡 在大脾上...睇住佢 及指導 佢 typing & 用 mouse, send 完 就叫佢"自己去玩.. mami 要用 PC做o野".. 唔再俾佢玩 咯...

btw, 我有俾佢玩 pc games ... 基本上 佢已識用 電腦了 !!

原文章由 Icycream 於 07-7-11 14:24 發表

有時間都ok既. 但我一步都唔可以離開lor. 因佢好多野問. 拍瓜我部pc就大鑊lor.?-(
Click> St cat 校服[/url],Click> 要帶茶點??... 頭痕 :-|

大宅

mmak,
您睇下班相, 您認唔認得hoi ying, 佢大个左好多.
click here

原文章由 mmak 於 07-7-11 22:15 發表
candybb,

我地無班相喎 ??...
接放學... 我唔會喇, 我想出去買d o野... zoe 今日無返學 我都行唔開... 佢每日返左學 我就有幾個鐘頭 私人時間, 我好真惜的

前晚同zoe 整左 3張 thank you ca ...

[ 本文章最後由 CandyBB 於 07-7-12 14:59 編輯 ]

子爵府

candybb,

係咪 坐在 鈞鈞 左後面 o個個 丫 ... 佢轉左 扎辮 髮型 真係有d 認唔到 ??... 其實我地d 囝囡 都大個左, 只係我地日日對住 唔覺, 我最近 re-set 部 PC 睇返 zoe 開學時d 相, 就好似你一樣, 覺得佢 & d classmate 都大個左... 咁快就一年 lu ~~

原來 Norange 都有成 30人 o架... 你地張團體相 有埋 frame 好靚丫 ...

btw, 我地校車個 ee 無做喇... 唔知會換邊個呢 ??..

原文章由 CandyBB 於 07-7-12 14:56 發表
mmak,
您睇下班相, 您認唔認得hoi ying, 佢大个左好多.
click here

男爵府

candybb, mmak,

我地都無班相喎??!! 但好開心個project report亞囡幾乎張張相都有佢份! 但黑白吖, or 開學call番miss叫佢e幾張嚟睇過先!

呢個week超忙吖, 剛剛先清完上個week臨時放假未做晒d野...接放學?! 仲邊有咁多假吖...

個囡今朝第一日放暑假, 嘈嘈閉要跟我返工咁話, 我亞媽即刻閙晒人, 話條友仔超煩, 有學返都仲好d, +下放暑假, 我亞媽唔願揍住佢吖! 芝麻綠豆一日打廿萬個電話嚟, 我仲煩吖!

原文章由 mmak 於 07-7-12 16:06 發表
candybb,

係咪 坐在 鈞鈞 左後面 o個個 丫 ... 佢轉左 扎辮 髮型 真係有d 認唔到 ??... 其實我地d 囝囡 都大個左, 只係我地日日對住 唔覺, 我最近 re-set 部 PC 睇返 zoe 開學時d 相, 就好似你一樣, 覺得佢 ...

男爵府

all, 我都同亞囡開左個email a/c, 但唔知點解唔可以就咁用佢個名開, 話有same username 喎, 我又好似開過, 又唔記得, click forgot password嗰殊又話我既info唔啱, 唔通嗰個真係唔係我?!可能係我記錯左啦! (但真係好似唔知係邊到同亞囡開過email架...)

anyway, 最終加埋佢個聖名落去就攪掂勒:

[email protected]

各位小片友, 得閒send下貓嚟啦!

子爵府

醒目開學勳章

cindyma,

看這間小學的資料,這間學校可能適合Markus(註小班教學 1:13),聽培理PTA主席講這間學校老師好有愛心!

http://www.kauyan.edu.hk/internet/ps/kyps_index.html

大宅

我都自已整咗d name card送晒俾同學仔, 因阿囡鐘意thomas 同公主, 出面揾唔到, miss幫我逐張咭夾實响各小朋友手冊,d媽咪見到好surprise, 話全班得明蒑咁做

Kristy e-mail : [email protected]

多多聯絡!!
原文章由 mmak 於 07-7-11 13:47 發表
icycream,

我都係無心插柳 o者...

你都同 april 開個 email a/c, 教佢send 個 email 俾 zoe, 等佢地自己溝通o下, 幾句簡單o既 英文 就 OK o架喇...
可以學埋 spelling tim, 幾好丫 ...

zoe's ...

子爵府

Kristy & rochelle,

please check email !!

from Zoe :lol

子爵府

dorismama,

你會俾 macy 去 mega ice 學 溜冰 嗎 ??...

我唔係好識睇張紙 ??... 好似要 @$120.- per 30mins
咪仲貴過 又一城 ??..

我聽到你講 ?? 幾十蚊 o既 ??

[ 本文章最後由 mmak 於 07-7-14 14:47 編輯 ]

男爵府

mmak,
你果張係course 的價錢, 我暫不打算比佢跟班上堂, 只係想同佢去玩, 逢星期一至四上午及中午去玩兩小時係$40@連租鞋
至於又一城的價錢, 我冇留意, 所以唔知mega Ice 貴d lor!:)
原文章由 mmak 於 07-7-14 14:23 發表
dorismama,

你會俾 macy 去 mega ice 學 溜冰 嗎 ??...

我唔係好識睇張紙 ??... 好似要 @$120.- per 30mins
咪仲貴過 又一城 ??..

我聽到你講 ?? 好十蚊 o既 ??

子爵府

dorismama,

zoe 24/7 開始 上堂 ...

又一城 每堂 都係 30mins 有 coach & 30mins 練習..... total 1hr, @$136. x6堂

好丫, 你地幾時有時間 約埋一齊 去玩下 .. 我以下時間 都得 ...
星期三 1/8, 8/8
二, 四 14/8-30/8, *23/8 可能飛左 ??

原文章由 dorismama 於 07-7-14 14:41 發表
mmak,
你果張係course 的價錢, 我暫不打算比佢跟班上堂, 只係想同佢去玩, 逢星期一至四上午及中午去玩兩小時係$40@連租鞋
至於又一城的價錢, 我冇留意, 所以唔知mega Ice 貴d lor!:)

子爵府

醒目開學勳章

升小情報

小學派位 填表攻略

準小一學生,在本周內應該陸續收到教育統籌局發出的有關小一統一入學申請的信件,家長即可攜信到灣仔收發中心索取統一入學申請表,並於11516日兩日內,交回申請表。 家長在索取申請表後,面對甲乙部數十欄的空格,是否束手無策呢?又有何填表策略,令到入讀心儀學校的機會提高呢?

˙派位機制︰
電腦進行統一派位時,在首階段會處理甲部的選擇,然後處理乙部的選擇。電腦處理2個階段的選擇時,都是以學生意願為依歸。電腦在處理甲部的選校派位程序時,首先會依照選擇的第一志願派位。若遇某校的學位求過於供時,則採用「隨機編號」方法分配,以確保公允。電腦依照此項程序繼續審閱第二志願,然後第三志願,依此類推。所有未能在甲部中獲派學位的學童,電腦會依上述程序再行處理他們乙部的選校。如果在處理所有志願後,仍未能為某些學童分派學位,電腦會繼續將網內剩餘的學位分派給這些學童,直至每名學童皆獲得分配一個小一學位為止。
--------------------
˙填寫小一「選擇學校表格」方法︰
甲部:可填入3個任何學校網的選校編號(即不受學校網限制)。
策略:宜只填第1
家長在填寫甲部時,最好只填寫第1選擇,漏空第2及第3選擇,可以的話,不妨將乙部的第一志願亦填上甲部的第1選擇(此情況中,所選的學校需為住址所屬學校網內的學校),因為電腦在處理甲部後,會隨即處理乙部。若只填上1選擇,當甲部第一志願落空,便可隨即處理乙部的第一志願,令孩子最終獲派往心儀的小學機會提高。
--------------------
乙部:只能選擇住址所屬學校網內的學校,可順喜好填上30個選校編號。
策略:拾級而下
在填寫乙部時,亦要留意遵守「拾級而下」及切忌「從一而終」的原則。「拾級而下」是指不應在乙部的首5格填報5間級別相同的學校,例如喇沙、瑪利諾及皇仁等同屬band 1,很大機會5間不入。因此,首5格應分別填報屬於band 1頭、band 1中、band 1尾、band 2頭、band 2中的學校,依此類推,增加首五個志願的入選機會。有些家長特別喜歡A學校,結果由第130格都填寫A學校,這個填報方法並非代表你的專一,而是抹煞了其他次佳的選擇,最終只被獲往一間人人不揀的小學。因此,家長應盡量在乙部填報30間學校。
另外,若所屬的校網並無30間學校,亦應在其餘的校網中找出學校,把30間志願填滿,若只填數間或十間數的學校,一旦統統落空,則有機會派到並無選擇的學校,十分冒險。
...................
註:教統局並沒有為學校訂定級別(band),所謂級別只是以外界對學校評語及成績而定。

子爵府

醒目開學勳章

升小選校 知己知彼 -----------------------------------------------------------------------

若想順利入讀心儀小學,仍須掌握選校、填表、面試的策略。升學專家趙榮德認為,升學選校最重<知己知彼>,即了解學
校和學生的實力。

重複甲乙表格選擇增入讀率
在自行分配學位的第一階段,取得 25 30 分的孩子大有機會入讀首選小學,但非所有候選學生都能如此幸運。張志鴻表示,為增加入讀心儀學校的機會,進入統一派位第二階段時,家長就必須在選校表格下點工夫:「替孩子揀奶粉,家長尚且問過所有朋友專家,選校為何不能花同樣時間呢?」
去年起,選校表格分甲、乙兩部填寫。但湯兆璋表示,去年不少家長誤解乙部為甲部的延續,選校時誤以為乙部首3 個選擇為第4 6 個選擇,其實,「家長可在甲部表格中填寫3 間區外或區內心儀小學,而在乙部中可重複填寫甲部選擇的區內小學」。這樣,心儀的區內小學就有兩次派位機會。

分析學生組別留意冒起學校
張志鴻建議:「由於甲部學校會先進行派位,當甲部3 間學校皆不獲派位,才輪到乙部選項。因此,若家長心儀一間區外小學,便把它填於甲一位置,而第二位可填區內首選小學,第三志願不填。」他指若最心儀的為區內小學,則將之填於甲一位置,甲部其餘志願不填,至乙部首位繼續填這間小學,則入讀機會大增。
趙榮德則表示,家長要「知己知彼」,須分析小學的學生組別,填表時「拾級而下」,他說:「若一間小學 30 60 % 均為第一組別學生,則要留意選報這些學校。此外,成績漸次冒起的學校也不容忽視,它們就如『升值的產業』般,有升值潛力。他表示學校資料可參考視學報告,若讚多於彈的學校便是理想之選。
問:我家住荃灣區, 12 月將搬進九龍塘區以方便選校,請問是否來得及報讀該區小學?我該何時通知教統局搬遷決定呢?
答:家長可用新地址選報小學,即使是樓花亦可,只要家長於事前通知教統局。鑑於下年度小一入學派位提早辦理,湯兆璋建議家長最好於 11 月或以前致電或親到學位分配組通知更改住址。
問:投考多間私校是否會增加 入讀機會率?
答:家長替子女報考多間學校,必須考慮會否對子女構成壓力,若投考超過3 間,報名費和面試也會增加,對小朋友而言壓力亦大增。
問:我該何時向心儀小學的校長遞交推薦信等自我推介呢?答:趙榮德表示,家長應在統一派位結果公布後才「出招」,因為首兩階段都非學校自主,校長要在非正式的「第三階段」,把握小量剩餘學額自行收生。
問:我有一對孖仔,有什麼方法使兩人入讀同一所小學?
答:若希望孖仔入讀同一小學,家長必須採用一致的選校策略,包括選校排列次序、報名家長(父或母)完全一樣,兩人便有機會入讀同一所小學。

子爵府

醒目開學勳章

準小一家長「博過籠」遭滑鐵盧

小一統一派位上周六放榜,當然是有人歡喜有人愁。熒光幕上見到,獲派心儀小學的家長,比中六合彩還要高興;派不到心儀學校的家長,大聲疾呼不公平。由於今年獲派首三志願學校的比率,較去年下跌約四個百分點,預料「叩門」的人數亦會較去年增加。

程尚達記得,近幾年的統一派位滿意率持續創新高,皆因適齡學童人口下降,能夠入讀心儀小學的比率自然增加,今年出現滿意率下降的反常現象,教育界人士不約而同認為,原因有兩個,一是龍年效應,多了千多名學童競爭,其次是家長「博過籠」所致,當人人都把「首三志願」鎖定在某幾所名牌小學身上,僧多粥少,第一所名校「攪珠不入」,輪到第二及第三個志願攪珠時,機會更為渺茫。由此看出,部分家長在選校時自視過高,甚至沒有策略可言。

自視過高全選名校

何謂「博過籠」?聞說有家長在填寫統一派位申請表時,在甲部的三個不受校網限制選校志願上,清一色填上同一級數的名校;在乙部限選本區學校的三十個選校志願上,只填上首八個志願,而且全是名校,反映家長壓根兒沒有選校策略,派位結果公布,小朋友被派到一所沒有選擇的小學去,家長已有心理準備,若然「叩門」失敗,便會疊埋心水送小朋友入讀私校。

至於明年的選校策略,教育界人士話,大抵跟以往一樣,即第一志願可以填報最心儀的一所小學,第二及第三志願要務實一點,填報一些較為穩陣的中游小學,這樣就不易被碌到無雷公咁遠。

家長以子女作籌碼

談起報讀小一,一所受歡迎的地區小學校長爆料話,現時家長群中有現象,曾經有家長帶着三個子女到學校來,兩個大的在另一所小學讀小四及小三,最小的一個讀K3,下學年準備升讀小一,家長跟校長開門見山說,要是學校肯取錄小三及小四兩名小朋友,她會為最小的一個選報這所小學,並且向校長查詢,學校有否提供免費校服、校車及書簿等,令校長頗為氣結,慨歎家長以子女作為籌碼,對學校全無尊重可言。

程尚達還是頭一遭聽聞這種情況,心有戚戚然,要是教育界不及早遏止這股「家長(自以為)大晒」的歪風,後果真是不堪設想。

大宅

Xanthe:
thanks for yr information

子爵府

xanthe,

Thank you very much ~~

咁 請問 我點 check 到 d 學校係 咩 band 呢??

5格應分別填報屬於band 1頭、band 1中、band 1尾、band 2頭、band 2中的學校,依此類推,增加首五個志願的入選機會。
註:教統局並沒有為學校訂定級別(band),所謂級別只是以外界對學校評語及成績而定。

子爵府

醒目開學勳章

mmak,

冇得check banding,我選學校時曾到我心儀學校(放學時)觀察小朋友,問接放學的家長comments,上網問.....

原文章由 mmak 於 07-7-15 13:45 發表
xanthe,
Thank you very much ~~
咁 請問 我點 check 到 d 學校係 咩 band 呢??

子爵府

xanthe,

明白了, thanks..

...
原文章由 Xanthe 於 07-7-15 15:08 發表
mmak,

冇得check banding,我選學校時曾到我心儀學校(放學時)觀察小朋友,問接放學的家長comments,上網問.....

男爵府

大家可以參考吓:

<我知道有直資收左係冇得玩大抽獎, 咁如果今年8-9月份已經有直資收左(因為例如真道& 優才係7月已經interview)的話係9月份果次輪自行收生 ...
==> 你收得又簽得野 confirm 係讀 (佢地收你就會要你辦手續的) 跟規矩係唔可以 go for any other 派位的了 (no matter 1st or 2nd round)

但 1st round 係有個灰色地帶...i.e. 因為係家長自行入表去學校, 學校就會計分再搞珠地去決定收邊d人, at this stage 所有野都係間學校知 only, not until 佢地出左 result , 家長 accept 埋, 佢地先會上繳 D info 去 EMB 的, 因此, 之前 EMB 唔會知你做乜既...你可以話可以利用呢個 grey area 再去玩 1st round 喇...>

摘自:http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=716478&extra=&page=1

首頁

尾頁

跳至