婆媳關係

跳至

首頁
23456...15

尾頁

別墅

回覆 心存善念 的帖子

樓主,

如果你覺得呢個男人係值得付拖終身, 或是好好仔想長遠發展ge, 做多DD我覺得無問題.
我同我男朋友拍拖無耐, 就已經經常上去訓同食埋飯. 所以我都好自動自覺幫手洗碗, 因為吾多識煮飯, 就會做自己識ge 野. 放假會幫手晒衫, 折衫. 掃地咁樣...
雖然好多朋友都覺得咁樣做壞規矩, 咩叫規矩呢? 自己定ge je!~只要自己覺得沒野, 心安理得ge 話.無問題. 反而有D FD同一處境, 咩都吳做, 伯友真係吾多中意lo...雖然係客, 但係對方始終係長輩, 煮埋比你食已經吾話得.

係伯友心目中, 個仔係要搵個識得照顧佢的女朋友/ 老婆. 而吾系要個仔照顧翻對方. 可能第一次個伯友有D吾開心. 暫時個刻接受吾到je~吾好唸咁多. 免得自己晤開心! 因為我都試過~

晤好覺得自己"舌"底, 你係一個好難得ge女仔, 相信伯友自己都明白呢個道理ga! 而且會覺得你家教好! 因為而家香港女仔好少仲會咁樣做! 你BF應該要覺得慶幸搵到你咁好咁乖ge女仔!(我經常咁同我老公講!哈哈哈~~~)

心存善念  你都係一個好乖,好好嘅女仔,加油喔^_^  發表於 14-2-21 08:47
心存善念  啱,始終係長輩,我唔介意"蝕底"做多d,我在乎伯友嘅態度  發表於 14-2-21 08:45
心存善念  同樣,爸媽都想我搵個識照顧我嘅男友/老公,呢點我都希望伯友知道  發表於 14-2-21 08:42
吃黃蓮  唔係個個會甘諗! 我覺得甘做有可能睇個女仔唔起!  發表於 14-2-19 15:44
Jolin_Yuen    發表於 14-2-19 13:55
anna59  未結婚唔好上男朋友屋企訓呀, 你唔驚人地睇你唔起?  發表於 14-2-19 13:52

侯爵府

回覆:請問....未結婚,你地會洗碗嗎?(中招)

雖然男友家有工人,但我都係大時大節先上去食,少見少 argue

心存善念  絕對明智!  發表於 14-2-21 08:47

男爵府

未嫁唔會洗,嫁咗都唔會洗。

心存善念  有原則   發表於 14-2-21 08:48
anna59  agreed   發表於 14-2-19 13:47

珍珠宮

樓主, 你睇番呢度既jm既經曆, 就會知點解唔好對長輩太好太close, 最終, 蝕底既未又系自己, 唔好話未婚, 結左都唔好洗啦, 佢系有心話你既話, 你就算做到幾好都冇用假, 終有一日, 你會對佢地心淡

心存善念  若新抱只默默付出、奶奶只習慣收成,難有好結果  發表於 14-2-21 08:53
吃黃蓮  樓主講到她一唔洗碗,立即黑佢面…好相處極有限!  發表於 14-2-19 16:01
吃黃蓮  !  發表於 14-2-19 15:57

男爵府

你成日上去食飯, 係咪次次都係伯友煮? 如果係, 甘你當分工合作甘諗, 個人就會舒服d. 一個煮一個洗, 好正常喎. 除非係你又煮又洗, 甘我就覺得你伯友過份左, 未過門己甘吾客氣.

好似你情況, 我就會減小上去食飯了, 一來吾使人地次次煮, 吾做野的話又俾人話, 做的話自己條氣又吾順. 大家都好喎

心存善念  係世伯煮  發表於 14-2-21 08:54

伯爵府

引用:+心存善念++我聽過人話個未來新抱,餐餐食

原帖由 mother904 於 14-02-19 發表
心存善念 我聽過人話個未來新抱,餐餐食完,拍拍pet pet就走,枉佢大學畢業,無家教 發表於 9 小時前

...
我有位朋友就係咁,佢經常呻個仔既女朋友大學畢業,唔識做人喎,餐餐上佢屋企都唔洗碗唔執台(佢地有請開工人)成個公主咁。呢位朋友仲成日唱佢仔女朋友其他野,總之一有少少位就入,見個仔對女朋友好d都唔順超。

心存善念  所以,印象係非常重要....  發表於 14-2-21 08:56

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

心存善念 發表於 14-2-18 20:34
回覆 Josephmon 的帖子

男友話佢ma ma 讀得書小,唔明白事理...叫我少見為妙,免得煩親我男友

如果唸住同呢個男友結婚, 婚後一定唔可以同奶奶住

心存善念  放心,世伯已建議婚後不要同住,但伯友想一齊住  發表於 14-2-21 08:57

禁止訪問

別墅

回覆:心存善念 的帖子

細佬又冇咩,我地三個差唔多年紀,都ok fd ,家務有時佢都會做父母可能唔係成日見,相處都ok

心存善念  但若細佬有了女友,可能相處就會...多左問題  發表於 14-2-21 09:02

大宅

心力而為存善念 發表於 14-2-19 00:29
回覆 yl88 的帖俐落子

好難永遠唔上去,

<保持距離>,先係安全嘅永恆法則
turth, and right!
我男友/未婚夫的父母都係越來越老馮,什至開口叫我俾錢佢哋洗!

去到見人哋做返力而為一個客人身份就好了。客客氣氣食先飯同佢講聲多謝餐飯俾份禮佢,示意大家打和。
有時做得太多返而俾人覺得妳太過放底姿態求人娶妳,明嗎?
幫下手開檯食飯係可以,但洗碗就唔好喇! 有啲衰嘅,反而話妳洗得唔乾淨 洗花佢隻名貴碟,下一部就叫妳幫佢抹地打掃抬米if妳男友父母係傳統思想加老馮個啲。

我有位同事下個月/兩星期後就要生喇! 個奶奶還叫佢煮飯洗碗拖地

自問妳可唔可以甘服侍佢老人家?
現在忍受到,時間長左可能又未必忍耐到。那就不好做多了!

量力而為之!

心存善念  問口叫比錢???乜野人來,世上竟有這樣的人?奇聞!  發表於 14-2-21 09:06
心存善念  示意打和,好建議,有趣!  發表於 14-2-21 09:04
咩野未結婚就冇資格係度講野,思想真係好……心態有些霸……噢!

別墅

回覆 QneQne 的帖子

會晤會比伯友睇晤起, 我從來沒唸過呢個問題. 可能伯友都慣左(而家係我99), 因為我老公之前好多女朋友ge.
相處耐左, 99都明白我晤係咁隨便的人~

呢度有好多JM都覺得99係衰人, 做多D就好似"舌"底左咁. 其實個人覺得, 好多時你對人點, 人地就會點樣對你~

Iduncare  人既慾望係無盡既,唔會人人既6299都識諗,就算平時做到幾好,但只要有一樣唔聽佢地話,就會即刻唔鐘意你  發表於 14-2-23 16:59
心存善念  將心比心嘅人會有,但得寸尺嘅人更多  發表於 14-2-21 09:09
吃黃蓮  唔好諗住妳對人好,對方會對返妳好。唔一定係必然事實。  發表於 14-2-19 16:27
吃黃蓮  其實講到尾係妳好唔好彩遇到一頭心地好嘅夫家。  發表於 14-2-19 16:25

侯爵府

引用:唔好再去食飯

原帖由 Josephmon 於 14-02-18 發表
唔好再去食飯

心存善念  話雖如此,但唔能夠一世唔上去食  發表於 14-2-21 09:10

侯爵府

我正式去我男友家吃飯係一次咁多,係我男友忽然話要玩煮飯仔,點知佢完全唔識煮變左我煮,我話點都一人做一樣,叫佢洗,但後尾佢爸媽都有回來食,佢媽食得勁開心。之後重拿拿聲洗埋碗。

我唔明點解樓主要經常去男友家食飯重要煮飯洗碗,不是不應該,我覺得over左。

如果煮得飯洗埋碗,多數應該包埋買餸煲湯洗廚房。如果係咁,我會覺得自己似無薪鐘點。

心存善念  多數世伯煮,我洗 (伯友多數唔洗做)  發表於 14-2-21 09:16
心存善念  有次我煮比佢地食,個個都讚好味,但伯友黑面,覺得自己的廚藝被比下去  發表於 14-2-21 09:15
8-)

侯爵府

我正式去我男友家吃飯係一次咁多,係我男友忽然話要玩煮飯仔,點知佢完全唔識煮變左我煮,我話點都一人做一樣,叫佢洗,但後尾佢爸媽都有回來食,佢媽食得勁開心。之後重拿拿聲洗埋碗。

我唔明點解樓主要經常去男友家食飯重要煮飯洗碗,不是不應該,我覺得over左。

如果煮得飯洗埋碗,多數應該包埋買餸煲湯洗廚房。如果係咁,我會覺得自己似無薪鐘點。

8-)

子爵府

婚前婚後都唔會洗,6299慣左食到最後自己執,姑仔食完會自己走返房或睇電視,絕對唔會執,都冇人要求過我洗,就算有我老公都唔會比我做,佢寧願自己做,幫手包枱布就會

心存善念  你老公一家都係好人  發表於 14-2-21 09:17

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

態度正確
請保持! 支持你

心存善念    發表於 14-2-21 09:17
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

婚前婚後我都無洗,因為第一次去食飯,我老公就大大聲話我濕疹唔可以洗碗,有時我都會叫老公去幫奶奶手,幫唔幫就老公自己決定。

心存善念  睇來你老公真係好錫你^_^  發表於 14-2-21 09:18

別墅

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

多謝~

只想比D正能量樓主! 很多JM因為對自己99不滿, 或者親身經歷所以D回覆都比較極端. 明白都系想比意見.

覺得自己幸運遇到好老公, 好99. 想同樓主講, 意見可以聽, 但係做個個係你自己. 只要問心無愧, 過得自己關, 就得拉~ 如果下下計住係米"舌底", 都好辛苦JE! 你吾想"舌底", 難道對方又想"舌底"比你咩?! 將來呢個是否你99都好. 起碼印象分有左係度先......

心存善念  但日子耐左,你對佢嘅好,佢會麻未  發表於 14-2-21 09:22
心存善念  啱,贏左印象分先  發表於 14-2-21 09:20
Jolin_Yuen    發表於 14-2-19 18:03

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

樓主:
有時一家唔知一家事..
同99關係好唔一定係 "你好彩遇到好99" 姐..
講到好似當時人從來冇做過咩保護同99關係, 只係因為好彩..

每個人都有過去, 有經歷,
更難聽既都聽入耳, 更難做既講真做得d嘜丫又..
同一個男人, 對方係自己老公媽媽, 冇佢的確冇老公..

係要介意, 係要去執著既別人幫唔到,
但氣只會自己受,
旁人指指點點你應該點做點做..有幾難..
現實要對住佢個個係本人,

好啦, 講到呢度算啦,
樓主加油啦!

心存善念  無佢無今日嘅男友/老公,所以粟互相尊重  發表於 14-2-21 09:23
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

禁止訪問

首頁
23456...15

尾頁

跳至