自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

PCMW 方力申本身讀書叻的

NO啦

同佢做過同學既人就知

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:Quote:點評PCMW++方力申本身讀書叻的++NO啦

原帖由 rubyplk 於 14-04-02 發表
NO啦

同佢做過同學既人就知
Oh!咁應該係我收錯風了

侯爵府

回覆:Lovelybbs 的帖子

識,憑羽毛球入咗拔卒男書院,會考得一科英文pass,依家係英國留學。

複式洋房

fionakong2008 發表於 14-4-2 13:23
有師姐比埋補習費出去補,都係唔得。另外,嗰編專訪話呢啲特異,喺明校係要每星期操幾日,每日四個鐘,仲邊 ...

學生個父母要打 law pad

男爵府

我女是用運動成績入中大,入咗個學科叫Sport Science & Physical Education,仲攞埋奬學金,佢話佢地學科雖然不是太著重學業成績,但佢地畢業學生揾工都好易,有些做體育老師(因為專科專教,不是體育系畢業不能做),有些做紀律部隊(因為體能良好,有紀律, 所以好易入)及管理階層(因為佢地心理質素好,做事沉著不怕挑戰),所以如果小朋友有運動興趣,不妨多鼓勵向呢方面發展。

KT0603  多謝分享;)  發表於 14-4-3 10:06

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

運動入咗,成績唔得,見家長時班主任直接出聲咁差嘅成績係邊個收你入來架,你話做家長既應該點答。

YuYuMother    發表於 14-4-3 09:38
木土土  洗鬼理呢d班主任!  發表於 14-4-2 23:25
chocolatebear  咪校長囉  發表於 14-4-2 17:56

子爵府

chocolatebear 發表於 14-4-2 13:59
都有家長叫我仔仔諗名校因為佢有一項都幾OK, 我都睇得幾透, 點解要入去被人利用, 然後仲要去墊底, 不如,揀 ...
態度極正確!

水晶宮

tiffany_wong23 發表於 14-4-2 14:42
我阿姨當年德望同女拔搵佢讀,
阿姨當年讀地利亞,
最後佢緊係讀德望啦!
我都係4x歲, 大仔都快16歲啦!

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

識, 不過唔係小朋友, 係我以前同學
跑步學界冠軍, 讀書超差, 但去到中三就轉名校插班
之後係點就唔知... 但我無o係新聞見過佢代表香港去參賽

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

引用:Quote:原帖由 VKwan 於 14-04-02 發表呢d都

原帖由 超級特務 於 14-04-02 發表
女學跳水,男學風水,將來會好叠水
你又黎

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:識唔識d小朋友靠運動叻入名校?

我以前讀band3小學有個男同學全級考第尾但學界跑步第一,二,被男拔收咗,我都唔知佢點讀。

男爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:識唔識d小朋友靠運動叻入名校?

識,我仔小六打籃球,佢同同學一齊被邀請in 拔萃。佢同學入到,我仔就唔夠高。入唔到都好,好難讀。需然佢哋編入一班,有老師特別照顧。但要不停幇學校贏獎項。又地徑,手球,籃球。好幸苦

男爵府

回覆:識唔識d小朋友靠運動叻入名校

名校學生個個都走堂去練校隊,自己補習攪店返,我見我工作大廈 lunch time 對面名校生黎補習,邊食飯邊補。。。
如果小朋友讀書差,點補都補唔到名校水準,我寧願讀普通小學,俾返個正常lunch time 佢!

琥珀宮

引用:如果讀書唔係叻,+後果會點

原帖由 Lovelybbs 於 14-04-02 發表
如果讀書唔係叻, 後果會點
運動叻,無論去邊間學校一樣會花時間練習幫學校攞獎!名校sense of belonging好好多,運動叻成績差也自我感覺良好,而同學也不會看不起你!去band 3學校唔會令你成績變好,有得楝當然留係名校,有機會識多d勁人(未來既醫生律師⋯師),對將來也有幫助!

Chirley    發表於 14-4-2 23:51

男爵府

hashtag影視迷勳章

其實運動叻又想在運動方面發展的學生點解唔去賽馬會體藝中學? 唔係更專門培訓咩?!

侯爵府

引用:其實運動叻又想在運動方面發展的學生點解唔

原帖由 Leung2010 於 14-04-02 發表
其實運動叻又想在運動方面發展的學生點解唔去賽馬會體藝中學? 唔係更專門培訓咩?! ...
田徑有分級數比賽,分:港九d1,d2,d3,新界就分例如沙西、大埔加北區等。
因為精英多數去哂港九名校嘅最勁d1,新界區係玩唔到㗎,所以就算入咗體藝,都只能玩沙西區。
我女嘅夢想就係玩d1,無奈全港賽和成績......呢世已經同d1無緣了

伯爵府

2018母親節勳章

木土土 發表於 14-4-2 18:59
運動叻,無論去邊間學校一樣會花時間練習幫學校攞獎!名校sense of belonging好好多,運動叻成績差也自我感 ...
同意!蔡小姐都講過未轉校前D同學唔會多謝佢為學校爭光,只係覺得佢淨識游水但係唔讀書。轉校之後D同學係覺得佢勁!

琥珀宮

引用:識,+不過唔係小朋友,+係我以前同學跑步學界

原帖由 wing514 於 14-04-02 發表
識, 不過唔係小朋友, 係我以前同學
跑步學界冠軍, 讀書超差, 但去到中三就轉名校插班
之後係點就唔知... 但 ...
如果運動叻讀書超差, 係名校條路一定好行過其他學校!因為身邊既都係叻人(係唔同方面),會對自己前途有要求,一路搵方法去搵出路進條!如果在band 3學校,讀完中學就覺得順理成章出社會做低學歷工作!
唔止apply係運動員學生,普通學生都一樣,入到名校都應該讀!
我自己算名校生成績中等,有個當時係留班家境差既同學,一樣無放棄,靠自己努力儲錢去外國讀大學而家都係大公司管理層!同學

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Siuchoi+於+14-04-02+發表回

原帖由 emimi 於 14-04-02 發表
係學校角度,留班可能更好,可以代表學校多幾年,攞多幾年獎
係架!我識嗰個留班留左兩年,over A grade個年齡就被踢走了。之後番去以前間學校,由原本舊校升個班繼續讀,即是無左兩年。

其實只要你keep到運動個成績,無論邊間中學讀都會有U因運動而收的。

我識一個case響普通中學考頭幾名,有名校因佢運動成績向佢招手。最後老豆推左。佢話阿仔依家成績響校內係上游,番學好開心,人又有自信。如果轉左,可能所有野都唔同曬。老實講,我好佩服個老豆。咁大誘惑都可以推,真心由阿仔方向諗。

L.O.V.E.  老豆   發表於 14-4-2 23:54

水晶宮

識個小朋友之前入左九龍塘某名校,
本身佢讀書成績普通, 但英文好,
但佢唔係靠運動, 係靠其他既才能 (真係可以代表一個地區出去世界比賽果隻)入既,
初時見佢D成績都係中/中下游...
不過佢自己本身都係努力既人,
到而家見佢既成績已係中上/上游果班啦

首頁

尾頁

跳至