在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 jsf1119 的帖子

有同感

大宅

回覆 sindyip 的帖子

我就勸你唔好辭職,除非你老公真的可一力承擔頭家,並有餘錢。咁難得你媽媽幫你湊bb, 佢雖然話辛苦,但遲d bb大d,識行識走識講嘢,佢就會鍾意。遲d bb 返學,佢又會得閒d。如果想生多個就不如請工人姐姐。捱多幾年,小朋友讀小學返全日就好d啦!

複式洋房

其實搵得多, 未必可以儲得多, 要看支出有多大. 不過, 我就不會選擇做全職母親, 因為日後如想重回職場, 便不太易, 至少錢可能會好一些, 此外小朋友大得很快, 會返全日學, 支出會增加.如只依頼老公的話, 老公會很大壓力, 而用錢方面亦有不少壓力

子爵府

引用:很想留一言:我最愛的婆婆,臨終時説過,無

原帖由 chiyalin 於 14-04-24 發表
很想留一言:我最愛的婆婆,臨終時説過,無論什麼情況,不要做家庭主婦,要一直工作。或者我當時只有廿二歳 ...
我都讚成!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-10 17:20

子爵府

回覆:09bobo 的帖子

唔好灰心,我都曾經做過三年幾ftm,之後番出黎做野,由recep重新開始,過左三年幾,轉到做mkting,人工仲高過我未做ftm時!你要有信心!

大宅

回覆 hotingmum 的帖子

多謝你鼓勵。

別墅

回覆:好後悔

點解你們有50k都話唔夠嫁,我一家4口得20k,仲要租樓就真係唔夠,所以都諗緊揾唔揾返嘢做

大宅

當初自己都滿有信心,諗住50k唔係少嘢,但c6列支出我睇,真係唔夠。
供樓21000,管理費1600,仔學費4900,仔教育基金5000。淨係呢幾項就無咗好多。

男爵府

引用:當初自己都滿有信心,諗住50k唔係少嘢,但c

原帖由 09bobo 於 14-05-03 發表
當初自己都滿有信心,諗住50k唔係少嘢,但c6列支出我睇,真係唔夠。
供樓21000,管理費1600,仔學費4900, ...
扣除哂呢啲,你得返$17500個月,要唔要俾錢四大長老?仲有水電煤呢!梗係唔夠!一開始你地計錯數了,教育基金可否cut左佢?

NP128  佢C6仲請左工人照顧老人家即係扣多5000,條數點計都唔通!  發表於 14-5-8 03:31
NP128  佢C6仲請左工人照顧老人家即係扣多5000,條數點計都唔通!  發表於 14-5-8 03:31

伯爵府

決定咗都冇得後悔. 向前看. 心態好緊要,加油

大宅

當時阿仔身體好差,成日病,成日咳, 咳到差d變哮喘。無人幫我湊,也可說是逼於無奈

大宅

我都辭咗份工湊仔,老公月入五萬,好似好多,但出面消費一點不平,淨係買BB食物每星期都百幾元,不計BB日用品。

今日5萬真的不多,遲D仔讀書洗得仲多,全職媽只可以維持2年度,到時就算有人肯請你都一一定壓你價。

大宅

樓主或者你入去財經個邊睇下(大力post), 之後再諗下仲供唔供份教育基金。到時可能多返5000蚊用。

加油吧!

男爵府

我都好後悔遲左份工,出到去要由零開始,唔甘心搵以前1/3人工

大宅

畀面勳章

曰日計住洗幾多,又個個月唔夠錢用個人會癲!我都是ftm,我老公搵2萬2,要供車六千幾,生活尚算過得去,有時都會唔夠用唯有慳d洗,不過我一星期總有一日會同d ftm一齊出黎食下野傾下計,所以我都過得好開心。
我建議你可用老本搵個工人湊b,你就趁train工人呢段時間(train個工人預2個月)全心揾工,到搵到工就可放心將小孩俾佢照顧,將搵工要求降低,cut教育基金解決現時個個月唔夠錢用既問題, or 做兼職!
你最好揾朋友傾下計,開解下你,如果得你自己一個會亂諗好多野,因你已到崩潰狀況!
我Ftm既日子都試過唔夠錢用,唯有用儲蓄,又要計住買左咩點解用左錦多錢,個人真係癲左,但我未到抑鬱,可控制到情緒,訓醒又新一日,我同自己講我永遠打不死最多出去做兼職幫補,一定可以渡過難關!所以你要加油唔好一下將自己打沉!

複式洋房

回覆:NP128 的帖子

有時,訓醒果刻先最empty. 老公仲訓緊,自己醒左等個b起身服侍佢,個人就自然諗好多野,跟住就... ... 喊

男爵府

引用:回覆+cherrieloy+的帖子我哋平時都好慳!唔

原帖由 09bobo 於 14-04-24 發表
回覆 cherrieloy 的帖子

我哋平時都好慳!唔會亂使銭!真係有苦自己知
雖然收入有5萬,但供樓都2萬,即是實則只有3萬,俾著其他好多人都會夠使,但是你是中產,生活圈子呀,對生活質素都有1定要求,唔夠$使好正常,起碼你都唔會肯俾個仔讀唔洗交學費嘅幼稚園或者唔學嘢啦,希望你快d搵到工啦。

大宅

畀面勳章

回覆 lpopov 的帖子

你個人好亂,你要放鬆下,你緊張bb唔係唔好,但過份緊張只會綁死自己,要相信陪月,因為佢係專業的,陪月未走前叫工人好好向陪月學習照顧bb or 請陪月教下工人。

lpopov  多謝你!我學緊放鬆!  發表於 14-5-9 22:43

首頁

尾頁

跳至