嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你好,本人囡囡二歲二個月,一留心睇一樣野時就會好明顯內斜視,想問咁算唔算好嚴重,同埋請問你可否pm醫生資料比我?無限感激,謝謝

大宅

zoebonnie2002 發表於 14-10-18 22:59
你好,本人囡囡二歲二個月,一留心睇一樣野時就會好明顯內斜視,想問咁算唔算好嚴重,同埋請問你可否pm醫生 ...

我個仔都係兩歲幾, 今日睇完醫生, 確認佢有內斜視, 原因是佢有遠視。你囡囡係咪集中望近野就會有, 如果係可能同我仔仔一樣問題, 你快D帶佢睇眼科。

大宅

回覆:仔仔斜視眼終於遇到好醫生

唔識睇喎,我都睇唔出你仔仔有斜視既

大宅

可否Pm 醫生資料給我,thanks

別墅

不如我同大家分享下我的經驗︰

我由細到大都係有外斜視的,尤其係眼訓好累時隻眼放鬆個眼球就會去左外面,2隻眼都係咁,當外斜視時,D物件就會出現重影,即係出現左2個媽媽, 2個爸爸...但細個時媽媽唔知呢D野無發現我有呢個問題,我估健康院亦無細心留意我, 所以我一直無人醫過我,更加唔會戴眼鏡OR做手術,之後我到好大先知原來呢個叫外斜視,細個時以為人人都係咁,而且覺得好好玩,因為D影像重疊了,之後大大下,我自己可以控制個眼球去返正確位置,而且仲可以自己控制2個眼球要鬥雞、正常定外斜視....

如果小朋友大大下可以好,就要考慮係咪一定要做手術...始終做手術有風險,而且小朋友咁細....如果戴矯視眼鏡可以幫到, 就好過做手術呢...

別墅

可否PM給我,謝謝樓主

大宅

畀面勳章

testing testing asia be tech

大宅

引用:仔仔8,9個月已經發現有斜視,睇過政府眼科

原帖由 fredachowct 於 14-04-25 發表
仔仔8,9個月已經發現有斜視,睇過政府眼科,私人眼科2個,都只叫我繼續睇,冇方案俾我,感恩教會弟兄介紹 ...
你好,我小朋友十五個月,發現斜視情況,醫生都係只叫觀察,我有點擔心,可否p.m我地址?thx

大宅

回覆:fredachowct 的帖子

我仔就系攰時出現,已經快七歲啦

大宅

樓主,你仔仔張相系做左定未做?

別墅

可以pm埋我嗎? 我屋企人都話bb眼有斗雞。。。謝謝

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

如欲提供/索取資料,請直接 pm 有關會員。如再有會員留下 pm 或 email 等相關字句,本文將會被關閉,謝謝合作!

首頁

尾頁

跳至