自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:每個細路語言發展唔同,男仔女仔亦有分別有

原帖由 melody228 於 14-04-25 發表
每個細路語言發展唔同,男仔女仔亦有分別有啲音節係要遲啲先發到的。

現階段不妨留意下佢啲發音有咩問題, ...
我女講到句子,但好似有少少黐脷筋,發唔到S音例如:小心,就會講成th音,把舌頭放在牙齒中間發音,教咗好多次都咁,大D會好D嗎?定要去語言治療呢?

男爵府

玩具勳章

引用:Quote:原帖由+SmallRiceBB+於+14-04-25+發

原帖由 apple_love 於 14-04-25 發表
我仔仔係有時全句都啱個字音,係個高低音錯,好難表達,唔知你明唔明

...
咁應該唔使擔心,因我仔仔係連發音都有問題先治療。你叫佢望你口型同埋你同佢講果啲字逛張啲。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+melody228+於+14-04-25+發表

原帖由 tssy 於 14-04-26 發表
我女講到句子,但好似有少少黐脷筋,發唔到S音例如:小心,就會講成th音,把舌頭放在牙齒中間發音,教咗好 ...
我細過個果陣到小學一,二年班都係咁,而家一啲問題都無

侯爵府

引用:我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以

我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以講到句子,又會跟人講,但好多都係歪歪地音,今日同佢行街買野, ...
我仔兩歲講野係講單字,到兩歲三個月開始返nursery下午班,兩歲半已可講全句,識唱happy birthday歌!我覺得返學可以令快d識講野

珊瑚宮

引用:我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以

我仔兩歲三個月,未番學,都好多野講,可以講到句子,又會跟人講,但好多都係歪歪地音,今日同佢行街買野, ...
正常喎,唔會一下就精準,肯講要鼓勵!返學好快糾正。

反而大人/照顧者要注意自己講話要清晰,即使係鄉下話,也比故意用所謂BB聲、BB話同佢溝通好,佢係跟大人學習說話,大人若怪聲怪氣,佢學到乜呢。

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

回覆:請問兩歲三個月小朋友說話能力

我仔過四歲幾個月後,我先聽得明佢講咩,四歲前,我以為佢啞添。而家5歲講嘢唔停咀!

男爵府

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+14-04-25+發表

原帖由 wonderlulu 於 14-04-26 發表
正常喎,唔會一下就精準,肯講要鼓勵!返學好快糾正。

反而大人/照顧者要注意自己講話要清晰,即使係鄉下 ...
Thank you,我今日好留意阿仔發音,發覚佢係個身同個心音讀唔到,次次都讀巾,教左好多次都係起巾,小巾

首頁

尾頁

跳至