想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 fanny2810 的帖子

我都是在网上预约好后直接过去挂号的,挂号费是21块人民币,挂号后大概等个30分钟就能看了。药的费用不一定的,我记得这个月我开了5帖药是80块,后面又开了一次7天的药是100左右吧,反正药费不贵。

複式洋房

引用:我32啦,試左3年都唔得,咪試下iui, 去找仁

原帖由 poyilam 於 14-05-03 發表
我32啦,試左3年都唔得,咪試下iui, 去找仁安,我問姑娘邊個醫生最快,咁她就安排左毛醫生比我啦,然後就開 ...
請問點樣book架?毛醫生要book幾耐?

複式洋房

引用:回覆 fanny2810 的帖子我都是在网上预约好

原帖由 Amy512 於 14-05-20 發表
回覆 fanny2810 的帖子

我都是在网上预约好后直接过去挂号的,挂号费是21块人民币,挂号后大概等个30分钟 ...
多謝你的回覆!

別墅

引用:Quote:原帖由 poyilam 於 14-05-03 發表我3

原帖由 fanny2810 於 14-05-20 發表
請問點樣book架?毛醫生要book幾耐?
因為我要choose星期六睇,所以我打去問姑娘,咁佢check到毛醫生有一日既星期六有個病人取消booking, 所以我先book到,其實我個時無指明睇邊個醫生架,只想快d有得睇,好好彩10月打去問,就book到11月睇啦! 所以最好打去問一問姑娘醫生個期。

禁止訪問

引用:我32啦,試左3年都唔得,咪試下iui, 去找仁

別墅

引用:Quote:原帖由 poyilam 於 14-05-03 發表我3

原帖由 pigpeppapig 於 14-05-22 發表
你真好彩,毛醫生係名醫,都有快期俾你
我都無諗過咁快可以有得睇,真係好感恩!

子爵府

.

.

子爵府

.

.

大宅

引用:Quote:原帖由 KKM2013 於 14-05-19 發表我

原帖由 草子@ 於 14-05-23 發表
有心理輔道聽架咩?
算係呱,見完e生就有姑娘同你講解注意事項同流程,個powerpoint都成半個鐘,姑娘話呢個係心理輔導wor

子爵府

.

.

大宅

KKM2013 發表於 14-5-23 22:15
算係呱,見完e生就有姑娘同你講解注意事項同流程,個powerpoint都成半個鐘,姑娘話呢個係心理輔導wor

...
個所謂心理輔導咁就收二三百蚊了

子爵府

.

.

大宅

BB防敏心得分享勳章

回覆 poyilam 的帖子

請問第一次睇應該O係M前定M後最好呢??
毛醫生會唔會安排埋驗血果D架?

大宅

畀面勳章

hebe_yu88 發表於 14-5-24 11:29

我都想知,其實我約左8月去見毛醫生,約左個日期應該係m完後1星期
但如果要驗血嘅話,最好係day 2-3驗血,結果才最準

大宅

引用:Quote:原帖由 KKM2013 於 14-05-23 發表算

原帖由 草子@ 於 14-05-23 發表
點解無人同我做嘅?係咪簽同意書先做?
係呀,流程係見完e生,簽左同意書先聽powerpoint,再抽血常规……

別墅

引用:回覆 poyilam 的帖子請問第一次睇應該O係M

原帖由 hebe_yu88 於 14-05-24 發表

我第一次book個時只book到係m後呀,鑑於我之前已係婦科做曬照輸卵管檢查,先生蟲蟲test, 同埋我有係出面驗過血(中醫叫我驗的),所以我第一次見時係攞曬d報告比醫生睇,所以我第一次睇主要係照下照聲波,睇下子宮及卵巢情況,鑑於我係m後關係,所以嗰一個月係未開始療程,醫生叫我自行嘗試,醫生叫我排卵前做功課,咁第二日返去再照,睇下d蟲蟲有無游到入去(係舊年11月份開始的),最後當然失敗了。第二個月即係12月m後第三日就再返去見醫生,就開始第一日療程。以我所知照輸卵管及蟲蟲測試一定要做架啦,驗血就可能未必要既,因為我比驗血報告醫生睇個時佢話依d一定係中醫叫驗喎(好似覺得不必要咁)。

別墅

引用:Quote:hebe_yu88 發表於 14-5-24 11:29 回

原帖由 bp2000 於 14-05-24 發表
我都想知,其實我約左8月去見毛醫生,約左個日期應該係m完後1星期
但如果要驗血嘅話,最好係day 2-3驗血, ...
第一次book都好難就到m前,或正正係m緊既頭3日,因為好睇第一次book約唔約到醫生,我記得我個時book到係完左m之後架,所以我覺得唔好理m前定m後最緊要係book左先,點都睇左第一次先,開左個file先,我個時第一個月睇都無療程做架,正式開始都是第二個月,然後佢搵出我算係多long體質,之後對症下藥,我就有左小b啦,加油呀!

大宅

畀面勳章

poyilam 發表於 14-5-24 18:07
第一次book都好難就到m前,或正正係m緊既頭3日,因為好睇第一次book約唔約到醫生,我記得我個時book到係完 ...

好多謝你詳細回覆呀,我都係上星期才打去book毛醫生,最早8月先有位見,學你話齋點都見左先啦即要左個位先,過左幾日因有事打去問可否改早幾日見醫生竟然改到期比我,所以我諗緊好唔好試下再改到去我m緊的時候去即係再早幾日,搏下改唔改到囉。
不過,其實我現在已有我今月的驗血報告同c6丁丁報告在手,照輸卵管亦做左不過作用不大,因為做的時候2邊都唔通,醫生話有可能因為灌液體入去刺激到收縮左,所以呢樣遲下見到毛醫生要驗過。

別墅

引用:Quote:poyilam 發表於 14-5-24 18:07 第一

原帖由 bp2000 於 14-05-24 發表
咁可能你到時要照多次輸卵管啦,最緊到時同醫生講,同埋攞齊報告比佢睇。另外我係做iui既,醫生睇完我情況都建議我嘗試iui先。

大宅

畀面勳章

poyilam 發表於 14-5-24 19:20
咁可能你到時要照多次輸卵管啦,最緊到時同醫生講,同埋攞齊報告比佢睇。另外我係做iui既,醫生睇完我情況 ...

係嘅,到時會帶晒報告比佢睇。
我有可能要做腹腔鏡割卵巢畸胎瘤,如要做希望7月做到手術,8月就乾乾淨淨見毛醫生喇,做手術醫生應可以睇到我輸卵管有無塞到,希望無塞做到iui啦。
你知唔知如只塞一邊,可唔可以做到iui?
另外睇原來你iui一次成功,恭喜晒呀!

首頁

尾頁

跳至