嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

好擔心既情況終於發生
我對仔女都係早產bb,兩個氣管好敏感
細囡更加麻煩,氣管炎氣管敏感..成日睇醫生
前幾晚佢半夜咳到面紅晒,難抖氣.我同佢入左急
症,醫生聽完話佢早期哮喘,要留院.....住左兩日
我真係個心痛到死.....
依家要keep住聞氣
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

氣管炎,氣管敏感,久咳,哮喘交流區

原文章由 PinguLinusLee 於 07-10-30 08:59 發表
http://i58.photobucket.com/albums/g266/YEUNGKelly/toys/f526bd9d.jpg
我己經放了上這兒. 非常多謝chillyrose的熱心. 其實有分享的資料不用email的,可以直接放在這裏給大家參考是最好的. 謝謝~!

...

Sorry, 我看不到陳皮之後0的字, 可否 post 多一次全部資料, 做褔有須要人事, 感激無限!

別墅

chillyrose
請問曹醫生的專科是?我女2歲8個月,她有哮喘,最近一個月就鼻塞,睡覺有鼻韓聲,鼻水倒流咳,但的鼻水不會流出來,看過幾個醫生,他們都當係傷風醫.後來我要求照X光,原來1女有鼻竇炎,其實我一早估到,但醫生只檢查鼻出面有沒發炎,入面看不到.沒開抗生素.我自己有鼻敏感,發覺我女睡覺時好多鼻水在鼻囊裡,半夜鼻水倒流咳醒幾次.現在要食3星期抗生素及一大堆藥水,同時我女聞緊類固醇(紫色)總之天氣一轉冷就好擔心.:-(
原文章由 chillyrose 於 07-10-19 13:50 發表
曹延洲
上午
診所: 中環皇后大道中183號中遠大廈12樓1207室
Tel: 2545 7733
下午
養和醫院
星期三休息
平日返診所話10am開,醫師就11am先到
:wave: :pint:

男爵府

2024勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

vinoo
我個女大你個女1個月,佢聞緊聞"Flixoide"(orange-平時聞2次) & "Ventolin"(green/blue-氣喘4個鍾1次),最初佢一星期有2/3次 喺5-6am咳,試個飲水&milk都唔得,後來醫生仲發現有氣喘(見到佢呼吸氣時口冇"mark"大而且鎖骨位吸氣時凹咗同hehe.醫生話要聞"Flixoide"最小吸3個月,因3個月後天氣氣溫轉變大,千萬不可食凍o野.望佢3個月後會好轉.
原文章由 vinoo 於 07-12-1 09:45 發表
chillyrose
請問曹醫生的專科是?我女2歲8個月,她有哮喘,最近一個月就鼻塞,睡覺有鼻韓聲,鼻水倒流咳,但的鼻水不會流出來,看過幾個醫生,他們都當係傷風醫.後來我要求照X光,原來1女有鼻竇炎,其實我一早估到,但醫生只 ...

[ 本文章最後由 RachelB 於 07-12-3 12:05 編輯 ]

男爵府

Any mama share

洋房

各位mami唔需要太擔心我個仔今年10歲,3個月唔夠有肺炎入院1星期,在1歲前證實哮喘每個月差不多有1次入急症室(半夜3點幾),後期要自備聞氣機同聞氣藥,在家,每月要覆診,病情亦反覆,不停在私家診所睇咳,由其轉天氣,訓都訓唔到,
其實醫生話當小朋友3歲前叫氣管敏感.但3歲後病情持續已經係哮喘,其實係冇分別只係學名
分持續性與否,我亦曾經俾佢食好多坊間話有用既食物,但發覺作用不太大,中醫也不考慮,因為覺得哮喘病發時來得太快,中藥力較慢,但用作保健未嘗不可,當佢地喘既時候中藥係唔夠快,其小朋友太細係好危險既、但各位主要注意轉天氣時不要給可樂、朱古力、雪條、香蕉等太生冷就得.其實–般氣水例如雪碧,雪糕,少少糖在夏天天氣穩定時給他們食係冇問題如果全部戎清第時–食就好易咳ga la,到大 d 俾佢游水(但我個仔唔肯),踏單車,一 d 擴肺運動.對佢地氣管有幫助,同埋當夜晚咳到訓唔到我通常唔會即刻俾佢聞氣,用–杯熱水佢吸熱蒸氣也可舒緩氣管,再唔得先聞氣,跟住將枕頭斜斜地俾佢墊高D訓咁佢地容易呼吸d,後期醫生介紹一隻壯肺藥俾佢食,真係無副作用,係後其先知原來政府醫院證實這藥功用,馮近轉天氣前開始食斷斷續續食咗一年,到二三年級開始已睇少好多醫生,去政府覆診已一年一次至去年已經不用覆診,講左咁多,各位 mami 其實只要自已首先要定,佢地病發時係睇你ga,因為仔女係你既,用咩方法去醫佢地真係要聽完人地講之後要分析清楚,就算醫生講都係咁話,因為每個人體質唔同,唔係同一種藥個個都得,醫生都要講夾,我好好彩個醫生好好,同埋大 d 體質好D就無咁易病發 ga la ,個仔上年唔好彩又中肺炎都無再喘
連水都唔洗吊,所以耐心 d ,唔好驚,正面 d 去睇哩個病,唔好太就住就住就得ga la ,香港空氣咁差冇計 la ,希望各位bb快高長大,多謝分享!

洋房

呀!重有 ,b b 重會成日嘔奶,直情一條奶柱咁嘔,我都受唔少,你地試下一次過唔好食咁多,俾 d 時間佢地順番條氣再食會好 d ga,因為條氣唔順好辛苦 ga食得,慢慢黎 la

男爵府

師太,
Tks for yr sharing,我都用平常心面對,而且我家族有哮喘/氣管問題,不過都想知吓其他人情況,起碼認識吓.

洋房

唔洗客氣,不過家族遺傳基本上中硬,有個朋友個仔自細游水,但游游吓都喘,因為又係先天性,阿媽都無符,只有帶埋支氣去隨時備用,唉!真係冇陰公.

男爵府

其實需要同學校(Nursury-3 times a week @2 hours)單聲嗎?請指教.

洋房

一定要,唔單聲有咩佢地唔識call你到時以為咳就無陰公,如果大 D 返小學時唔好彩重要吸,要佢自己carry返學(尤其轉天氣),但我個仔一路都有上P.E.當,只係叫佢唔好死頂,通常佢地從小都咁辛苦唔會死頂,至緊要俾佢地知佢自己既情況,大d就要教識佢地自已用聞氣,辛苦一定要同先生講咁mami就唔洗咁擔心la

大宅

其實氣管敏感係點形成架?有冇可能係由nose敏感演變成架?nose敏感同氣管敏感有乜相同不同之處呀?咁致敏源點來架?氣管敏感有冇得抽血験原因呢?同埋成日話好好照料,否則變how喘,究竟點様照料呀?因為一流nose水已經睇醫生,謝謝呀!
另,我兩個仔睇曹醫生都唔得,而家轉咗睇譚一"長",唔知好唔好,不過就真係好貴.

大宅

我己經全部post出來的了,只是因為bk個位置限制所以才看不見,你要把個image save落你自己部機,再開就可以看到的了,你再試下吧.

原文章由 Mrs_Yiu 於 07-12-1 12:05 AM 發表

Sorry, 我看不到陳皮之後0的字, 可否 post 多一次全部資料, 做褔有須要人事, 感激無限!

洋房

原文章由 bigheadcat 於 07-12-5 21:01 發表
其實氣管敏感係點形成架?有冇可能係由nose敏感演變成架?nose敏感同氣管敏感有乜相同不同之處呀?咁致敏源點來架?氣管敏感有冇得抽血験原因呢?同埋成日話好好照料,否則變how喘,究竟點様照料呀?因為一流nose水已經睇醫 ...

其實敏感既問題可能係天生己經弱及容易敏感,加上 bb出生後,抵抗力唔夠容易感染,多多少少有 d 遺傳,同空氣質素又差種種原因
可能都有關,我想醫生都答唔到你,至於氣管敏感同鼻敏感直頭係孖生既,好少見有哮喘冇鼻敏感既,(都有既少d)我個仔直頭係人辦,就算無喘個鼻都走唔甩.至於致敏原每個人都會唔同,溫差 la ,食野 la ,塵 la,花 la等等.........又係冇解,氣管敏感好似驗血驗唔到既,因為氣管敏感係由致敏原引起後令氣管收窄及引起分秘(即係痰)如果分秘多咁佢呼吸唔到好危險 ga,咁如果小朋友氣管敏感最好轉天氣小心d lor,唔好冷親,食野小心d,生冷野盡量少食,因為人人情況唔同又好難講怎樣takecare既,只有自己最清楚自己小朋友狀況,用咩方法最好唔係人地講既.

民房

氣管炎後牙仔變黑

:-( 我仔仔現2.5歲,氣管炎大約兩個月,食抗生素和氣管藥,有一日發現牙仔變黑,有黑班,有無人知點做好?兒科醫生說與藥無關。是否鈣不夠,可否復原?吃鈣片有效嗎?好擔心和唔開心。

大宅

我都想要有關資料
可不可以SEND 比我
[email protected]
THANKS

原文章由 chan522 於 07-10-29 16:13 發表
Hi ChillyRose,

可唔可以send 藥方和湯水資料俾我呀! 唔該!

[email protected]

大宅

Hello Rachel B
我住在北歐..
我細仔13個月就出事...
D鬼老醫生唔會讚成BB食藥..
搞到要睇幾次急症和家庭醫生才比藥佢..點知隻藥,藥力太勁..個仔兩晚無瞓...即刻睇急症..佢先比佢聞..Ventolin..不過一日只是聞三次...
但d痰都係到..好煩..
藥物管制好緊.所以...去醫房買的都係普通野..仲係得兩種..
所以佢一直都搞唔掂d痰..
我現在不會給他食藥...零願聞藥..等佢氣管鬆翻...先..

原文章由 RachelB 於 07-12-2 01:20 發表
vinoo
我個女大你個女1個月,佢聞緊聞"Flixoide"(orange-平時聞2次) & "Ventolin"(green/blue-氣喘4個鍾1次),最初佢一星期有2/3次 喺5-6am咳,試個飲水&milk都唔得,後來醫生仲發現有氣喘(見到佢呼吸氣時口冇"mark"大而 ...

男爵府

mt123,

你問吓doctor如果鈣不夠可否食鈣片?I suggest u can puchase chewable calcium(e.g. Amway).

男爵府

isak,

我個女today發作(因為傷風),結果要聞"Ventolin"."Ventolin"其實係哮喘葯(大人/小朋友)問咗醫生,"氣管敏感"&"哮喘"有什麼分別,而"師太" 都話"小朋友3歲前叫氣管敏感.但3歲後病情持續已經係哮喘,其實係冇分別只係學名".It's true. Therefore, 我個女持續(near 3 years old)的話,己經可以話係"哮喘".而今日開始4個鍾聞1次,三日後要see doctor.d痰可以煲吓羅漢果/川貝.

複式洋房

原文章由 111111 於 07-11-12 13:49 發表

我跟許多媽咪一樣,見自己囝女,一咳,心赤.又心痛,食住藥,晚上咳天光!!我見到自己同別人的小朋友咳,我覺得做媽咪,真的很付出!!我囝是超級無敵氣管敏感,一起咳,唔看 E 生,諗住小小嘢,唔好食藥住,西藥是POSION,食得多,唔好!
開始唔理,第日 ...

please pm to me, thanks

首頁

尾頁

跳至