論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:有冇工人做足2年都唔黑面

我工人只係頭一個月無黑面,總括來說是黑面黑足快兩年。態度如何有禮貌就不用說了!

大宅

引用:Quote:原帖由 ddccmm 於 14-07-15 發表咁bb

原帖由 belgiumchoco 於 14-07-16 發表
工人唔理,由bb自己係房喊,所以我要好快沖完涼湊返bb。

呢個工人我唔會續約啦,發現佢有好多問題。真係當 ...
咁就叠埋心水揾過個,對佢地吾洗咁認真,問題系你有bb俾佢湊,你忍唔忍得到佢完約呀?你要番工嗎?有冇屋企人幫手睇住個工人湊bb?

我自己就係個工人做左d野我覺得吾好我就會吾鐘意佢,佢做乜都覺得吾順眼,……所以bb1歲,已是第三個工人,好彩最近哩個(做左4個月)暫時幾似樣,希望佢乖乖地keep住做好啦!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 belgiumchoco 於 14-07-16 發

原帖由 ddccmm 於 14-07-17 發表
咁就叠埋心水揾過個,對佢地吾洗咁認真,問題系你有bb俾佢湊,你忍唔忍得到佢完約呀?你要番工嗎?有冇屋企 ...
我都著手搵啦,搵到就換。而家間中都有人睇下小朋友,希望佢唔好咁過份。

呢個工人,我真係心噏,因為佢初時比之前果個好,我地好錫佢,耐唔耐都有獎金,零食俾佢。

我地早排仲有問佢續唔續約,問左2、3次佢都話諗緊,我有坦白同佢講,如果佢續約,我地要夾大假俾佢返印尼。佢唔續,我地冇問題,不過要早通知,因為我地要搵人。佢一直唔答。後來聽人講,原來佢打算完約前斷我約去舊僱主度呀。

我知道左之後真係心淡,咁自私,佢一早打算左,都唔同我地講。

最近仲發現佢成日講大話,鬧同粗暴對小朋友,又偷人野,真係唔留得。

伯爵府

引用:我工人只係頭一個月無黑面,總括來說是黑面

原帖由 Victory1 於 14-07-16 發表
我工人只係頭一個月無黑面,總括來說是黑面黑足快兩年。態度如何有禮貌就不用說了!

...
黑2年你都忍到?

子爵府

My helper works for 4 yrs never showing long face

大宅

我家印姐經常黑面,我忍幾次就會爆一次鬧,你有情緒我都有,大家生活在一起,互相影響大家呀!

我都諗緊換吾換,唉!

大宅

回覆:belgiumchoco 的帖子

我個工人每日都黑面,叫佢做嘢聽日先,永遠駁咀成日口唔停,成日話我係屋企佢唔鈡意,屋企係我嘅,我問佢我去邊度呀!佢話佢唔做囉?死唔死宜家D工人

別墅

回覆:eewinnie 的帖子

我姐姐做咗3年,黑過3次面,好快冇事

別墅

我家姐姐黑得好緊要,我都諗住換

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

睇唔到!
當沒黑喇!

侯爵府

我工人,兩年幾三年,未黑過面,未悔氣過對我講野

別墅

做左四年都無黑面

複式洋房

原來咁多顧主都要忍個工人黑面,咁我都唔係最慘嗰個,但亦都有好多請到好工人,只怪自己唔好彩。

我都分享下自己屋企慘況:

我屋企都有隻黑面怪,之前有嘢話佢,佢黑面,第二日問佢做乜黑面,佢堅稱無,但大家都係人,點會感覺唔到,我隔幾日再好聲好氣同佢傾,佢全程自己對住張枱寫嘢,問佢想唔想傾,佢就答up to you,問任何嘢都答up to you,仲要比佢duck話:我唔接受比人話無中生有既嘢(即佢話佢無黑面,我話佢有),我同佢講我就係想搞番好關係先同你傾下,仲我有話如果你認為話錯你,我可以講聲sorry<-我endup有講(响我角度就算我係顧主,佢係工人,我錯我會認),我再講我要炒你容乜易丫,就係顧念你有大負担,同有乜嘢解決咗佢,點知佢發哂火話番我,你唔駛理我屋企,你要炒我好易,我咪即走。大佬同佢再傾第二次,我完全無發火,佢就冷言冷語冷眼咁望我或唔望我,而家長期處於對住我就黑面狀態,到而家放工返屋企仲要睇面色。真係做顧主都好大壓力。

大宅

睇完大家既cases都覺得我地做雇主的好慘, 出錢放左工返屋企仲要受工人氣. 我好運就係有阿媽幫手睇住阿囡, 工人我只能比佢做清潔, 因為唔明點解佢地可以唔用腦, 但又以為自已好醒, 話佢就駁咀, 黑面. 我個印仲有1年約, 我一定唔同佢續約. 日日都想炒佢. 想請本地亦唔容易. 我出糧比工人超準時. 水費$1700, 我叫工人唔好長開水沖半個鐘涼, 我自已10分鐘沖涼+洗頭, 半個鐘實在太誇張. 重有好多講唔好完的煩野.

都唔知幾時我地先唔洗受厘d苦

別墅

我超級幸運現在這個姐姐非常好(菲),差唔多2年,剛剛同佢續約佢重好多謝我好開心。每朝一早起身照顧小孩上學後再清潔,因為我妹妹夜放工,所以返到來就攪到廚房亂亂的。中午有見佢休息,但差唔多6點就問今晚要煮咩,佢在房一聽到廚房有開櫃聲開爐聲佢就衝出來問有咩幫手。所有野自動自覺就去做,又成日主動問有咩幫手。夜晚食完飯整好野就返房,但都係會留意我地出面隨時出來幫手。所以真係謝天謝地被我找到個好姐姐。

pooh仔  excellent  發表於 14-8-14 21:06

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

5年多未見過佢黑面
主 賜 平 安

男爵府

我工人姐姐做左3年都未黑過面

大宅

我嗰個做咗7年幾啦,無黑過面,對我嘅仔女好好,做嘢自動波。不過做得耐咗有時間中都會唔跟我指示而用自己方法去處理一啲事務,但我覺得都係人之常情

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:belgiumchoco 的帖子

有,我工3年半,都冇黑面(當然佢有比我省過。)放假都喺6點半左右返到屋企,兼會幫我打掃。 可惜,佢話做夠4年會返去生b , 我都唔會強人所難。 但我就煩緊請工人與否? 唔請就自己做(resign)

首頁

尾頁

跳至