烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 14-07-08 發表可

原帖由 selko809 於 14-07-08 發表
將左右收口向內摺

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 14-07-08 發表將

將收口向內摺二次完成

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 14-07-08 發表將

將收口向內摺二次完成
重點:揸唧袋手法,手指要夾住收口,手指公可以放下小小放便將朱古力推出,由其寫字會較易控制。
記住尖唧咀唔好剪咁大,咀細啲線條先靚

翡翠宮

重點:揸唧袋手法,手指要夾住收口,手指公可以放下小小放便將朱古力推出,由其寫字會較易控制。
記住尖唧咀 ...
嘩,唔該晒你呀!好清楚呀!等我放假試下先!!

selko809  唔好客氣  發表於 14-7-8 23:56

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

回覆:粉紅卡通車

唔好意思,我想問多少少,因為準備整架車車蛋糕俾囝生日,想問唧面既甜忌廉要打幾耐呀?咩速打先啱?上次打完都唔似妳呢個唔溶既,
唧完個蛋糕要雪,係放普通格定冰格雪架?
妳既粉紅色係cream 打到企身,再加色素再打一陣先唧嗎?

珍珠宮

引用:唔好意思,我想問多少少,因為準備整架車車

原帖由 NataliePP 於 14-07-08 發表
唔好意思,我想問多少少,因為準備整架車車蛋糕俾囝生日,想問唧面既甜忌廉要打幾耐呀?咩速打先啱?上次打 ...
甜忌亷要打幾耐用咩速度答唔到妳,因每個打蛋器速度唔一樣,忌亷多少又唔一樣,如果妳用8吋蛋糕做400g忌亷可以了,先打起小小白忌亷留嚟做車,其它加色一齊打就可以,甜忌亷唔難打妳一路打到覺得啜住打蛋器杰身就可以,覺得忌亷開始水水哋用蛋撥撥幾吓佢就會杰返,做好用高身蛋糕蓋或蛋糕盒裝好放雪櫃下層。預祝成功

伯爵府

2024勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 NataliePP 於 14-07-08 發表

原帖由 selko809 於 14-07-09 發表
甜忌亷要打幾耐用咩速度答唔到妳,因每個打蛋器速度唔一樣,忌亷多少又唔一樣,如果妳用8吋蛋糕做400g忌亷 ...
Thx

伯爵府

回覆:粉紅卡通車

多謝妳既指導呀,今日囝生日整到個車仔蛋糕俾佢

珍珠宮

引用:多謝妳既指導呀,今日囝生日整到個車仔蛋糕

原帖由 NataliePP 於 14-07-11 發表
多謝妳既指導呀,今日囝生日整到個車仔蛋糕俾佢
唔好客氣啦!車仔蛋糕做得好好呀囝囝件衫仲襯埋架車仔添祝妳家少爺仔生日快樂!身體健康!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 NataliePP 於 14-07-11 發表

原帖由 selko809 於 14-07-11 發表
唔好客氣啦!車仔蛋糕做得好好呀囝囝件衫仲襯埋架車仔添祝妳家少爺仔生日快樂!身體 ...
多謝妳呀

伯爵府

引用:+本帖最後由+selko809+於+14-7-1+12:43+編

原帖由 selko809 於 14-07-01 發表

阿女呢排考完試就假期多多,阿女話好多同學都學整甜品佢又要 ...
嘩!我又漏咗一堂添!我都唔識自製唧朱古力袋,一陣try try先

首頁

尾頁

跳至