跳至

首頁

尾頁

別墅

我睇書,中醫師話買大約$5可以分兩次用,凍水落雞蛋及白蓮鬚,水滾後落冰糖,轉文火煲半個小時(約三碗水煲一碗)

一星期飲一至兩次就夠,唔好煲太濃,等身體慢慢吸收

不過我未到期飲,臨生前一個月即係下個月至開始飲

子爵府

回覆 #9 yyy008 的文章

我呀媽今日開始煲提子乾同雪利乾比我飲,會清胎毒。幾好味呀!
http://hk.myblog.yahoo.com/chansukwai/

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!gQBYC8iRGBa3394TZMu8zBqW

別墅

原文章由 waiwai1234 於 07-12-19 14:15 發表
我呀媽今日開始煲提子乾同雪利乾比我飲,會清胎毒。幾好味呀!

喂!!!點煲架,,好似好好味,好潤Wow

大宅

原文章由 yyy008 於 07-12-19 11:47 發表

十蚊我唔知有幾多兩... 我係十蚊分2次用囉... 如果十蚊一次用晒.. 成煲野都係o個d一條條.. 同埋好甘.. 好多粉(渣)... 濃得滯喎...

我聽日又去買喇.. 問下藥材舖個伯伯先....

我想問.. 你地買o個d 白蓮鬚係咩色架 ...

金黃色~~~

大宅

原文章由 elsie0616 於 07-12-19 13:38 發表
我奶奶叫我5元分3-4次, 2碗煲埋1碗飲
我試過, ok 喎, 唔會太多水

2碗煲埋1碗飲會唔會好杰和d味會好濃架?
同埋我想知白蓮鬚其實難唔難飲呢?
我仲未買黎煲...暫時只係飲過白果腐竹糖水咋!

大宅

原文章由 MZ! 於 07-12-19 16:26 發表

2碗煲埋1碗飲會唔會好杰和d味會好濃架?
同埋我想知白蓮鬚其實難唔難飲呢?
我仲未買黎煲...暫時只係飲過白果腐竹糖水咋!

白蓮鬚唔難飲... 得少咁少甘甘地(好少)...

不過呢... 我發現係唔可以翻煲架.. d味變晒.. 千其唔好翻煲.. 我倒鬼晒...

大宅

回覆 #65 MZ! 的文章

唔會好杰喎, d味ok 喎
都唔難飲

別墅

我飲o左1次, 唔難飲, 仲無落糖tim. 藥材舖話$10可分4次. 我就請佢幫我$10分兩包, gum每次落半包d份量就ok啦.

大宅

我呢排成日食涼粉,希望生時可以快0的又唔好咁辛苦啦~
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

大宅

原文章由 noddybanana 於 07-12-21 19:59 發表
我呢排成日食涼粉,希望生時可以快0的又唔好咁辛苦啦~

我阿媽直頭迫我飲西洋菜湯... 我尋晚飲左2碗...

複式洋房

食西瓜得唔得呀???

首頁

尾頁

跳至