夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

複式洋房

你62都算經典

別墅

原文章由 心滿意足 於 07-12-22 20:31 發表
咁我又講下我99既偉論啦
佢話:
女人嫁老公係為左服侍老公及夫家既人,如果唔係嫁黎做乜?
女人死左老公就無權再係夫家出聲,無地位,如有仔女都好d...
女人要聽哂男人話,要聽6299話,女人咩都要做,外家唔好再理...
要負責抺神枱及照顧全家( ...

我6299都有講過 - 你嫁左入黎,所有野都要由男家話事先,如果男家唔要唔愛唔做先到女家選擇~~~~

大宅

原文章由 心滿意足 於 07-12-22 20:31 發表
咁我又講下我99既偉論啦
佢話:
女人嫁老公係為左服侍老公及夫家既人,如果唔係嫁黎做乜?
女人死左老公就無權再係夫家出聲,無地位,如有仔女都好d...
女人要聽哂男人話,要聽6299話,女人咩都要做,外家唔好再理...
要負責抺神枱及照顧全家( ...

嘩 ! 你99 都幾顛 wor. 同我 62 有得 flight.

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

回覆 #7 karemom 的文章

呢個topic都開得好好, 可以等大家笑下發洩下, 如果有其他經典金句, 不如上來share下啦 -------

當然好啦, 大家興完, 得啖笑 relax 下, balance 下心情ma.

等待驗證會員

我 62 99就無乜金句,因為佢地都好鬼開通,但我太 99 就攞命d,我最記得有次佢同我講:亞嫂你要記住,以後食飯呢你要分清楚d,隔夜嗰d先係你食既,新鮮嗰d要留番比個老公,仲有,今次就算啦,下次你要記得你要等我地食晒,你先可以執埋嘢入廚房食喇

當時我打咗個突,喂,我未嫁時佢唔係咁對我喎,但嫁入去第2日啫,就嚟料喇,當時我年紀尚輕,聽到咁就火都嚟埋,咪即刻攞起d食淨既餸係咁塞入我老公口囉,大大聲咁講,喂,你食死都要食埋去呀吓,你要我第2日食隔夜飯,我比c 餵你架,新鮮嗰隻呀,當時我 99 he一聲笑咗出嚟,我老公笑到收唔到聲,我 62就面都紅晒,跟住.............我再無同亞太99食飯喇,因為亞太后唔肯再召見我呀

公爵府

畀面勳章

你好勁呀, 敢係佢地面前咁講野.

原文章由 邱吉爾 於 07-12-24 17:41 發表
我 62 99就無乜金句,因為佢地都好鬼開通,但我太 99 就攞命d,我最記得有次佢同我講:亞嫂你要記住,以後食飯呢你要分清楚d,隔夜嗰d先係你食既,新鮮嗰d要留番比個老公,仲有,今次就算啦,下次你要記得你要等我地食晒,你先可以執埋嘢入 ...

等待驗證會員

我會帶佢去睇吓醫生,可能無記性唔記得自己响2007年。

等待驗證會員

原文章由 小科豆 於 07-12-24 17:46 發表
你好勁呀, 敢係佢地面前咁講野.

而家諗起就覺得自己都唔啱,唔使講到咁盡囉,但,當時我得嗰廿歲,講嘢真係唔經腦袋,同埋,佢講嗰d嘢係符合佢既時代啫,但唔代表我要跟架嘛,其實應該當笑話聽完就算,攪到而家佢唔肯見我,都好鬼無謂

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #1 邱吉爾 的文章

其實你又無錯.你99喺度笑可能佢都受過呢d氣,所以你幚佢出埋氣..哈~!好彩我冇太99,如果唔係..我老公可能小咗佢喇!

我99都係話寫名要寫男人名先.(如果同一時間又寫我同老公名)佢可能唔知英文名一定係女仔行先..擺酒當日(今個月28日)佢望倒兩個英文名可能會問我點解....haha~!
見倒佢大仔同細仔(我老公)要嗌佢哋.之類.但多數都比我老公擋哂.佢都冇哂癮.因為自己咁幚個仔,但個仔錫哂個老婆..佢個大仔又對我唔錯.成日比虾..哈哈~~@!
所以話佢唔夠我嚟.
爆愛車縫作

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 蜜棗 於 07-12-23 23:11 發表
佢唔係開口要你坐定定喺度聽下話????比我聽倒牙灰都同佢打爛埋佢.佢叫我做啫,但佢無預計我會咁〝論盡〞嘛.
服侍6299??我會即場問佢係咪失禁??定係中風??要人服侍?洗唔洗換片? ...

咁佢又無開聲要我一定要聽佢講家規既,不過我就一定會坐定定聽佢既偉論囉,佢越講得多,就比我老公覺得佢越麻煩,都唔洗我出聲,
老公已話頂佢唔順...對於我黎講我無損失既,我又唔會真係跟佢所謂既家規既 同埋去得去屋企,都無其他既做架啦,唔聽佢講我同老公只係呆座咋:-P
至於佢講佢以前點服侍6299...就真係...一來鄧佢慘,二來覺得佢攪到自己咁低賤...佢以前真係要幫佢62沖涼洗屎袋等等,但佢99當時仲健在架,唔明點解係佢做囉,仲要攞貨送貨,睇鋪,做家務,湊仔女,招呼6299既麻雀友茶水午飯,仲要做佢99既妹仔...我都覺得佢好勁...可能佢覺得6299就係至高無上,宜家佢6299死左,就輪到佢至高無上,等我地做新抱做返佢當年既野

複式洋房

原文章由 心滿意足 於 07-12-25 02:07 發表

咁佢又無開聲要我一定要聽佢講家規既,不過我就一定會坐定定聽佢既偉論囉,佢越講得多,就比我老公覺得佢越麻煩,都唔洗我出聲,
老公已話頂佢唔順...對於我黎講我無損失既,我又唔會真係跟佢所謂既家規既 同埋去得去 ...

心滿意足, 你講得啱, 99以前點對自己99, 會期望將來新抱用同樣方法對待返佢, 但冇諗過已經不合時宜. 我99都唔止一次同我講, 佢以前差唔多將成份糧俾佢99做家用, 唔知係咪要暗示d咩呢? 不過我冇理佢 , 所以佢同我老公投訴, 話我"對個家冇貢獻", 我好興, 問我老公點先令佢滿意, 我老公叫我搵100萬返來就得了, 痴線!

大宅

呢個topic好,
話事人金句:
好女兩頭'門'

佢意思係我明蝦你,不過你唔可以同人講

大宅

:lol :lol :lol 我唔係晒命,咁我老爺就好好多啦,由我嫁入門到依家(都有14年啦)我老爺同我講野一直都好客氣,都算係錫我嗰種,每次我地返去食飯,佢都會問我想食咩餸,想飲咩湯,唔會好似你個62咁講野囉,最令我安慰既係我老爺曾經同我個c6講"你係出面做乜都得,但一定係唔可以玩女人,你一玩女人,你頭家就會晒,到時你都唔好再返黎我呢個屋企啦!" 雖然我老爺唔係當住我面講(佢係靜雞雞同我個c6講的,我個c6講番比我知)係我知道嗰一刻真係好窩心 有時老爺亦會同我講,唔好掛住工作同照顧對仔,有假期時就將2個仔交比佢照顧,同我個c6出去玩吓(所以大家今日見到我上黎留言:lol :lol :lol )我老爺真係算係咁啦

子爵府

睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 #3 karemom 的文章

我亞媽個99都係要求我亞媽返工比哂份糧佢(我亞媽當時仲要係有咗)之後我亞媽緊係唔制啦!我亞媽話生完我佢去佢99度坐月,佢99叫佢用涷水布洗地,都痴撚線.我亞媽每次同我講我都會好心酦,驚我比99虾
爆愛車縫作

複式洋房

原文章由 蜜棗 於 07-12-26 03:26 發表
我亞媽個99都係要求我亞媽返工比哂份糧佢(我亞媽當時仲要係有咗)之後我亞媽緊係唔制啦!我亞媽話生完我佢去佢99度坐月,佢99叫佢用涷水布洗地,都痴撚線.我亞媽每次同我講我都會好心酦,驚我比99虾 ...

對, 唔好去99度坐月呀!!!
係呀, 佢地個年代, 特別係鄉下捱窮過果d, 女人生完bb都要耕田, 煮飯俾老公, 湊b...一腳踢架, 可能佢地果時係咁, 所以都認為新抱坐月有咩大不了啦! 我坐月時企硬俾阿媽照顧, 所以99冇得插手, 不過因為咁而搞到佢懷恨在心, 上來我家處處玩針對. 我記得我作小產時, 醫生叫我瞓床休息, 盡量唔好下床, 食野同去洗手間除外. 我99竟然話我放緊假(病假), 唔洗返工, 叫我朝早整野俾老公食:tongue: . 我阿媽知道後都唔知幾心痛.

大宅

原文章由 monchhichiip 於 07-12-25 15:42 發表
:lol :lol :lol 我唔係晒命,咁我老爺就好好多啦,由我嫁入門到依家(都有14年啦)我老爺同我講野一直都好客氣,都算係錫我嗰種,每次我地返去食飯,佢都會問我想食咩餸,想飲咩湯,唔會好似你個62咁講野囉,最令我安慰既係我 ...

u are the lucky one

大宅

原文章由 邱吉爾 於 07-12-24 17:41 發表
我 62 99就無乜金句,因為佢地都好鬼開通,但我太 99 就攞命d,我最記得有次佢同我講:亞嫂你要記住,以後食飯呢你要分清楚d,隔夜嗰d先係你食既,新鮮嗰d要留番比個老公,仲有,今次就算啦,下次你要記得你要等我地食晒,你先可以執埋嘢入 ...

嘩, 如果發生系我生上, 我 62/99 一定叫我 c6 休左我都似.

大宅

原文章由 karemom 於 07-12-26 08:22 發表
對, 唔好去99度坐月呀!!!
係呀, 佢地個年代, 特別係鄉下捱窮過果d, 女人生完bb都要耕田, 煮飯俾老公, 湊b...一腳踢架, 可能佢地果時係咁, 所以都認為新抱坐月有咩大不了啦! 我坐月時企硬俾阿媽照顧, 所以99冇得插 ...

其實都唔明 既然佢地以前受過甘慘對待, 都好明白啦. 今時今日點解要比新抱 hard time 呢 ?-(

首頁

尾頁

跳至