單親天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆:有冇單親而又有自閉寶寶的媽咪

成11岁仲糸plan house到玩到癲左,仲同D女仔玩對抗賽激死人啦

大宅

畀面勳章

我仔3歲,9月1日剛被評估為自閉要入S位…我是單親媽媽…感到迷網…

侯爵府

引用:我仔3歲,9月1日剛被評估為自閉要入S位…我

原帖由 jc0515 於 14-09-15 發表
我仔3歲,9月1日剛被評估為自閉要入S位…我是單親媽媽…感到迷網…
如果己是事實,就接受和寶貝努力面對每天的挑戰吧

侯爵府

侯爵府

呢排日日风雨改,放學食完茶点,便陪他行山,踩单車,好像感覺他皮氣好左,睡眠質数亦好左!
或者大家有時間都可以試下哦…

三王一后  很好!等天氣涼些嘗試  發表於 14-9-18 16:16
mousepad88  好建議  發表於 14-9-16 22:16

大宅

引用:我仔3歲,9月1日剛被評估為自閉要入S位…我

原帖由 jc0515 於 14-09-15 發表
又會安排九月開學先評估?咁有s位未?

大宅

有,我家有一個九歲自閉寶寶,言語表達有困難,有情緒
~~就算我曾淌著淚,狠心放棄自己,然而袮卻說不會把我遺棄~~

大宅

回覆 babytszkin 的帖子

十分正面,正是他們需要我們大量心力去應付,所有不快都忘記了,大家要加油!
~~就算我曾淌著淚,狠心放棄自己,然而袮卻說不會把我遺棄~~

大宅

只要我們不放棄,星星孩子是可以改變的,堅持努力面對,身邊有很多同路人,可以互相支持的,社會人士未必個個都認識包容他們,但連我們自己都不愛他們,放棄教他們,孩子就沒有機會轉變,所以大家單飛星媽要加油呀!!!雖然我都係剛剛開始重拾希望教好星仔,但我相信他總有一天會有進步的!

侯爵府

引用:回覆 babytszkin 的帖子只要我們不放棄,星

原帖由 三王一后 於 14-09-18 發表

只要我們不放棄,星星孩子是可以改變的,堅持努力面對,身邊有很多同路人,可以互 ...
講得好丫加油,加油

侯爵府

其實,我家少爺有好嚴重的感統問題,例如斜視,fing手,叫囂,呢D都糸一D感覺失調病徵!
所以自己一有時間就會比少爺玩下滑梯,趴架,同埋氹氹轉!
當然讓他多D跑跑跳跳,好像放晒電,可以讓他整個人都放鬆D!
至少他半夜沒有在醒來,可以一覺訓天光亦是一件好事

別墅

引用:其實,我家少爺有好嚴重的感統問題,例如斜

原帖由 babytszkin 於 14-09-18 發表
其實,我家少爺有好嚴重的感統問題,例如斜視,fing手,叫囂,呢D都糸一D感覺失調病徵!
所以自己一有時間 ...
雖然我已經唔喺單身(剛再婚有咗三少) , 我家三少未證實A, 但唔講野好多有趣嘅行為。 好喜愛聞野,摸完之後 咩都聞一下。而家18個月, 排期等醫院平估。我曾經係過來人, 一個人湊大兩個仔女,。大女17歲,.兩少14歲 啦
我明白單身一個扶養子女喺好難,但唔好忘記佢地嘅笑容。 喺無價嘅回報。 大家加油, 一定會苦盡甘來㗎❣

侯爵府

革命尚未成功,同志仍需努力

禁止訪問

引用:其實,我家少爺有好嚴重的感統問題,例如斜

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我遲左發現呢個POST tim!!!
我家豬比2歲去大口環cac已經話有自閉症傾向,開始排緊eetc位同s位
上個月底滿3歲去大口環覆診就話confirm係自閉症了
而家係普通幼稚園讀緊k1

其實佢開始返K1之後對周圍的環境的融入感(對人和事物也是)係好左好多,冇咩固執或者重覆行為。細個d個時好仲意玩自轉但而家都冇乜了。校長都話佢同班主任eye contact幾好,一d rotate要做既野頗快上手 (我估a仔係仲意做rotate野的吧?) 只係理解能力真係好弱好弱。例如佢明"著衫",但唔明"換衫"; 又例如2個行為連接的指令eg "我地著鞋,然後去街街"咁,佢只可以catch到either"著鞋" or "去街"是但一樣,尋晚就係因為呢句野,佢去開門,我拉佢返轉頭著鞋,佢以為我唔比佢去街而大發脾氣,扔野,大叫

我身邊冇認識其他星星的孩子同埋家長,所以真係好少機會同其他家長交流點樣教豬比,佢而家仲戒緊片啊! 佢唔理解"想柯之前就要出聲"呢個概念,而且非常唔願意用小便槽! 因為學校規定男仔係用小便槽vv既,咁係屋企我都買個尿兜比佢用,但係佢極唔願意用,冇尿意的時侯梗係唔肯行埋去喇; 就算我等佢夾哂腳滴尿咁滯帶佢去,佢都一樣發哂脾氣唔肯all落尿兜,企係度夾腳死忍直到瀨落地。大家可以share一下經驗你地點教男仔係尿兜小便ga?

校長又有同我講應該帶豬比做感統訓練,對理解事物的能力都會有幫助的; 除左直接帶佢去上訓練之外,平時我可以比d咩佢做都同感統有關呢?

侯爵府

引用:Quote:原帖由 babytszkin 於 14-09-18 發表

原帖由 july2011 於 14-10-14 發表
我買咗個彈床比仔仔放電,改善咗少少
正丫,好有用,你仔仔一定鐘意!
哈,我就用左公司出俾我獎金,幫丫仔换左架新单車,哈哈而家曰曰放學就糸公园放电

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+july2011+於+14-10-14+發表我

大宅

回覆:tszlambb 的帖子

剛升主流小一,10月測考 殺埋身!
我仔自閉傾向,講嘢論盡,專注不足……
同理心……當然…… 欠奉!

蛤我蛤到出面,叫極佢做功課都唔肯,發哂脾氣兼又頂咀! 無論我幾點返到屋企,佢d功課都系做咗好少部份,三催幾十請 都唔願做……

叫到佢做 佢無心做好,做得唔好又唔接受我要佢執番正! 寫得唔好 老師要佢改正,佢亦都做唔好。隨時改正 唔得 又重改 再重改! 佢已經唔願做 又做唔好,真系唔系辦法。

惟有要佢去補習社,好彩返嚟都做到六、七成……
我回家后再檢查 執漏,想儘量減少錯誤 & 改正 !
提佢執,當然唔聽笛,仲要頂咀 叫我自已執飽佢。

測考殺到嚟,溫書當然也極不願!
我要求已好低,只想佢知道學習要儘力而為,旨在過程中有努力,分數其次。 但佢系儘力攞玩具玩,自言自語 魂飛天外,讀書學習 動機欠奉!
真的嘔血鳥!

大宅

其實我想問,咩叫A, S位,I位, e位? 我個仔今年5歲, 評估為自閉, 普通幼稚園重讀k2

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:剛升主流小一,10月測考 殺埋身! 我仔自閉

原帖由 KIKI678 於 14-10-15 發表
剛升主流小一,10月測考 殺埋身!
我仔自閉傾向,講嘢論盡,專注不足……
同理心……當然…… 欠奉!
學校無支援?

不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至