婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

clive 發表於 14-8-11 23:56
一家唔知一家事,有好多人表面管得個小朋友好掂,到頭來個小朋友突然自尋短見,邊個家長唔希望教好自己個 ...
算罷啦, 你又要委屈又要呻, 又要自己搵藉口, 我最怕你呢類女人, 仲要話人地表面管得好, 其實內裡點點點, 你連表面都管唔掂呢

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+14-8-11+08:42+小朋友

原帖由 clive 於 14-08-11 發表
以前細都仲聽下,依家大了有他自己的想法,唯有事先同佢約法三章,但唔係次次得... ...

約法三章work 就好,唔work即係小朋友唔遵守,咁就應該堅持要佢跟父母既法而唔係小朋友既法,可能要用少少力,寧願由得小朋友大吵大閙,也不能由得佢得逞!
除非小朋友已係teenager要教已遲係辛苦,否則咁細個要管要教一定可以做到只要夠堅持!

琥珀宮

引用:Quote:lemonon+發表於+14-8-11+23:11+你不

一家唔知一家事,有好多人表面管得個小朋友好掂,到頭來個小朋友突然自尋短見,邊個家長唔希望教好自己個 ...
會自尋短見既,亦有d係自細比屋企人就慣晒,唔比人話得,做人太自我中心,大咗接受唔到失敗同被人批評!如果小朋友細個已經可以食住父母唔聽教,再大小小,父母對其管教只會更無加無乎,小朋友變得好當然無問題,萬一變得唔好父母就只可以企係到,乜都幫唔到!

伯爵府

引用:男家的親戚每星期也來我們家,但每次都與小

男家的親戚每星期也來我們家,但每次都與小朋友玩至不願走,十一、二點仍不走,有沒有好辦法可以禮貌的請他 ...
同老公講定叫佢做醜人!

伯爵府

回覆 lemonon 的帖子

睇見樓主咁回post,無言..........
性格主宰命運,
睇怕樓主要呻到99 c 咗至得停.

大宅

好媽媽勳章

回覆:clive 的帖子

什麼方法到行不通,由他們吧!爲有自己辛苦D!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:lemonon+發表於+14-8-11+23:11+你不

要管就一定得,事在人為啫

邊個阻住你管邊個就明天照顧個細路起身返學。身教身教,個細唔瞓你咪自己先瞓囉,\"唔好意思咁多位,我聽日要早起,先瞓嘞。你哋慢慢⋯⋯呀,不過,請大家聽日叫我仔起身lor wor,早tao\"。踢返個波俾呢D人囉,簡單。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

個仔幾大﹖如果仲細既真係比佢試幾個禮拜唔知醒起身遲到,但堅持要佢返學,老師問原因就直接講,等老師話下佢。大人你根本管唔到,唯有教個仔,比佢知玩得夜係會遲到,你再下一次提醒下佢可能會聽你講去訓覺。

又或者可唔可以主動約早d﹖即係講明想約奶奶上午見跟住飲茶直落玩到食完晚飯,原因係小朋友要早訓但又想安排多d時間見面。同小朋友玩足一日其實老人家都要休息la。

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

clive 發表於 14-8-11 00:12
男家的親戚每星期也來我們家,但每次都與小朋友玩至不願走,十一、二點仍不走,有沒有好辦法可以禮貌的請他 ...
其實樓主本身都好似試過好多方法都不可行, 其實咩方法都假, 自己堅持最緊要. 首先從個仔入手先, 樓主個仔都好似唔細, 有自己主見, 即係識聽道理.
事前同佢約法三章, 9PM一定要沖涼刷牙上床. 同埋會由8PM開始每15分鐘溫馨提示佢. 有咩未玩未講就快D同親戚講0晒佢. 最後15分鐘就每5分鐘講一次. 同埋同仔仔解釋, 親戚每個星期都會0黎, 今次未玩咪下次玩囉, 大把機會.
如果佢唔遵守誠諾, 所有延遲咗0既時間(例如9:30PM先去沖涼), 要付出代價, 例如每日電視/遊戲時間扣30分鐘, 係每日扣喎~~ 唔係等價交換0架, 因為唔遵守誠諾0既代價係好高.

男爵府

直接同小朋友訓啦
定時夠鈡熄燈
返學真係唔可以玩到咁夜

大宅

引用:Quote:clive 發表於 14-8-11 00:12 男家的

原帖由 nanakobe0066 於 14-08-12 發表
其實樓主本身都好似試過好多方法都不可行, 其實咩方法都假, 自己堅持最緊要. 首先從個仔入手先, 樓主個仔都 ...
一直都用緊呢個方法,之前得,但近兩次佢寧願受罰都無聽,因他態度轉變,令我一時不知所措

大宅

引用:直接同小朋友訓啦定時夠鈡熄燈返學真係唔可

原帖由 Yokohamaling 於 14-08-12 發表
直接同小朋友訓啦
定時夠鈡熄燈
返學真係唔可以玩到咁夜
我心底裡好想咁做,但怕一時處理得唔好,會好“寸”

男爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章

clive 發表於 14-8-12 13:15
一直都用緊呢個方法,之前得,但近兩次佢寧願受罰都無聽,因他態度轉變,令我一時不知所措

...
樓主個仔幾多歲? 可以咁有主見??? 我親戚中0既仔女, 即使15-17歲都唔會咁, 父母話走, 就玩緊咩都會放低. 最多係好明顯唔想走, 但係一定要走. 第二日返學唔好叫佢起身, 要佢自動自覺. 遲到由佢俾學校話.
或者改聚會日期為星期六, 第二日係放假, 你地通宵唔走都得, 你自己瞓先.

男爵府

咁真係無得攪!你老公都唔認同你

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

clive 發表於 14-8-11 23:30
回覆 clive 的帖子

試過去奶奶屋企仲衰,因為遠,11、12點先返到屋企,奶奶仲要幾夜都跟著回來,直至佢睇 ...
我不會理任何人指指點點或講咩
小朋友既利益行第一 夠膽死講我話之佢係邊個都照鬧
小朋友第二朝起唔到身 返學遲到 上堂HUP眼訓 功課唔識做 成績退步佢負責呀

男爵府

你唔好黑面做咪得囉
捍衛自己頭家冇乜問題

男爵府

畀面勳章

早d去沖涼,換晒訓覺衫,帶自己小朋友入房訓

親賢能, 遠小人

大宅

不知你小朋友的年紀,好少小朋友可和老人家玩咁耐嗰喎,如你真的沒辦法,可自己入房看電視或休息,由得你老公理,其實對小朋友有時都要嚴厲D。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

妳既問題係好難解決的,看妳的回覆,我感覺到妳c6唔係企妳個邊,而妳個仔似乎察覺到妳在家中及男家親友間沒有實質的地位,當妳認為D親戚麻煩時,其實係妳個仔蝦緊妳呀!
點解人哋D小朋友唔會這樣?因為人哋D父母私底下會講掂數,對住仔女口徑一致,亦唔容許親戚插手多事,D小朋友知道自己唔聽阿媽話有人幫,有人支持佢,久而久之就會反妳唔聽話

大宅

引用:妳既問題係好難解決的,看妳的回覆,我感覺到

原帖由 littlecarey 於 14-08-14 發表
妳既問題係好難解決的,看妳的回覆,我感覺到妳c6唔係企妳個邊,而妳個仔似乎察覺到妳在家中及男家親友間沒有 ...
你講得好啱,這正是我面對卻又未能解決的問題,不過已經進步緊,雖然慢,我都知小朋友就係知我向親友面前唔會罵佢,佢先咁,但唔知點解我好恐懼,怕做得唔好得失人,老公又難做,自己以後又唔好過,可能因為女家無人幫我,男家卻人多勢衆

首頁

尾頁

跳至