想生BB

跳至

首頁
23456...71

尾頁

大宅

你地屋企人係咪都知道你地有多囊呢?

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 snoopymom 於 08-4-29 22:11 發表
你地屋企人係咪都知道你地有多囊呢?

我老豆同老公(佢仲要後期先知)...都知道。
2009年6月3日這天....我失去肚裡的愛女。

マリン媽媽永遠愛妳!!

洋房

大家好我都係多囊卵巢症今年二十六歲,十六歲已經發現有lee種症,一路係東區E院睇,結婚四年,lee一年都係食排卵藥由食一粒到lee三個月食三粒都係冇咩反應,今日岩岩覆診E生又再問我做唔做腹腔鏡,佢話做完腹腔鏡如果都唔ok就轉我去瑪麗到打排卵針,E家都未知點問我老公佢又好似可有可冇咁,唉~

大宅

一定要認真討論呀
你做咁多野咁辛苦
你老公一定要任真分擔
唔可以模菱兩可

原文章由 jokit 於 08-4-30 00:06 發表
大家好我都係多囊卵巢症今年二十六歲,十六歲已經發現有lee種症,一路係東區E院睇,結婚四年,lee一年都係食排卵藥由食一粒到lee三個月食三粒都係冇咩反應,今日岩岩覆診E生又再問我做唔做腹腔鏡,佢話做完腹腔鏡如果都唔ok就轉 ...

大宅

我想同阿媽講
不過同阿媽講成兜親戚都可能會知
然後親戚就會得閒問下我病情

原文章由 bibifa1225 於 08-4-29 22:13 發表

我老豆同老公(佢仲要後期先知)...都知道。

大宅

我今日第二次去見周醫生
目弟下排卵藥反應如何
仲會去照輸卵管(拜託唔好有事)

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 snoopymom 於 08-4-30 06:57 發表
我想同阿媽講
不過同阿媽講成兜親戚都可能會知
然後親戚就會得閒問下我病情

其實我都驚一同父母講...佢地會唱通街! 不過; 依家自已係外國...又唔想鬱係個心度, 我都係近呢幾年先同父母講咋。
未講之前, 父母成日都會講...邊個邊個親戚又生咗啦咁 ....依家佢地無再講啦! 有時覺得...又唔係乜野大問題, 講咗出黎個心舒服咗好多架。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jokit 於 08-4-30 00:06 發表
大家好我都係多囊卵巢症今年二十六歲,十六歲已經發現有lee種症,一路係東區E院睇,結婚四年,lee一年都係食排卵藥由食一粒到lee三個月食三粒都係冇咩反應,今日岩岩覆診E生又再問我做唔做腹腔鏡,佢話做完腹腔鏡如果都唔ok就轉 ...

hi jokit
你依家要食到3粒藥咁多架? 其實我之前有問過醫生....話有d人...食咗排卵藥都會對排唔到卵架, 所以; 就要加打針 (我自已都係咁) or 排卵藥連metfomin(糖尿藥)。
比個網頁你睇睇 http://www2.seeder.net/ccm/pcos.htm
唔洗灰心架~~呢度好多 sis 都係有同樣問題。 你要加油呀!

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 snoopymom 於 08-4-30 07:01 發表
我今日第二次去見周醫生
目弟下排卵藥反應如何
仲會去照輸卵管(拜託唔好有事)

我4年前都照過.....聽醫生講...有d人照完之後會自然BINGO架!
話唔定...你係其中一個!! 加油呀!

マリン媽媽永遠愛妳!!

洋房

回覆 #64 snoopymom 的文章

傾係有傾過好多次但係我老公太多工作上既野煩同做,有時又唔想煩到佢,而且好多時佢番到屋企都不停有電話有時一晚要出去幾次,朝朝五點又要去到十點先番,所以我都煩緊D時間好難就到,唉~

洋房

原文章由 bibifa1225 於 08-4-30 08:54 發表

hi jokit
你依家要食到3粒藥咁多架? 其實我之前有問過醫生....話有d人...食咗排卵藥都會對排唔到卵架, 所以; 就要加打針 (我自已都係咁) or 排卵藥連metfomin(糖尿藥)。
比個網頁你睇睇 http://www2.seeder.net/c ...

岩岩睇完你比果個網頁好詳盡,thx~~其實E三個月食到三粒E生都話試下三個月不過佢覺得都唔會OK,食左三粒之後其實都幾唔舒服成日好似好熱咁E生話係正常。

複式洋房

原文章由 bibifa1225 於 08-4-30 08:55 AM 發表

我4年前都照過.....聽醫生講...有d人照完之後會自然BINGO架!
話唔定...你係其中一個!! 加油呀!

係呢?!
點解照完輸卵管會自然BINGO嘅??
我下個星期會再去睇婦科, 之前個醫生都suggest我去照~
我諗我今次都要問問佢先!

今個月食左兩粒排卵丸,又無反應!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #70 jokit 的文章

雖然我老公無你老公咁忙...但我老公做完野返黎都好累, 我地曾經最高記錄一個月先做得一次...唉 。 而且自已又係 PCOS ...所以自然BINGO都幾難, 最好方法係...同老公傾好...係排卵期要佢多d"合作", 排卵前幾日..跟住排卵後...3日dodo一次。 希望命中率高d...亦都希望老公可以"合作"。

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 jokit 於 08-4-30 09:57 發表

岩岩睇完你比果個網頁好詳盡,thx~~其實E三個月食到三粒E生都話試下三個月不過佢覺得都唔會OK,食左三粒之後其實都幾唔舒服成日好似好熱咁E生話係正常。 ...

如果係咁....你就無如聽聽醫生既建議。 話唔定會有靚卵排呢!

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

我係新力軍,尋日 check 到有多囊。

我想問下,其實有多囊最主要既問題係排唔到卵定係荷爾蒙水平唔正常難受孕?因為呢,我之前用過 D 仔同試量體溫都有反應,表面睇好似有排到蛋。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #72 lulufefe 的文章

因為有d人係輸卵管塞咗...照輸卵管時...係要將d造影液體打入子宮裡面, 先可以用X-ray照子宮架, 如果只係少少塞既話...呢d液體會有暢通既作用。所以; 醫生就話...會有d人照完就會自然BINGO咁解。
"今個月食左兩粒排卵丸,又無反應!" ....係早晚各一粒? 我就唔係時時好反應架...食咗排卵藥照u/s先知得5mm大, 仲要打針谷大佢, 唔洗擔心呀! 無反應仲有其他方法解決架!

[ 本文章最後由 bibifa1225 於 08-4-30 11:29 編輯 ]

マリン媽媽永遠愛妳!!

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #75 wohwoh 的文章

hi wohwoh ..... 都唔知好唔好講"歡迎加入"。
其實有多囊最主要既問題係排唔到卵定係荷爾蒙水平唔正常難受孕? 你睇睇度度 http://www2.seeder.net/ccm/pcos.htm 因為荷爾蒙關系連帶性影響到排卵。
"表面睇好似有排到蛋。"......係咪指有高低溫之差? 係咪排卵棒棒有顯示?? 不過; 我地PCOS就算有排卵...但卵子未必會夠大...夠靚!

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

原文章由 bibifa1225 於 08-4-30 11:36 發表
hi wohwoh ..... 都唔知好唔好講"歡迎加入"。
其實有多囊最主要既問題係排唔到卵定係荷爾蒙水平唔正常難受孕? 你睇睇度度 http://www2.seeder.net/ccm/pcos.htm 因為荷爾蒙關系連帶性影響到排卵。
"表面睇 ...

==>bibifa1225

唔該妳既資料先。:)

係呀,我用 D 仔會有下線 (不過唔係次次好深) 同埋量體溫都見有高溫期。嗯,禁即係就算我有排蛋粒蛋都未必係合格 。尋日醫生開左排卵藥俾我,等抽血報告出左無問題下個 cycle 就可以開始試,有問題就再返去睇睇開埋調經丸 (其實有咩分別架?)。

我想問下,我禁既情況係西醫定中醫會幫到手呢?老公基本上唔反對我食排卵藥,都知道西醫做法較為直接去針對個問題,不過怕西藥始終有 D 副作用,感覺上中藥比較溫和 D。

我有問醫生排卵藥既副作用,距話多仔丸一聽就知啦,另外有 D 人食左可能會反胃、頭暈,我見有 sister 話食左會令子宮內膜變簿,又話對巢卵唔好,好似好恐佈禁。尋日最衰知道有多囊後個腦咩都唔記得晒,唔係一定問下醫生。

子爵府

好媽媽勳章

回覆 #78 wohwoh 的文章

等抽血報告出左無問題下個 cycle 就可以開始試.....你係咪 day 2開始驗血? 跟住 M完後又再驗?
調經丸 (其實有咩分別架?).....係咪通經藥? 呢樣真係唔清楚。
西醫定中醫會幫到手呢?其實中西醫都各有各好...但中醫調理時間較長, 唔係一兩次就OK, 而且仲要睇對中藥夾唔夾。 其實可以既話...兩樣一齊試會唔會好d呢? 我自已一面睇西醫...一面有食/飲漢方架。 而我既西醫又無反對(有d西醫唔比食中藥...而有d中醫又唔比食西藥! )
子宮內膜變簿,又話對巢卵唔好,好似好恐佈.....我自已食咗咁多年, 當中都會休息停治療(返香港)...亦會中途轉食藥力比較弱既排卵藥, so far 都無話對卵巢唔好, 又或者子宮內膜變簿咁。 而且; 子宮內膜變簿...有藥可食, 唔需要太過擔心。
記得有問題最好問醫生....唔好怕漏底呀!

マリン媽媽永遠愛妳!!

男爵府

原文章由 bibifa1225 於 08-4-30 12:23 發表
等抽血報告出左無問題下個 cycle 就可以開始試.....你係咪 day 2開始驗血? 跟住 M完後又再驗?
調經丸 (其實有咩分別架?).....係咪通經藥? 呢樣真係唔清楚。
西醫定中醫會幫到手呢?其實中西醫都各有各好...但中醫調理 ...

==>bibifa1225

我尋日係 day 19 (cycle 34-46),都有見過 sister 講話係 day 2 左右驗血,不過尋日照完 u/s 個人緊張到咩都唔記得晒,一時醒唔起問,醫生知我 day 幾但又無叫我下次先驗。 直覺覺得抽血報告會唔合格多,我都預左要番去見多次醫生,今次真係要事先寫好晒有咩問題問先得。

中西醫我就無咩偏好,事實都唔知邊樣比較適合自己,係老公 有 D 擔心西藥既副作用囉。我唔係好夠膽中西藥一齊呀,因為尋日醫生仲 check 到我子宮有纖維瘤,叫我唔好食白鳳丸,話會有可能剌激變大,所以我唸對中藥要小心處理。

嗯,我估西藥唔會話完全無副作,不過有醫生睇住 check 住,都唔使太擔心掛,好似妳禁講,醫生應該會因應番個進度開藥。

係呢,禁多囊有無話係飲食方面有咩要注要架?

首頁
23456...71

尾頁

跳至