懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

我都好想知生左一個咁鬼痛
點解仲有勇氣生多個既??
怕唔怕會偏心是但一個架??

複式洋房

dear all,

我都係九月媽媽,due date應該係9月1日,聽日見醫生再confirm.同埋我都係第二胎:mrgreen:

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我都贊成你咁講,我都會係政府生。

18號我會去醫院做檢查啦。應該仲未聽到心跳,諗住有得兩個月去睇私家。

原文章由 MimiCactus 於 08-1-15 09:15 發表
我都係book 左廣華, 不過要二月尾先做產檢. 其實唔一定在私家度生. 如果你已book 了廣華, 不如入廣華生啦, 佢地有成五十幾年生仔經驗, 而且佢地兒科的儀器是全數一數二, 不過醫生惡D. 我第一胎都係廣華到生, 果年 ...
教育便是一輩子的承諾

大宅

認識瑞士牛牛第一回

放鬆啲,聽多啲音樂啦,好有效嫁。

原文章由 rurumandy 於 08-1-15 17:11 發表
我現在六個星期,9月3日預產,因為曾經小產過:-( ,尋日驚青的見醫生,好彩聽到心跳聲,感謝神,三個星期後再見醫生。
我嘔到七彩 ,唔嘔都唔想食,就算飲薑水、食疏打餅....都無用,好彩看完醫生有藥食,現在好點了,希望大家都會平安 ...

教育便是一輩子的承諾

大宅

認識瑞士牛牛第一回

我覺得係因為生命好奇妙,人係要靠其他人先至可以生存。所以我會諗:如果囝囝得一個人,屋企有問題無人可以商量,我同老公老咗佢要照顧兩個老人家,嘩啲皮費好重,所以好痛都要生多個呢個係我先可以做到

之於偏唔偏心,就要自己去控制啦。
原文章由 Mimmy 於 08-1-15 18:19 發表
我都好想知生左一個咁鬼痛
點解仲有勇氣生多個既??
怕唔怕會偏心是但一個架??
教育便是一輩子的承諾

大宅

原文章由 kdbb2007 於 08-1-15 07:47 發表

田中小百合:
你意思係你找普通科醫生証實有bb,然後知道預產期嗎?

都係婦科黎既,不過佢只係同我驗多次尿,無做其他野
佢話我岩岩先有,千祈唔好去做陰道超聲波之類,因為伸入去整,會影響個胎, 何況依家仲咩都未睇到

佢叫我around 10weeks先開始睇都未遲,另外佢都係問我上一次period加9個月and7 days就係預產期了

民房

我咩都唔知哦...請多多教導

我想問下花膠湯點煲我今日剛剛知道自己有了小寶寶...看了醫生.

複式洋房

原文章由 neuemutter 於 08-1-15 16:56 發表
hi Babyjen,

早孕期一站式唐氏綜合症篩查過程
孕婦先接受超音波掃描檢查,確定胎兒的週歲及大小是否適合,並且量度胎兒後頸皮下透明層的厚度。此超音波掃描檢查必須由 Fetal Medicine Foundation 認可的專家負責。[* ...

Thx neuemutter,
多謝你的詳細答覆 :lol: 因為我啱啱到左高齡, 所以一定會抽羊水, 但我知抽羊水要16wks先可以做, 我又怕等得太耐, 所以有D擔心

大宅

唔使排街証架!!
你打電話去你想去生那間醫院婦產科, 佢會fax d form 你填, 之後叫你fax 返過去! 之後佢會打俾你叫你去幾時去醫院見護士!!
當然你要帶懷孕証明信(普通醫生都可以出信)!

原文章由 boskabb 於 08-1-15 17:09 發表

今日佢睇咗一次婦產檢查, 個醫生係朋友的朋友介紹的...但她的年紀好似好大, 睇症答問題的時候又慢吞吞, 本來諗住搵佢係浸會接生, 但睇完之後對佢冇乜信心....我決定都係搵過第二個醫生再睇....今日雖然照過超聲波, ...

洋房

oic....thank you ar!

別墅

我又係9月9日 , 又係第二胎

原文章由 lizac 於 08-1-15 18:04 發表

Hi 各位,

我預產期9月9日, 係第二胎啦!

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我仲勁, 又嘔, 又暈, d 氣仲頂到上頸...呢d害喜, 係成個懷孕過程最辛苦既時刻.

為左小b, 我要忍忍忍忍忍..

原文章由 Mimmy 於 08-1-15 18:18 發表

hello, 我早你一日係9月2日
我無得嘔, 如果嘔左都可能好d,
但我d氣頂得好辛苦
都唔知要頂到幾時
oh my god

別墅

真係估唔到我地呢班九月準媽媽好多人是第二胎 wor. 我用左一年時間train我個囝囝點做一個好哥哥, 到依家為止, 佢成日同我講佢一個人玩好悶, 又話要讀書要叻D, 因為要做一個叻既同好勁哥哥保護弟弟或者妹妹同埋教佢地做功課, 但我重未話比佢聽媽媽肚裡已有個小BB, 等佢遲D自己發現啦. 有時佢會問天父送左個BB比我未, 我就話天父未送個BB比我, 不過我要食定多D野, 要預備一個好舒服既地方比BB. 有時佢見到我朋友的BB佢會表現得好成熟同好man緊照顧人地既BB, 又唱歌又主動幫人拿尿片和放入垃圾桶架. 第二胎既媽媽你地開始train 緊個大未?:loveliness:

洋房

原文章由 MimiCactus 於 08-1-16 12:29 發表
真係估唔到我地呢班九月準媽媽好多人是第二胎 wor. 我用左一年時間train我個囝囝點做一個好哥哥, 到依家為止, 佢成日同我講佢一個人玩好悶, 又話要讀書要叻D, 因為要做一個叻既同好勁哥哥保護弟弟或者妹妹同埋教佢 ...

都開始啦! 時常同距講遲d有細老或細妹會陪距玩, 哥哥同媽咪都要愛BB, 要做個好哥哥, 要與BB分享玩具

洋房

好辛苦呀, 又嘔唔出! 唔知幾時先可以停呀! 連野都唔想食, 點算呀!

別墅

我呢兩日不停試食唔同既野, 睇下可唔可以無甘辛苦, 又糖, 又零食, 又生果, 又飲料..但都唔得, 辛苦到想喊:-(

最後趙左粒 extra 香口膠, 得呀 ! 不停趙, 分散注意力, 無甘辛苦, 你試下

原文章由 lizac 於 08-1-16 16:59 發表
好辛苦呀, 又嘔唔出! 唔知幾時先可以停呀! 連野都唔想食, 點算呀!

大宅

十二月尾結婚, 以為荷爾蒙失調d m遲咗, 結完婚第二日心唸無理由遲咗8日...走去買枝棒棒test一吓, 點知中獎...:-P
上星期去睇醫生, 大約五個星期左右...星期五會見第二個醫生(女醫生), 應該會用佢接生...

男爵府

hi, 各位9月媽媽, 我預產暫時係9月1日, 明又睇健康院,
今胎係第二胎, 會係政府生, 因為係免費( 算係打政府工), 同私家幾萬蚊差太遠了,
上一胎係廣華生, 雖然bb好快反自己身邊要自己照顧, 不過如果想姑娘幫手睇住, 佢地都會幫忙, 而且只係餵奶同換片自己來, 沖涼佢地都會幫手, 唔會太辛苦,

今胎就會係屯門, 因為自己係屯門人 , 上次係廣華父母們拎野比我食去咁遠好辛苦, 都係留番係屯門算了~~ 希望都ok la~~

首頁

尾頁

跳至