婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 astor_yue 於 08-3-2 22:53 發表
vakiac,
你情況如何呀?醫生有什麼建議呢?

多謝你的問侯!星期六,book不到睇醫生,明天先睇,今天有些感冒無出街,加上下星期有d工作問題,得閒諗下又有d不安感覺。

大宅

今天睇腦科醫生,他同我都傾左好耐,他話其他hormone指數無問題和個瘤是micro,而我亦沒有視覺和經期問題,他唔建議我咁快食藥,他希望我看完qm內分泌科的驗查再跟進。因他跟我寫referral letter我兩個月後有得睇。

其實,我有d唔知點的感覺,先前因做ct scanning and mri兩位不同放射科醫生和 MR Physicist都在我份報告都寫好mild,口頭上都我講食藥無事,但腦科又好似好嚴謹先俾藥。

可能腦外科同婦產科的做法有所不同,我都想搵個好婦科睇下,因我想已是高齡,我想快些生bb。

[ 本文章最後由 vakiac 於 08-3-3 23:05 編輯 ]

男爵府

我食藥快10年啦..開頭係睇婦科..跟住睇內分泌科及腦科....其實最主要係睇內分泌科(開藥),check度數及跟進病情...而腦科只係睇個瘤係咩位置及會唔會近神經...
我咁多年都係睇內分泌科多過腦科...腦科1年先睇1次..

複式洋房

大家好呀
我都係有呢個病, ,幾年前照過mri , 醫生話見到有唔對稱, 唔排除有個好細既瘤 , 到而家都無照過, 所以都唔知有無瘤架
我係私家到睇, 食藥食左一年到, 都叫做控制到個指數係正常水平

上個月尾 check 到bingo 左
好開心, 希望今次平平安安生個bb 啦 (兩年前小產左)

而家都有o的心理壓力
又怕唔食藥, 會影響到個瘤,怕對個bb 唔好, 又怕個瘤會大
我而家中西醫都有睇, 希望中西合壁, 可以生個肥肥白白既bb 啦

大宅

今天睇一個令我安心的婦科醫生,她跟我作一次子宮和乳房驗查,沒有乳汁,指數不是很高,雖然我經期沒有問題,她認為我食藥低催乳激素到正常數直,有助懷孕,三星期後復診。

大宅

原文章由 kkf2210 於 08-1-14 14:07 發表
我都有E個病呀..我98年發現ka...當時個瘤都幾大下..要即時入院照MRI..照完後醫生話可以食藥控制(係1星期藥,每日食12粒,如果1星期後個催乳激素都係咁高,就要做手術)..好彩1星期後催乳激素低咗..先唔洗做手術...
但係 ...

各位:
我都係催乳激素高, 06年頭醫生懷疑我個腦下垂體生瘤, 寫左轉介信俾我去威爾斯排期做磁力共振, 個期排到去07年7月份.
我覺得太耐, 自己走去私家照左, 私家果邊話無事,咁我就放心啦.
跟住我06年中有左bb, 07年5月生左BB.
咁我見威爾斯個期排左咁耐, 就07年7月照走去照啦.
照完一排, 醫院寄信叫我08年2月尾至返醫院覆診. 我返到去話我個垂體有粒0.4mm的泡泡.
醫生叫我落樓下驗血, 抽完血就可以走人.
唔使覆診, 又唔使食藥, 又唔知粒泡泡會唔會變大? 又無話係良性定惡性? 我而家乜都唔知, 好擔心呀.
有無人可以俾到意見我呀??
thanks!!

複式洋房

vakiac,

醫生有無話食幾耐呀?

原文章由 vakiac 於 08-3-8 00:03 發表
今天睇一個令我安心的婦科醫生,她跟我作一次子宮和乳房驗查,沒有乳汁,指數不是很高,雖然我經期沒有問題,她認為我食藥低催乳激素到正常數直,有助懷孕,三星期後復診。 ...

複式洋房

redred1211,

你好! 醫師無話要覆診確實有點奇怪,
咁你06年至現在有無再抽血驗prolatin,
現在正常嗎? 你有幾多度呀?

另外, 據我有限的知識所知, 水泡不是瘤,
我因另外一些問題, 亦照到個腦(不是腦下垂體)有水泡,
醫生都轉介去睇腦外科,作定期觀察(話就咁話, 不過只是見見醫生, 再約一個日子覆診)
醫生話水泡不會消失的, 只會增大或者一世不變, 好難講的.
不過你的水泡很細很細, 不要太擔心呀!無事的.

唔知可唔以約期再覆診呢?
不過, 如驗血有事醫院會再出信叫你返去的.

原文章由 redred1211 於 08-3-8 14:14 發表

各位:
我都係催乳激素高, 06年頭醫生懷疑我個腦下垂體生瘤, 寫左轉介信俾我去威爾斯排期做磁力共振, 個期排到去07年7月份.
我覺得太耐, 自己走去私家照左, 私家果邊話無事,咁我就放心啦.
跟住我06年中有左bb, 07年 ...

大宅

原文章由 astor_yue 於 08-3-9 00:21 發表
vakiac,

醫生有無話食幾耐呀?

醫生話調節hormone的藥都會有side effect,但每個人的體質不同,所以食一粒一星期,然後兩粒兩星期,三星期後覆診,覆診前驗血睇下d藥對我的effectiveness。她亦說睇到我的指數雖側不算很高,就算不照mri,通常都會有腦下垂瘤。這不是少有的病。

另外,腦科醫生曾提及食藥通常都會治調整催乳激素和micro的瘤,好多時當病人催乳激素正常後,醫生都會幫病人減藥和停藥,但經過一段時間後,病人催乳激素又會再升返,又要再食藥。

[ 本文章最後由 vakiac 於 08-3-9 19:06 編輯 ]

複式洋房

vakiac,

咁即系無斷尾!

咁醫生有無話一般大概幾耐會返發呢?

原文章由 vakiac 於 08-3-9 18:51 發表

醫生話調節hormone的藥都會有side effect,但每個人的體質不同,所以食一粒一星期,然後兩粒兩星期,三星期後覆診,覆診前驗血睇下d藥對我的effectiveness。她亦說睇到我的指數雖側不算很高,就算不照mri,通常都會有腦下垂瘤。這 ...

大宅

我估係。

等我多兩三星期後問下醫生。

男爵府

開頭醫生話食藥食到更年期為止..(停經,就不用食藥)...
"催乳激素"係長期病..你都唔知佢幾時"催乳激素"度數高...你都控制唔到.....咁為有每日都食藥(1粒)..咁就安心D..唔洗成日驚度數高/個瘤變大....

大宅

原文章由 Pears 於 08-2-1 12:51 發表
我上星期入院住o左幾日, 醫生話比我返屋企過年, 過年後就要等電話, 呢段時間, 要保持身體健康, 不能傷風感冒, 不能喉嚨牙肉發炎; 我住醫院o個幾日, 因為太凍, 所以患o左感冒, 希望快o的感冒好番, 勇敢去做手術啦 ! ...

你好。你身體如何?願你身體健康!

大宅

大家好,
我的不育科醫生DR.TUNG昨天通知我都有催乳素高的情況, 因我想有BB已經3年了, 她建議我做IVF, 可能因為我先生的精子都欠佳的關係啦. 但我見妳們好多都係食藥就可以控制病情,同有BB, 妳地知啦, IVF都要用七萬蚊, 而且未必一定成功, 所以我而定都好傍惶, 唔知點好, 妳地可唔以比啲意見我呀?

大宅

我食左大約兩個幾星期藥,早兩日去驗血(醫生安排我到化驗所驗等下次復診用),今天醫生通知我催乳激素已回到正常指數,下星期睇醫生睇下點。

民房

vakiac:
我最近抽血check,發現催乳激素高,很擔心,但見你食左大約兩個幾星期藥,催乳激素指數已回到正常,替你高興,同時又減低我的不安。
我的婦科醫生四月中才有期,請問你的婦科醫生好嗎?雖然我的催乳激素指數不是太高,但我想盡早開始治療。係呢,你未食藥前指數係幾多呀?食藥期間/後,有無咩唔舒服呀?未食藥前,你的每次來經量是否比正常少呀?

大宅

原文章由 kukoc 於 08-4-1 16:34 發表
vakiac:
我最近抽血check,發現催乳激素高,很擔心,但見你食左大約兩個幾星期藥,催乳激素指數已回到正常,替你高興,同時又減低我的不安。
我的婦科醫生四月中才有期,請問你的婦科醫生好嗎?雖然我的催乳激素指數不是太高,但我想盡 ...

多謝你!

我以傢睇林翠苗醫生,她好nice。
九龍旺角彌敦道688號旺角中心第一期十九樓1917-18室
電話2787 3830

希望幫到你!

大宅

好高興!

上兩個星期在屋企驗孕發覺有左BB,昨日到醫生到ultrasound見到初形,好開心!初頭為自已催乳激過高,擔心身體都覺得有排先可以有,點知咁快攪掂,好開心!

大宅

我上次去廣華內分泌科覆診,度數比正常高出五倍多。由發現這個病到現在都差兩年,但到現都只是定期覆診和驗血,沒有任何治療。上個月我自在私家驗過,度數又回復正常。但最近又發現乳頭有分泌,不知是否又高返。

複式洋房

peggy319,

你有無食藥呀?
點解會 咁返覆"口家"??mouth:

原文章由 peggy319 於 08-4-13 00:21 發表
我上次去廣華內分泌科覆診,度數比正常高出五倍多。由發現這個病到現在都差兩年,但到現都只是定期覆診和驗血,沒有任何治療。上個月我自在私家驗過,度數又回復正常。但最近又發現乳頭有分泌,不知是否又高返。 ...

首頁

尾頁

跳至