親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 BBChu 於 08-3-4 22:43 發表
雖然吾岩TOPIC, 但都順手問下妳地.................北海道有冇咩心得

我是零心得, 上次是跟團去!

希b媽,
thank you.

別墅

trip to Europe with 勝 景 旅 遊

Dear KaHeiBaBa,
How is your trip to Europe with 勝 景 旅 遊. I am planning to join their tour to Europe in Aug with my 5 yrs old daughter. I am now despirately to know whether they are good and your experience in March. Thank you very much. Please if anyone can tell me your experience with勝 景 旅 遊. :)
原文章由 KaHeiBaBa 於 08-1-18 01:26 發表

我o地一家三口已經報o左名,三月中參加 "勝景遊" 去歐洲玩九日,返o黎先話你知,呢間旅利社參唔參加得過 !!

大宅

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-1-18 01:26 發表

我o地一家三口已經報o左名,三月中參加 "勝景遊" 去歐洲玩九日,返o黎先話你知,呢間旅利社參唔參加得過 !!

我前年暑假一家三口去歐洲(11日,4國),都係 join "勝景遊",食好、住好、導遊好 pro,冇得彈! 我地以前 join 開jet tour,果次試吓 join 佢地,估5到好 ok 喎!

子爵府

原文章由 Jmum 於 08-5-2 21:22 發表

我前年暑假一家三口去歐洲(11日,4國),都係 join "勝景遊",食好、住好、導遊好 pro,冇得彈! 我地以前 join 開jet tour,果次試吓 join 佢地,估5到好 ok 喎! ...

hi Jmum & KaHeiBaBa

請問帶小朋友 , 6 yrs 左右, 行程会唔会好辛苦? 有咩地方啱佢哋玩 ar?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 bbqueen 於 08-5-3 01:13 發表

請問帶小朋友 , 6 yrs 左右, 行程会唔会好辛苦? 有咩地方啱佢哋玩 ar?

我出年都想帶個仔去歐洲玩,佢到時4歲多,唔知會唔會悶?我以前自己去係揹背襄式自由行,但同個仔去,係唔係跟團好d?

別墅

KaHeiBa Ba,
I am still waiting for your reply. The package with 勝 景 旅 遊 in Aug is out and it is quite expensive, $26xxx per person. I would like to know more about the experience before I book it. Is there any one can tell me more about the details with the group tour as It is not very save to go to Europe by ourself such as Italy with young kid. What about Wing on? It is out too with $20xxx but fly with BA, that is not direct flight.

原文章由 hazelle 於 08-5-2 20:23 發表
Dear KaHeiBaBa,
How is your trip to Europe with 勝 景 旅 遊. I am planning to join their tour to Europe in Aug with my 5 yrs old daughter. I am now despirately to know whether they are good and your e ...

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 於 08-5-3 18:09 發表
KaHeiBa Ba,
I am still waiting for your reply. The package with 勝 景 旅 遊 in Aug is out and it is quite expensive, $26xxx per person. I would like to know more about the experience before I book it. ...

hazelle,
$26xxx 可以去十幾日呀?
想當年我去歐州都係用左兩萬幾,但就去左兩個幾月,仲程程火車都係搭頭等!
現在歐羅不斷升,唔知出年的團費會唔會更貴!mouth:

別墅

SumSumBB,
$26xxx per person for 13 days. KaHeiBaBa has already told me and I very likely will join the tour. My daughter is only 5 yrs old and they charge her $23xxx which is very very expensive. Please if anyone has any idea or experience, please let me know. Thank you very much.

原文章由 SumSumBB 於 08-5-4 12:21 發表

hazelle,
$26xxx 可以去十幾日呀?
想當年我去歐州都係用左兩萬幾,但就去左兩個幾月,仲程程火車都係搭頭等!
現在歐羅不斷升,唔知出年的團費會唔會更貴!mouth: ...

大宅

原文章由 hazelle 於 08-5-4 14:23 發表
SumSumBB,
$26xxx per person for 13 days. KaHeiBaBa has already told me and I very likely will join the tour. My daughter is only 5 yrs old and they charge her $23xxx which is very very expensive. Plea ...

其實係歐洲未滿六歲好多野(包括最貴既火車)都唔駛俾錢,旅行社真係白賺你!

子爵府

貢獻勳章 環保接龍勳章

原文章由 Blythemia 於 08-5-4 17:08 發表

其實係歐洲未滿六歲好多野(包括最貴既火車)都唔駛俾錢,旅行社真係白賺你!

首先講句:唔好意思,近排真係唔得閒上 BK ......

我又覺得唔係喎,所以對你o既睇法有 D 唔多認同 (或者我o地好彩啦)......

我o地冇坐歐洲之星(或其他火車),甚至有好多自費節目,KaHei 都唔駛俾錢,海鮮晚餐 ..... 導遊重話豪俾佢,因為學佢話齋,食得幾多丫 ??

btw,亦曾經有一間酒店房比較細,我o地一家三口,竟然可以分配兩個房間 .....

不過都係果句,報團前,最好係問清楚、計清楚;如果自己都懶得去問、計,真係冇人可以幫到你 !!

男爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-3 06:23 發表

我出年都想帶個仔去歐洲玩,佢到時4歲多,唔知會唔會悶?我以前自己去係揹背襄式自由行,但同個仔去,係唔係跟團好d?

你自己想去邊呢? 拿旅行社行程對照一下, 可能你已經有答案跟唔跟團.
你試過自由行, 帶埋小朋友去應該都差唔遠.
23XXX包稅和小費嗎? 未包又要預多幾千, 跟團小朋友一定係over paid.
我帶埋囡囡去歐洲, 主要開支係機票和食物, 基本上住宿免費, 景點大部分又免費, 交通方面, 我們租車, 多一個人都是一樣的, 粗略估計, 兩星期行程花不了一萬.

大宅

原文章由 KristyMum 於 08-5-4 23:35 發表

你自己想去邊呢? 拿旅行社行程對照一下, 可能你已經有答案跟唔跟團.
23XXX包稅和小費嗎? 未包又要預多幾千, 跟團小朋友一定係over paid.
我帶埋囡囡去歐洲, 主要開支 ...

My son, 3 and a half, enjoyed the trip to London and Paris v.v. much!!It's really a new experience to him. He liked it even more than Hokkaido and Australia(maybe he was too small at that time). I think Europe is good for kids, they can see the castles, museums, western buildings, not just shopping, thomas, toysrus......

I seldom joined tours, I like to arrange the trip all by myself, it's much more free and tailor-made. For the money, my son was free for all the transports including the Eurostars and even the local tour in Paris.

子爵府

原文章由 mmmmm 於 08-5-4 23:46 發表

My son, 3 and a half, enjoyed the trip to London and Paris v.v. much!!It's really a new experience to him. He liked it even more than Hokkaido and Australia(maybe he was too small at that time). I ...

黎緊8月, 我地都會同阿仔(7歲)去London and Paris. 岩岩訂左package(去左美x華道訂左Virgin個package) confirm左機位, 但就等緊酒店覆.

mmmmm
同你去過地方都差不多. 我地2月都去左Hokkaido, 阿仔玩得好開心. 希望佢都會同你仔仔一樣, 會"enjoyed the trip to London and Paris v.v. much!!"

[ 本文章最後由 mamee 於 08-5-5 09:30 編輯 ]

子爵府

原文章由 hazelle 於 08-5-4 14:23 發表
SumSumBB,
$26xxx per person for 13 days. KaHeiBaBa has already told me and I very likely will join the tour. My daughter is only 5 yrs old and they charge her $23xxx which is very very expensive. Plea ...

其實跟團定自由行, 一定係各有各好, 個人喜好.
跟團, 咪勝在咩都唔駛煩, 全部野有人安排晒, 到時個人去到機場就可以. 同埋我見通常都會去到幾個國家.
自遊行, 咩野都要諗, 但就自己話晒事, 真係平有平玩, 貴有貴有, 剩係酒店果道價錢已經可以差好遠.

小朋友價, 跟團就點睇都好似貴貴地, 無計, 但最緊要開心嘛.
不過8卦問問, 23xxx for 5 yrs old, 計半房架呵?

[ 本文章最後由 mamee 於 08-5-5 09:11 編輯 ]

大宅

原文章由 bbqueen 於 08-5-3 01:13 發表

bbqueen,

果陣我仔啱啱9歲,佢份人跳跳扎,無時停 (把口 & body)! 歐洲多數係觀光、睇古蹟、博物館..... 佢一定唔掂要走人!但好在佢對歴史好有興趣,咁去到歐洲參觀風景 e.g.羅馬鬥獸場、比(殺)斜塔、威尼斯、梵蒂岡.....佢就好 enjoy, ,同埋當時好流行一本小說"達文西密碼",佢一去到羅浮宮博物館,就好興奮要去睇吓幅"蒙娜麗莎",重話要揾兇手! 另外博物館入面有好多名畫同雕塑品,佢都響書本中睇過,到咗可以現場睇到,佢簡直睇到唔想走!所以對於果次歐洲之旅,佢係絕對 enjoy!

所以都係睇返你小朋友係點 law!我自己就覺得如果得6 yrs,佢未必有興趣觀光,加上又好動嘅,可能成日問:走未呀?! 同埋千祈咪去咁多國家,得一個"趕"字!

[ 本文章最後由 Jmum 於 08-5-5 18:13 編輯 ]

大宅

原文章由 KaHeiBaBa 於 08-5-4 19:23 發表

甚至有好多自費節目,KaHei 都唔駛俾錢,海鮮晚餐 ..... 導遊重話豪俾佢,因為學佢話齋,食得幾多丫 ??

btw,亦曾經有一間酒店房比較細,我o地一家三口,竟然可以分配兩個房間 .....

不過都係果句,報團前,最好係問清楚、計清楚;如果自己都懶得去問、計,真係冇人可以幫到你
..

我上次去歐洲,有一餐 dinner 要自費,果間餐廳淨係得 set,冇散叫,我地一家三口叫2 set 唔夠,叫 3 set 又食唔曬,導遊叫我地叫 2 set,另叫廚房整碟意粉比我仔 (冇收$$)!

另外響瑞士,有一餐 dinner 包埋嘅,但我仔話想食"芝士火煱",我已經同佢講,瑞士 d "芝士火煱"會好地道,唔啱我地口味,佢係都話想食,咁 order 咗一小煱,當然係食唔落口啦(勁多酒)!:;pppp: :;pppp: :;pppp: 同導遊講,問可否減少 d 酒,佢地話唔得架,咁算啦,預咗比$$!點知到埋單,淨係收咗我地 order drink 嘅$$,"芝士火煱" 唔收喎! 慳返成 3、400架 個導遊真係有 d "江湖地位"

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 KristyMum 於 08-5-4 23:35 發表

我帶埋囡囡去歐洲, 主要開支 ...

KristyMum,

其實我帶住仔仔只計劃想去英國、法國和西班牙,如果跟團是沒有這個組合的,所以多數都會自由行,但又驚自己bk酒店貴(我以前好慳,多是住B&B和小旅館)。
請問歐洲的費用如何?可以於其中一站租如法國,然後駕車去西班牙嗎?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 Jmum 於 08-5-5 11:16 發表

果陣我仔啱啱9歲,佢份人跳跳扎,無時停 (把口 & body)!

跳跳扎,無時停 (把口 & body)~咁似我個仔既,但我個仔得三歲半!

所以我驚佢去歐州會悶!

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 mamee 於 08-5-5 08:40 發表
黎緊8月, 我地都會同阿仔(7歲)去London and Paris. 岩岩訂左package(去左美x華道訂左Virgin個package) confirm左機位, 但就等緊酒店覆.

mamee,

你會去幾多日?Virgin個package係點架?

子爵府

原文章由 SumSumBB 於 08-5-5 19:01 發表

mamee,

你會去幾多日?Virgin個package係點架?

Book左8月4晚飛=5號朝早到, 跟住13號晚走. 我地剩係去London同Paris. Paris 主力都係disney, plan就plan緊經eurestar book package, 打算住3日2夜.

至於book package, 就係呢條link http://www.miramartravel.hk/Package/PDF/4LONVS-GV1_220408_HP.pdf 提番, 費用果道仲要加番taxes, 每人都要$2,000.

本來諗過book cathay package, 但到依家都未出到價錢. BA, 老公就驚佢要用London新開既terminal 5, 怕佢到時都未亂完喎.

[ 本文章最後由 mamee 於 08-5-5 19:55 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至