婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽都好似樓主啲99咁架;
佢除佐中意將生果入雪櫃, 佢仲中意放海味, 虊材, 仲會將成煲湯涼佐之後入落雪櫃, 仲會成pack可樂,成盒啲月餅隊入雪櫃, 佢個雪櫃隨時可能有幾斤不同種類啲菜放係度架 (因為佢以前係廚師,所以雪櫃成日都係常滿; 佢係睇心情來決定果日煮咩餸啲); 但佢個雪櫃好乾浄,好企理;

我又唔覺得有咩大問題, 我仲買佐個大雪櫃比佢

原來有人會咁反感架? 好彩我弟婦無complaint

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 做個靚太 於 14-09-05 發表講

原帖由 ac321 於 14-09-05 發表
正確選擇!
我之前屋企還有一個三門高身雪櫃,我奶奶知道後,過年過節就想拎佢D野放係我屋企、、、
我即刻將 ...
佢俾幾多就丟幾多,點解丟?過左期囉!發左毛呀!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-09-05 發表正確

原帖由 做個靚太 於 14-09-05 發表
99吾係俾我,係放係我到、、、、
例:佢過年會蒸十幾二十\'抵\'籮蔔糕、年榚、等,跟往話自己屋企雪櫃無位放,要放我屋企!
到過年果幾曰,D親戚去佢到拜年,佢又叫我老公一\'抵\'一\'抵\'送過去佢屋企,送比D親戚帶返屋企食

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-09-05 發表正確

原帖由 做個靚太 於 14-09-05 發表
我一聽,即刻屋企只留一個雪櫃

公爵府

最關心BB問題熱投勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+做個靚太+於+14-09-05+發表佢

原帖由 ac321 於 14-09-05 發表
99吾係俾我,係放係我到、、、、
例:佢過年會蒸十幾二十'抵'籮蔔糕、年榚、等,跟往話自己屋企雪櫃無位放 ...
啲糕會晤會好易變壞架?

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

算啦, 個個人生活習慣唔同嘛, 無謂嬲

大宅

我個99都係鍾意放好多野入雪櫃,佢鍾意放冇問題,但佢成日放來我屋企,已買多個雪櫃比佢,但兩個雪櫃佢又再買多d,日日返屋企打開雪櫃就見到幾十個生果,有時一開雪櫃門d生果多到會跌出來,仲要係得橙同萍果,我買其他的又冇位放。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我個99都係鍾意放好多野入雪櫃,佢鍾意放冇

原帖由 jj032008 於 14-09-06 發表
我個99都係鍾意放好多野入雪櫃,佢鍾意放冇問題,但佢成日放來我屋企,已買多個雪櫃比佢,但兩個雪櫃佢又再 ...
你要堅持吾比99放野係你屋企,你要做到一家一主,互不侵犯,生活才可減少衝突!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-09-05 發表99吾

原帖由 wingwingc1234 於 14-09-06 發表
啲糕會晤會好易變壞架?
到時咪比左理由佢話我、、、、

侯爵府

引用:Quote:原帖由 ac321 於 14-09-05 發表我住

原帖由 crazypinky 於 14-09-05 發表
講真,就算我搬走左,佢地個雪櫃仲係咁,我都會出聲,因為真係為佢地好,食都食得健康d。
ps. 鐵盒我真係唔 ...
你唔會擺唔代表人地唔會.我睇唔到有咩問題.我屋企都係成盒月餅放雪櫃的.有個咁既新抱真係煩死......仲話就算唔同住都會話佢地

方方媽媽  X2  發表於 14-9-6 17:28

用戶要求終止服務

我會睇下間屋係邊個先?

如果間屋是那為媳的婚後遷入, 那麼請那為人媳婦的收聲吧 !
唔好做D 鵲巢鳩佔嘅野, 再唔係自己買多個雪櫃係房

如果間屋是丈夫及媳婦共同擁有的, 是婚後那兩老" 無端端" 入來住....最好還是請為夫的出口勸下兩老....否則媳婦便變成千古罪人

肥妹心    發表於 14-9-24 21:05

男爵府

回覆:小艾美 的帖子

一打開雪櫃成個大醬汁樽跌落地上!

男爵府

回覆:Miss_Yellow 的帖子

一打開雪櫃成個大醬汁玻璃樽跌落地上!

子爵府

引用:同6299講過好多次,唔洗咩都放入雪櫃雪,同

原帖由 crazypinky 於 14-09-05 發表
同6299講過好多次,唔洗咩都放入雪櫃雪,同佢地講,哦完就算,轉個頭又係咁擺。十幾個橙+十幾個蘋果都係咁 ...
我試過開心地買雪糕泡夫返去,諗住第2晚夜晚食。點知,第2晚準備食既時候,99話我擺錯,好心地幫放左落下格結果溶哂

男爵府

回覆:白色情人節 的帖子

除左雪櫃污糟,響屋企見到隻四腳蛇幾日痴在牆上,忍唔住想整走佢,點知原來已經死到硬左!!!

男爵府

回覆 crazypinky 的帖子

呢D係生活習慣既問題, 你有你既習慣, 佢地有佢地既習慣. 講真, 佢地自己住左咁多年既習慣點解要因為自己而改? 點解一定要人地跟自己個套, 而唔可以自己去遷就人地既習慣?

如果係衛生問題好似第二位JM 就話有道理姐, 但純粹習慣既野就忍下啦... 好多野你遷就下人, 人地其實都就緊你, 相處係咁架啦.

同埋, 平時邊個用廚房同煮飯多? 如果係6299既話, 我覺得你更應該尊重佢地... 生果又係佢地買. 否則你可以負責買餸煮飯買埋生果, 咁樣你既控制權就可以大D, 但都未至於可以控制埋人地...

男爵府

引用:一打開雪櫃成個大醬汁玻璃樽跌落地上!

原帖由 Miss_Yellow 於 14-09-06 發表
一打開雪櫃成個大醬汁玻璃樽跌落地上!
雪櫃如下圖 :

mrschocolate    發表於 14-9-7 14:19

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 Miss_Yellow 於 14-09-06 發

原帖由 Miss_Yellow 於 14-09-06 發表
雪櫃如下圖 :
同我99既差不多
不過我吾會理佢,一家一主,佢吾好將D野放黎我屋企就ok!

別墅

回覆:crazypinky 的帖子

你99真係慘,自己間屋都無得話事,雪野都俾心抱鬧……會唔會第日掉返轉,有人唔雪生果俾心抱開post話唔衞生㗎?

其實樓主住喺人地間屋,邊個先應該係女主人呢?其實不滿真係可以搬,6299唔想改變,無需勉強佢地,佢地被逼改變生活習慣都好慘

男爵府

回覆:一打開個雪櫃就忟

生果唔放雪櫃真係會易爛,我自已試過,月餅最好都雪住啦,我拎九龍酒店月餅時,個waiter都話要盡快放入雪櫃

首頁

尾頁

跳至