在職全職

跳至

首頁

尾頁

公爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

明白樓主心情,我之前湊一個,無工人,朋友都話我唔使做,做少奶奶.
我話都要執屋企,煮飯,佢地話邊有咁多野執呀!當然係無咁多野執,但我出左街,帶返學,出去學野,屋企就停頓左...我去完街返來,咪又係我做
現在湊3個佢地先話我勁咋

男爵府

回覆:ftm有工人姐姐=唔洗做?!

完全明白!我工人負責家務整送,我主力湊女,依加陀緊第2胎

複式洋房

回覆:baby7 的帖子

同樓主一樣 只不過個工人姐姐實在是好多問題 又賍又講大話 沒有做的說做了做事慢死 每天在廚房7小時 天天氣死你

別墅

唔駛理人點睇,最緊要自己開心

大宅

我又係之前有工人, 佢只負責家務, 仔我自己湊,但約滿後我都冇再用, 因為覺得養佢好貴, 最重要係好唔慣長期對住佢, 個人好唔自在, 我老公又成日好緊張啲櫃桶有冇鎖,有冇咩信唔見咗咁, 開個櫃桶都要下下閂門, 慌死個工人睇到咁, 去旅行得佢一個喺度又擔心佢帶人返嚟或偷野, 總之有又煩冇又煩!
但冇工人既日子我覺得好自在, 起碼我喺屋企做咩都唔怕要避忌d咩, 真正咁有屬於自己屋企嗰種安全感, 雖然平時一腳踢係比較忙, 但我每年就可以慳返幾萬銀畀自己同屋企人去旅行,嚟緊我細仔出世, 我都唔打算請工人, 最多可能揾鐘點上嚟做清潔,唯一令我擔心既係如果其中一個小朋友病咗有咩事要住院,咁另一個就冇人幫手湊,呢點係最難搞!

公爵府

引用:好多人都係白頜眼同埋根本係唔抵得.有時間

原帖由 bosch 於 14-09-24 發表
好多人都係白頜眼同埋根本係唔抵得.

有時間剩咪去享受人生, 你家人滿意而家既生活咪得囉. 終日營營役役唔 ...
要管工人,管教仔女,負責全屋起居飲食,唔駛煮也要發板,小朋友健康,學校,成長發展,全都不容易,一d都唔得閒,d人亂講風涼話,話之佢啦,最重要問心無愧

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

很明白樓主感受⋯
從我做FTM第一日開始,已有人對我說,你就好啦!唔洗做,做少奶奶⋯到現在(差不多四年了)依然有人叫我少奶奶⋯其實我都唔係好消化到⋯
我自己負責照顧兩個小朋友,由一出世,餵奶、沖涼、換片,到而家接送返學,全部我一腳踢,姐姐只負責買餸煮飯清潔⋯
真係好忙,我姐姐重越來越越懶,當自己只係負責買餸煮飯,其他踢一踢先郁一郁,唉⋯很勞氣,然後重要比人叫少奶奶,唔洗做、歎世界
但係我絕對冇後悔當全職媽媽,因為可以陪伴着兒子們一同成長,什麼也值得!
樓主,你要加油!外人說什麼也不要放心上,他們跟本不了解我們的生活,你要好好享受做全職媽媽的樂趣!

男爵府

jxhmy517 發表於 14-11-3 18:38
同樓主一樣 只不過個工人姐姐實在是好多問題 又賍又講大話 沒有做的說做了做事慢死 每天在廚房7小時 天 ...
完全同意!有工人唔代表嘆,請著個唔好,你仲辛苦過無工人,

我有一個3歲半,一個nb,請工人請到怕,我工人仲嘆過我……
我啲朋友都話,你就好啦,唔使做,又有工人使!宜家呢句話根本就唔啱 呢個年代講,宜家有工人都可以好辛苦㗎……
我都諗緊唔要工人,請鐘點

大宅

我有媽咪幫手,但我都覺得唔係人地想像中咁\"他條\", 奈何人地只會知道我唔洗返工,就認定係少奶奶唔洗做咁款。

有時湊個囡放學,幫佢揹大書包,加自己個斜揹袋,手抽幾袋日用品等巴士嘅時候,流哂大汗都冇手抹,街上d人見到我仲會唔會覺得我係少奶奶,唔洗做

別墅

我又系一湊二無工人幫手,請工人都好,起碼幫輕下家務,會有耐心對小朋友多些,唔會一邊做家務,同時又要處理小朋友各樣問題,情緒會好忟好激動,到時小朋友會時常捱罵,對他們都不好.

大宅

引用:我又系一湊二無工人幫手,請工人都好,起碼幫

原帖由 sasa0625 於 14-11-25 發表
我又系一湊二無工人幫手,請工人都好,起碼幫輕下家務,會有耐心對小朋友多些,唔會一邊做家務,同時又要處理小 ...
同意!有時會怪自己EQ低,攰到好忟憎就會鬧阿囡,都怕影響到佢脾氣差,自己都在學習控制脾氣中

別墅

我同你一樣,有個1歲仔,有工人同ftm。有時我都會覺得唔開心,因為太多人只係會諗你冇做d咩,而唔係諗你做左d咩! 又要馬兒好,又要馬兒好不吃草!得一又想二!我返而覺得香港人好病態,又要求個媽媽返工搵錢,又要煮飯家務,又要揍仔、又要教仔,又唔想請工人,又唔要黃面婆,老老實實邊有咁完美!就算你做哂所有野,都一定會有人話你做得唔夠好

唔駛咁在乎人地點睇!更加唔駛覺得自己冇用!有咩重要得過陪住個仔成長既時間?bb呢家最需要媽媽既陪伴,大左就有自己既世界!

其實應該覺得自毫,因為時間唔駛放入返工同家務度,就可以放入教育好個仔度!我成日做資料搜集幫個仔搵學校,買書同睇書教好個仔!日日比時間揍仔,同個仔玩同講故事

做個好管家都好重要,我冇返工後,投資賺錢多過返工,又多時間陪個仔教好佢,篤住個工人做野間屋永遠井井有條,有時間又去上堂學自己鐘意既野,遲d個仔大d,我先會考慮自已既事業

我真係絕對明白ftm加有工人唔代表好得閒!加油丫!生活同工作d野唔係計量,係計質數

伯爵府

引用:+本帖最後由+CAT0112+於+14-11-9+02:08+編

原帖由 CAT0112 於 14-11-09 發表

我又係之前有工人, 佢只負責家務, 仔我自己湊,但約滿後我都 ...
Yes same feeling here!
我都係無back up的,上次呀女同我自已病左肺炎入院,老公又唔可以請咁多日假湊細仔,好在有個姐姐喺度睇住個細嘅,唔係真是好麻煩

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:我係ftm,+有一對仔女分別3歲&1歲,有工人

原帖由 baby7 於 14-09-24 發表
我係ftm, 有一對仔女分別3歲&1歲,有工人姐姐。主力我湊小孩,姐姐負責家務煮飯。雖然每日唔係十分忙碌, ...
你唔好理人點解la,生活係自己過既,最緊要係一家人開開心心過,我見自己好多朋友,又要湊b,又要做家務,完全冇哂二人世界,對住小朋友又忟,攪到成日怪個老公唔幫手做家務而嘈咬,咁值得咩?我寧願工人分擔家務,又可以湊下小孩,我同c6又可以間唔中去拍下拖,你請工人都係呢幾年幫下手啫

別墅

我係ftm mama 有工人……個2個小朋友……大既3歲……細B 5個月……我都忙到嘔……日曰都想發癲!因為工人黎左半年兩個都唔癡佢……所以佢只係做清潔……有時行開下同大仔玩叫工咩都唔使做……點知第日又咳……我又要再做多D……辛苦D照顧阿B……所以真係有工人……我都做到甘慘

大宅

不需理人,管理工人都好大學問,唔係咁簡單。我都係ftm,有工人,但呀囡從不比工人湊,沖涼,換片,餵食全部自已做,買送都係我孭住呀囡,工人負責拎送,工人只係做家務同煮飯。大家唔好諗到工人能力好高,其實樣樣野都要管實佢,佢地角色只係協助我,讓我跟小朋友有多些親子時間。小朋友係我生出黎,我有責任照顧,工人湊小朋友我不能應同更多,好多工人係老闆面前做一套,背後一套,所以我唔會放心。我可以話我放棄左好多野,包括朋友,因為我唔會放底呀囡比工人湊,自已出去玩,所以好多野外人唔明。

別墅

引用:不需理人,管理工人都好大學問,唔係咁簡單

原帖由 HH_HH 於 15-01-04 發表
不需理人,管理工人都好大學問,唔係咁簡單。我都係ftm,有工人,但呀囡從不比工人湊,沖涼,換片,餵食全 ...
我同您一樣,明白您雖然有工人幫下手,但自己湊小朋友都是做到冇停手。 我並非不覺得辛苦,因為我是媽媽,如果我不湊他,又點知道他的大大小小的事,教他、錫他和愛他,他們最需要的是媽媽。

首頁

尾頁

跳至