婆媳關係

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

I always said my 99 boil soup is

"" Colour Water "" !
She also like buy Cooked Food from outside , she only prepare steam fish , fried vegetable and colour water soup !

I said better go out to eat la !!!

大宅

以前未有bb or 大肚時都係我煮飯多, 除非太累唔想煮, 因為都係自己煮會較為健康d. 但自從bb出世後我冇咁多時間所以都會係我99煮多, 而問題就從此出現~

每次佢都會話佢煮時會少油少鹽唔落味精, 但佢用olive油時會講呢d 油好健康落d 少少都唔驚(唔係少少係勁落), 跟住炒菜冇落好多鹽但佢會落日本柴魚粉(佢堅決話係調味粉唔係味精), 跟住成日整埋d 方便o既'送' , 魚就好少有新鮮魚食都係冰魚, 湯都係罐頭湯, 肉會係"立"肉 "立"腸果類. 一係有時佢又懶煮就會話不如我o地求其隨便煮d o野食就得啦, 炸魚(出面一盒盒果d)/冰鰻魚放焗爐焗 , 菜同豬肉丸滾完就係湯啦肉啦同菜啦, 冇病都食到有病~ 咩都係勁多防腐劑, 咁我不如出去食味精仲好.

後來我忍唔住自己煮番, 跟住我老公話點解o向99果邊食冇咁開胃, 我話梗係啦, 防腐劑送飯邊個會有胃口.

大宅

原文章由 alik 於 08-2-17 18:59 發表
我老爺見我地返親去食飯都會買一樣燒味, 通常佢都俾人呃, 俾d又瘦又硬既叉燒佢, 燒肉就肥到唔入得口果d, 仲話同人買慣買熟. 奶奶見d燒味凍, 就一定會放入微波爐叮熱佢, 大佬呀, d燒味叮完有陣怪味架, 凍左咪凍左囉. ...

好有同感, 我99都成日話去開0個度買0野,點知D菜就超老, 叉燒又超甜或超瘦, 相當難食, 我以前會食小小之後同老公再去街食或返屋企煮出X一丁食囉.

依0家62話你0地返0黎不於去街食, 話99煮得辛苦, 我想可能他不想食隔夜送就真.

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-2-18 09:24 編輯 ]

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

其實我老爺奶奶煮野好好食
BUT... D好味O既送成日都有一兩條佢地O既頭髮O係度, 見到即刻想嘔....
以為係佢兩公婆先係咁啦, 點知去到老公舅父屋企... 又係咁
可能係家傳調味料 ????

洋房

我99煮得難食唔緊要,最大獲係佢覺得自己煮得好好食!! 屋企開始係我煮飯之後,我老公先對食有要求!!

大宅

佢煮既野超難食, 連我個工人情願倒左d餸食白飯都唔食d餸
1. 白烚老菜, 走油走鹽
2. 蒸魚唔係過熟就生
3. 白切/豉油雞永世都係凍冰冰'鯨'哂油
4. 蒸水蛋永遠水汪汪

一般既家常餸已經唔掂, 仲成日學人整新野, 又唔知自己煮得難食 :;pppp:
大小通吃
只要係入得口既都鐘意食

大宅

回覆 #66 mugma 的文章

哈~~~我c6又係呀.
結婚後,食完我煮的野,就會話佢阿媽的野好油好鹹.

大宅

回覆 #67 食神 的文章

係呀,試過奶奶學人整新野,點知我見到就嚇餐死...結果我全晚都無點過碟新野.

大宅

回覆 #44 peggy 的文章

蝦蛟點炒菜呀?
哈~~~,你奶奶真係有創意.

禁止發言

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mugma 於 08-2-18 12:20 發表
我99煮得難食唔緊要,最大獲係佢覺得自己煮得好好食!! 屋企開始係我煮飯之後,我老公先對食有要求!!

哈哈, 我c6又係, 佢以為家庭菜就係咁嘅味道, 個個家庭大致都係咁, 如果想食好嘢要出街先食得(因為99同佢講屋企冇咁多專業 "架撐", 加上屋企飯唔加味精, 所以做唔到咁好味喎)!!

佢第一次食豉油雞同椰子雞湯, 都係2x歲仔係我屋企, 我阿媽煮比佢食咋!!真係聽到都覺得佢可憐!!!佢當時好驚訝我阿媽嘅手勢!!!!

而我第一次去佢屋企食飯, 我都好驚訝佢阿媽嘅手藝!!!食完我忍唔住問佢點解咁都可以忍到咁多年??????(真係好難食架!!!:cry: )

而家食得多我mami同我煮嘅, 夠胆要求我哋要煮乜煮物俾佢食!! 佢一開口話d嘢食爭d冇咁正, 我就寸佢: "叫99煮比你食囉!!"

而家佢返佢屋企食飯,大多數都出街食, 因為食得我哋煮嘅嘢多, 佢接受唔返佢阿媽d難頂食物!!!!!

[ 本文章最後由 吱仔與lo仔 於 08-2-18 17:36 編輯 ]

禁止訪問

複式洋房

yes,, 我都勁怕我99煮既飯菜,勁多油,我次次返到去都只係不斷爬飯,希望儘快食完,唔想食送,最慘既係,我坐月個陣要係99屋企坐,結果,食到我入左院,食唔慣佢d咁油既飯送,攪到腸胃炎,屙到我9彩,真係多得佢,

大宅

我99唔止唔識煮,仲全無衛生可言,兩個字講哂:恐怖!

原文章由 baby0819 於 08-2-18 23:37 發表
yes,, 我都勁怕我99煮既飯菜,勁多油,我次次返到去都只係不斷爬飯,希望儘快食完,唔想食送,最慘既係,我坐月個陣要係99屋企坐,結果,食到我入左院,食唔慣佢d咁油既飯送,攪到腸胃炎,屙到我9彩, ...

洋房

我99煮野淡而無味,好好地舊幾水買d石斑肉用嚟蒸蛋,干囇水,仲成日問我好唔好味.

禁止發言

複式洋房

超怕...

我99自認煮野好食..我老爺同佢d仔好愛吃佢煮的東西, 唔愛出街吃的, 但我就唔like...有可能我唔係一直食開, 我最討厭就係d肉類經常8成熟...豬雞牛魚羊, 超驚...99話d肉甘先唔會鞋... 牛都可以接受, 其他真係唔得!~ 仲有d三文魚剌身, 係超市買一件未cut的回家, 用那cut過好多東西的刀and針板黎cut片, 食落會有蒜味和怪味!~

大宅

食過荷蘭豆炒牛丸 新菜色

大宅

我都唔鍾意食99煮的野,
因為我99煮的的"炸"菜~~~
油到不得了~~好似d油唔洗比錢咁落.....
要我點食呀??:tongue:

首頁
23456...11

尾頁

跳至