跳至

首頁

尾頁

別墅

原文章由 MIZU 於 08-3-26 13:31 發表
我都有計劃帶亞仔去日本呀.
不過我唸住等亞仔過左一歲半先, 打埋歲半針先去呀.
同埋家亞仔行得唔太穩陣.

我有個朋友提意我訂當地民宿. 有廚房呀, 可以煮野比亞b食.
請問有冇媽咪試過book 民宿?

另, 有個 ...

要同阿b申請身份證加特區護照. 我申請時大約用了一個月. 記得一係申請一係去取證時, 其中一次要帶埋阿b.

我今個星期日同BB出發啦, 有d緊張, 成日怕帶漏野, 又怕bb到時在飛機唔知會唔會扭計, 去到唔知我的計劃, 例如煲粥仔會唔會成功. 不過好開心, 因為櫻花今個星期一開始開, 下星期應該可以見到盛放同落花. 好期待呀 ^^

別墅

i lived in sunroute plaza shinjuku before.
the hotel is very new. quite close to JR shinjuku (around 5 mins walk)
they had a shuttle bus to airport. (around 13:00) may be a bit early, but japan airport is quite big, good enough to spend your time there. (last time i took CX) forget the terminal lu...
the room is small, but NOT VERY SMALL. i think big enough for a baby and 2 adults.
hope this help.

大宅

祝旅途愉快

原文章由 GUB 於 08-3-26 14:14 發表

要同阿b申請身份證加特區護照. 我申請時大約用了一個月. 記得一係申請一係去取證時, 其中一次要帶埋阿b.

我今個星期日同BB出發啦, 有d緊張, 成日怕帶漏野, 又怕bb到時在飛機唔知會唔會扭計, 去到唔知我的計劃, ...

大宅

你會點煲粥仔呀? 用保溫壺焗? 咁落咩料呀?

祝你旅途愉快, 返黎分享下丫...

我今個星期日同BB出發啦, 有d緊張, 成日怕帶漏野, 又怕bb到時在飛機唔知會唔會扭計, 去到唔知我的計劃, ...

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

別墅

原文章由 onchai 於 08-3-26 15:51 發表

我比較蠢, 會帶電飯煲去煲呀@@
其中一日入溫泉區就用保溫壺焗, 料就應該會落烚蛋, 同埋睇下個朝旅館的bb早飯有什麼材料 keke

[ 本文章最後由 GUB 於 08-3-26 16:31 編輯 ]

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-26 16:29 發表

我比較蠢, 會帶電飯煲去煲呀@@
其中一日入溫泉區就用保溫壺焗, 料就應該會落烚蛋, 同埋睇下個朝旅館的bb早飯有什麼材料 keke

Dear GUB,

祝你旅途愉快!!
Bon Voyage !!

複式洋房

原文章由 onchai 於 08-3-26 15:51 發表

Dear onchai

其實我上次都係用保溫壺焗
(根GUB嘅方法- 做過test, 亞女又原意食先決定咁焗)
But I was so lazy. 只係焗咗2日.
材料試過落乾瑤柱(自己帶去)或蛋.
有1日係俾 "Ready to Eat"日本BB 包装Food.
開前全包日本BB粥仔放入滚水暖咗佢.
Then pour 岀碗仔俾佢食. ok acceptable lor
(注: 我BB唔係乜都食, 都好picky. 佢又原意食.)
+我哋自己食嘢時, 都會叫d BB可以食嘅嘢俾佢食
e.g. udon, veggie, rice in soup
我重會俾生果BB食(for tea) e.g. apple, strawberries
返到嚟, 奶奶重覺得佢高咗同肥咗.

複式洋房

Dear GUB,

我出發前都EXTREMELY緊張.
不過過後發覺原來唔係想象中咁worse.
RELAX
你住嘅酒店附近有百貨公司嘅話, 就唔怕帶漏野啦.
我bb上咗飛機都無扭計.
重好"風so"咁"liu"坐側面嘅姐姐玩.
Luckily, 去程我BB take-off 時剛剛要食奶奶.
可能咁樣, 耳仔無事.
回程重好. 佢原意睡BB Bassinet (below 10.5kg).
所以我哋可以食個好舒服嘅飛機餐.

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-26 17:25 發表

Dear GUB,

我出發前都EXTREMELY緊張.
不過過後發覺原來唔係想象中咁worse.
RELAX
你住嘅酒店附近有百貨公司嘅話, 就唔怕帶漏野啦.
重好"風so"咁"liu"坐側面嘅姐姐玩 ...

多謝大家呀, 返來再post相同大家分享下先 keke

dear lojulita,
thanks. 我真係extremely緊張, 成日個腦就係咁諗, 究竟要帶乜, 個人就來痴痴地 keke, 真係自己當年第一次backpack去歐洲, 都未有咁緊張.

我住century southern tower, 在times square對面, 買野都好方便, 不過就係怕無bb野買. 我仲想問, 你去時, bb飲的水點解決? 你有無帶水去? 我會帶, 但唔知要帶幾多. 因為櫻花比預期早開少少, 所以頭2日都會去睇櫻花唔去akachan, 之後又入箱根, 買唔到到bb水, 但如果唔買, 我咪要帶好多水去???

e 我無reserve bb籃, 因為話係for under 6 months. 但如果可以坐到10kg, 咁我囡囡仲ok喎. 都係打電話去訂個先. 謝謝你的提醒.

複式洋房

原文章由 GUB 於 08-3-26 17:44 發表

多謝大家呀, 返來再post相同大家分享下先 keke

dear lojulita,
thanks. 我真係extremely緊張, 成日個腦就係咁諗, 究竟要帶乜, 個人就來痴痴地 keke, 真係自己當年第一次backpack去歐洲, 都未有咁緊張.

我住centu ...

我有帶水去架.
帶咗2 x big bottles 不是滿晒嘅凍開水
(驚air pressure & 咁一定無5公升)
熱水就用酒店d tap water boiled後放入保暖壺.
(酒店有熱水煲provided, 方便d)
開奶時就用自己帶嘅凍開水mixed w/"日本熱水"
後期無晒"自己水"就全 "日本水"
BB肚仔都無事. 所以全日本水係可以接受.
By the way,
UNIQLO d BB衫好好好好好好平呀..
(我去PePe嗰間)
babyGAP 都有d衫on sale (好型牛仔"lau"一件=around3000yen). 唔on sale嗰d都平呀~~~記住去買!!!
(我去原宿嗰間)

別墅

原文章由 LoJulita 於 08-3-26 18:27 發表

我有帶水去架.
熱水就用酒店d tap water boiled後放入保暖壺.
開奶時就用自己帶嘅凍開水mixed w/"日本熱 ...

thanks lojulita,
咁我都無咁擔心. 謝謝你. 有discount, 睇來baby gap都係要重點出擊啦 keke

大宅

我想問下可唔可以預先打去reserve 坐第一行架? 定係要check in 時request? 我見CX 個網上check in 要48 hours 前先得... 咁我係咪應該直接打去airline reserve 呢? 咁個籃又係點reserve 呢? 我係thru agent 出e-ticket, 但agent 又話bb 咁大 airline 唔會 provide籃喎, 係咪架?

原文章由 LoJulita 於 08-3-26 18:27 發表

我有帶水去架.
開奶時就用自己帶嘅凍開水mixed w/"日本熱 ...

別墅

咁你買咗bb張機票未?如果買咗就可以打去cx或者叫你agent幫你訂個籃,如果你有bb籃就多數係坐第一行,因為機上面得每一段的第一行可以放bb籃,除非同一班機有太多bb,剛剛去完澳洲,去程得熙熙一個bb,回程就有成四五個(因為我係cx直接訂,所以一早同佢order咗籃同bb餐,不過你都可以叫agent幫你order定)
不過cx個籃係我坐過咁多機最差,ANA都有幾條鐵食吓力,cheap到長榮都靚仔過佢,cx放塊板落嚟再放個籃上去,用兩條帶札住就算,但係成九個鐘機,無理由抱到落機,只好媽媽唔瞓看住佢(大佬,仲要夜晚12:00機,眼瞓到c)
又有真人示範(你話亞媽係咁好無聊,次次都要影下個籃先安樂,熙熙本相簿就嚟會有一版係各大航機BB籃大比併)

不過下個月去日本雖然短程都係會order,因為比佢坐下都好,熙熙坐係上面,剛剛前面有個電視,比埋個遙控佢,玩咗成個鐘 ,亞媽有啖飛機餐食下

and cx bb餐完全唔得,去程都好d,比咗六樽亨氏(唔知係咪因為澳洲機,亨氏澳洲出),空姐話要熱番佢就叫佢地,但熙熙瞓到落機,所以無食到,回程就大件事,佢話唔係樽裝,係好似兒童餐咁,所以要食就要早十五分鐘order,咁我同c6食完自己d啦,就order喎,等咗半個鐘都未有,大少已經等到食咗支奶瞓咗,又叫空姐啦,佢話"吓,未比你咩,我幫你跟跟"之後十分鐘,攞咗set餐嚟(即係好似大人個盆咁),熱食幫你熱緊,食住其他嘢先啦,內容包括有亨氏baby food鐵罐裝一個,紙包橙汁一盒,啫喱生果一杯,朱古力一條,但係...全部凍到c,完全係冰箱即出,咁只好叫c6試食啦,罐亨氏一開,試食一啖OH..咪係我家大王子同小公主食開罐寶路狗糧!!(c 啦,係個邊見咁得意,仲買咗意國口味,同印度口味比bb,我到而家都未開,睇怕都係益咗d狗狗)啫喱超甜,橙汁囉咗返屋企未開,朱古力ok,熱食出場,竟然係一堆薯蓉同兩條腸仔,薯蓉係即用粉開水d味,腸仔大人食都鹹到c,我有理由相信佢根本就係兒童餐,不過多咗一罐baby food
所以我下個月會order兒童餐睇下係咪一樣

onchai
照計係ORDER到,只要佢係10KG以下,當然個籃係唔夠長,但你個仔唔會直一直咁瞓,側瞓或腳仔屈少少都OK,你個仔同我熙熙差不多SIZE啫,你上機問空姐要的時候,佢都會話你知SIZE未必OK,但你話要佢唔會唔比你

[ 本文章最後由 小木馬 於 08-4-1 18:48 編輯 ]
大量嬰兒童裝

複式洋房

原文章由 onchai 於 08-4-1 17:39 發表
我想問下可唔可以預先打去reserve 坐第一行架? 定係要check in 時request? 我見CX 個網上check in 要48 hours 前先得... 咁我係咪應該直接打去airline reserve 呢? 咁個籃又係點reserve 呢? 我係thru agent 出e-tick ...

Dear onchai
我Agent都話6個月以下先可以用 (可能個個agent都係咁講)
不過我叫佢照訂俾我. 咁佢又幫我訂+訂咪第1行(不過唔係第1段, 係尾段). 你可以訂咗先. no harm架. 用唔用到時你自己再決定. 到時佢唔想sleep响個bassinet到, 佢都可以响上面坐&玩. 好過坐大腿.
我都有影相架. 不過唔識insert落嚟.

複式洋房

原文章由 小木馬 於 08-4-1 18:39 發表
咁你買咗bb張機票未?如果買咗就可以打去cx或者叫你agent幫你訂個籃,如果你有bb籃就多數係坐第一行,因為機上面得每一段的第一行可以放bb籃,除非同一班機有太多bb,剛剛去完澳洲,去程得熙熙一個bb,回程就有成四五個(因 ...

Dear 小木馬

好呀!! 好呀!!
加"各大航機BB籃"大比併落熙熙本相簿.
重可唔可以加咪"各大航機BB餐"大比併.
等我哋可以知多d.

大宅

唔該晒呀兩位... 好, 等我reserve 定先, 希望到時卓卓坐飛機唔好扭計啦! 咦~ 咁即係我要帶定d baby food 上機喎... 話時話, 你地bb 有冇起飛 / 降落時唔舒服扭計呀

複式洋房

原文章由 onchai 於 08-4-2 12:38 發表
唔該晒呀兩位... 好, 等我reserve 定先, 希望到時卓卓坐飛機唔好扭計啦! 咦~ 咁即係我要帶定d baby food 上機喎... 話時話, 你地bb 有冇起飛 / 降落時唔舒服扭計呀 ...

當初都驚佢耳仔有事又唔肯飲水.
去程我BB起飛時剛剛要食奶奶.
可能咁樣, 耳仔無事. 無唔舒服.
回程都無唔舒服.

大宅

原文章由 onchai 於 08-4-2 12:38 發表
唔該晒呀兩位... 好, 等我reserve 定先, 希望到時卓卓坐飛機唔好扭計啦! 咦~ 咁即係我要帶定d baby food 上機喎... 話時話, 你地bb 有冇起飛 / 降落時唔舒服扭計呀 ...

咁多新奇嘢,佢掛住睇點會扭計,我諗兩歲啦,你要佢坐定幾個鐘,佢就實扭到七彩,你可以照order bb餐,但帶定食物上機啦

大宅

原文章由 LoJulita 於 08-4-2 12:21 發表

Dear 小木馬

好呀!! 好呀!!
加"各大航機BB籃"大比併落熙熙本相簿.
重可唔可以加咪"各大航機BB餐"大比併.
等我哋可以知多d. ...

各大航機bb餐有難度喎,唔係隻隻機都有bb餐order,ANA係空姐一上機,攞個喼出嚟,任你揀,有baby food,餅,奶粉咁,未開機唔比影相,長榮直頭無bb餐,下次我試下坐jal睇下好唔好d

別墅

hihi
我返來啦, 全程我地同bb都好ok, 係倦d.

飛機: 我bb沒有扭計, 我起飛同降落都有比bb餅佢食住, 又飲水, 所以ok. 兩程機bb都訓了個幾鐘. 其他時間就食粥仔同玩. 我沒有reserve bb籃, 因為airline唔比我reserve, 話過了六個月唔肯比我. 好彩我同bb用miles換多個位, 好好多, 佢可以坐著玩, 同埋就算我地抱住, 都有個位伸下隻腳同放下bb野, 我老公話好彩BB有位, 唔係都幾迫同辛苦. CX的BB餐完全唔得, 因為只得四樽亨氏. 不過我都有自己帶粥仔上機. BB都係食返粥仔.

酒店: 因為我個囡未識行, 在酒店只可以比佢係床上玩, 佢有d悶. 同酒店要了bb床, 都幾好, 木的, 不過無床圍, 第二晚bb比較翻訓, 訓到撞了去個床欄到, 痛到喊醒. 之後我用酒店的大毛巾包起床欄, 就ok啦. bb最開心係去到溫泉旅館, 因為可以比佢係地四圍爬

玩: 最開心去了東京御苑, 因為地方又大又靚, 又有好大草地, 櫻花剛開始落遍地, bb可以四圍爬同學行, 玩到"中"眼訓都唔肯訓. 上野公園同千鳥之淵都見到好靚櫻花, 上野仲有同埋好多雀仔, 不過無地方比bb爬 ,bb坐在車仔上比較悶. 上野動物園都值得去, 比bb見到好多動物, 不過動物住的地方比較細, 我自己就感覺麻麻. bb最悶係陪我去行公司, 所以後期都少行了.

買: 最開心買了好正的木玩具比bb. 去了代官山的le fuente, 有半層都是買d幾特別的bb衫同玩具. 衫因為現在日元貴, 感覺都幾貴. 去了錦系町, 行了01的bb部, 都幾多日本衫仔, 我都有少少收獲. uniqlo賣的同香港一樣, 可以不去. akachan比我想像中少特別的東西買, 我買了最多是髮夾同襪仔比bb, 仲有少少日用品. GAP baby都有減價, 所以最多收獲

食: 因為我帶了電飯煲去, 朝朝煲定粥仔, 所以無問題. 買菜都好方便, 我住新宿, 日日去高島屋的超市. 仲可以買埋生果同bb yoghurt. 唯一係去溫泉那日無煲粥仔, 我就用暖壺, 放白飯加水焗成白粥, 再在外買溫泉烚蛋同燴番薯放入粥仔比bb, 好彩bb都肯食. 其實那天我都好擔心, 因我只知一定買到溫泉烚蛋, 所以好擔心bb唔肯食淨烚蛋加白粥. 所以當我見到車站有燴番薯買, 我真係超開心. 最失望係溫泉旅館的bb餐, 完全唔適合bb食, 似兒童餐多d, 有炸蝦炸雞煎魚, 最後比爸爸食埋.
水方面都ok, 我帶了6支水去, 頭幾日主要都用自己水, 唯一是煲粥仔用少少當地水. 然後慢慢用多d當地水, 到最後2日完全用當地水都ok.

總結: 因為初初plan時以為bb會識行, 所以會好玩d. 點知bb現在還在學行階段, 所以除了去公園, 其他時間好多時要坐車仔, 佢都幾悶. 同埋我地覺得好靚的東東, 例如櫻花, 富士山等景色, bb都無乜興趣. 反而鍾意實實在在的玩. 不過選擇東京係好事, 因為地方乾淨, 食水也ok, 同埋有乜需要, 都可以即刻買到.

不過我想, 我下次再帶bb去旅行, 可能是明年的事了. 因為我想到bb識行識走, 同埋開始識欣賞d比較壯觀的景色, 先再帶佢去旅行. 同埋我想下一站, 應該去多d farm & zoo, 同埋陽光海灘都ok.

首頁

尾頁

跳至