跳至

首頁
23456...66

尾頁

大宅

原文章由 laladorothy 於 08-5-8 13:50 發表
大家好, 我本人也有參觀孫幼, 原先想囝囝入讀這間學校,因為想PTH好D, 但參觀後覺得很舊, 擺放東西十分亂, 光線有些不足.所以...
希望現在讀緊MAMI比一些正面的資料給我, 支持我..謝謝 ...

2年前, 跟你現在的想法差唔多. 但今天我可以跟你說, 囝囝上學好開心, 放假時會掛住老師和同學. pth方面, 佢現在讀k2, 聽方面佢聽得明, 會用廣東話告訴我. 講方面, 有時可以全句, 有時一句有幾個字說了廣東音, 我會糾正他. 老實說, 我覺得他的pth好過我好多, 他每天有3個多鐘接觸pth, 而且是生活化. 當然好過一星期1小時的學習對嗎? 睇你想小朋友學到什麼? pth方面, 這學校可以幫到他.

男爵府

原文章由 snow123 於 08-5-8 15:25 發表

2年前, 跟你現在的想法差唔多. 但今天我可以跟你說, 囝囝上學好開心, 放假時會掛住老師和同學. pth方面, 佢現在讀k2, 聽方面佢聽得明, 會用廣東話告訴我. 講方面, 有時可以全句, 有時一句有幾個字說了廣東音, 我會 ...

希望我無選擇錯!

大宅

laladorothy
? 舊架, ? 亂架,
您知知點解 ?

嘻嘻我之前讀大圍叫出名個間, 好整齊架, 好大架, 因為佢都唔比玩具小朋友, o廿d阿嬸咪唔洗執囉, 大架D操場不過叫d小朋友出去食露天茶點, 大熱天時wor, O廿係咪大呀, 齊呀就叫好呢, 那要您自己衡量了
孫幼的玩具小朋友係好易取到, 小孩放回也難免會雜亂無章, 嬸嬸執拾也需時, 大家要互相體諒

e+
做幼稚園唔易架, 又怕殺校, 又多病E+ , 老師又指定進修, 又驚來年收生率, 最重要係O廿難的環境, 對學生係付出仍很多.
小朋友係樹得到的是愛心教肓

其實普通話英文就算您唔選孫幼, 您會係第2樹搵到, 係價錢分別囉, 您不防比較下出面全英普學校的收費,
however,
呢樹上至校長, 下至嬸嬸都好有心機同愛心, 提多一樣野係佢地d手工勞作, 有時是d舊咭紙係舊書剪落來循環再用, 其實佢大可買d靚紙回來, 收您貴d雜費格, 我之前間kg 咪係o廿囉, but 您會見到老師點張d費紙番用的心思, d係一d細點上留意下, 您會睇到一d不流於表面的事, 大也好, 細也好, 新也好, 舊也好, 教肓的真義係教養孩童, 使他走當行的路, 就是到老, 也不偏離, 明白嗎?

今天去旅行&聚餐, 幸運地我坐在家教會成員一個有3個孩子媽媽隔離, 她跟我分享一些帶養3個孩子的感受, 原來之前是教書的, SNOW 我想您會認識她, 她對孫幼的感受也講了一些 : 呢度校長主任老師嬸嬸都用個心去愛小孩, 係個心, 唔係表面個種, 好為學生諗…….”
尊業人仕WOR, 信不信由您

坊間有不少有愛心有熱誠在默默無聞中耕耘, 也有不少虛有其表, 內裡惡對小孩的KG, 相信也聽過不少, 用您個心去感受, 慢慢挑選吧
鼎為煉銀, 爐為煉金; 惟有耶和華熬煉人心  
箴言. 17:3

大宅

SNOW 宣道4Q班資料, PM 左比您
嘻嘻今日您去OPEN DAY 開心嗎? 我地去聚餐好開心呵, 我上載D相係我個BLOG 樹, 您按下面個人網頁睇下我地食左D咩, YUMMY
5間學前教育機構一齊上台唱"WE ARE READY" 校長同錢老師仲抽到獎呵,最衰我唔識將DV拍的片轉做可擺上網FORMAT 啦

男爵府

原文章由 小邦女 於 08-5-8 00:42 發表
未有得報住呀!!次次夜晚都見到你
係呢..你2個女女幾大呀?

當然啦!我要趁兩囡囡訓左先可以上下網。
點解未有得報住?
我兩個囡分別32個月大及14.5個月大。
你呢?

男爵府

原文章由 叉雞飯 於 08-5-10 20:30 發表
laladorothy
舊 ? 舊架, 亂 ? 亂架,
您知知點解 ?

嘻嘻我之前讀大圍叫出名個間, 好整齊架, 好大架, 因為佢都唔比玩具小朋友, o廿d阿嬸咪唔洗執囉, 大架D操場不過叫d小朋友出去食露天茶點, 大熱天時wor, O廿係咪大 ...

你係唔係指大圍明愛呀?

大宅

wnpinga
hihi~~~你2個女都相差幾近,你湊2個辛苦嗎..??
10月先開始報名....我拿左form...
叉雞飯唔係講明愛....

大宅

我個bb 22個月大呀

男爵府

原文章由 小邦女 於 08-5-11 00:05 發表
wnpinga
hihi~~~你2個女都相差幾近,你湊2個辛苦嗎..??
10月先開始報名....我拿左form...
叉雞飯唔係講明愛....

我兩個囡相差歲幾咋!所以,都湊得好辛苦。

大宅

我都想生多個,but我諗相差太近好辛苦,so遲d再plan....
你諗住第時比大女讀全日定半日呀?

大宅

喂, 聽書啦盧友, 之前講左唔係明愛, 係另1間, 明愛趙校長好好的, 雖然我最後無係個樹TAKE NURSEY
隱惡揚善, 唔講名啦, 盧友

原文章由 wnpinga 於 08-5-10 23:20 發表

你係唔係指大圍明愛呀?

大宅

叉燒飯:

收到你的PM, 謝謝. 好多活動, 要晚上有時間慢慢看.

你說的有3個小朋友的媽咪, 我想我知你話誰人. 她真係好叻, 我好佩服她, 有時都會問她意見, 特別在管教方面.

我無去一呂開放日, 去了馬循.

[ 本文章最後由 snow123 於 08-5-11 12:42 編輯 ]

大宅

snow:
早排咪好似聽你提過想入大埔讀孫小,想睇吓你地會點揀?
因我覺得路程都唔算最重要,反而係唸沙田的網係未會好過大埔網呢?

男爵府

原文章由 小邦女 於 08-5-11 00:36 發表
我都想生多個,but我諗相差太近好辛苦,so遲d再plan....
你諗住第時比大女讀全日定半日呀?

係呀!兩個相差得太近,湊得好辛苦,顧到大顧唔到細。
mouth: mouth: mouth: mouth:
我會比大囡返全日,你呢?

男爵府

原文章由 叉雞飯 於 08-5-11 01:47 發表
喂, 聽書啦盧友, 之前講左唔係明愛, 係另1間, 明愛趙校長好好的, 雖然我最後無係個樹TAKE NURSEY
隱惡揚善, 唔講名啦, 盧友

咁係邊間呀?

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

係咪聖心呀!

大宅

我都會比佢返第2間全日n1,k1先轉過來....

大宅

巧衰架, 唔講呢個TOPIC

原文章由 BLouie 於 08-5-12 00:00 發表
係咪XXX呀!

大宅

原文章由 yan321 於 08-5-11 18:25 發表
snow:
早排咪好似聽你提過想入大埔讀孫小,想睇吓你地會點揀?
因我覺得路程都唔算最重要,反而係唸沙田的網係未會好過大埔網呢?

你指中學網, 沙田中學網係好過大埔的, 多英中. 但我記憶中, 孫小都有d學生去到沙田英中和九龍英中讀. 我鍾意它用全普和英教學, 小朋友今日吸收唔到, 明日都得啩? 到九月, 家附近找唔到心儀的小學, 相信我都會選孫小, 遠就遠啦.

現在d普通小學, 真係當d家長好富貴. 它們的通告, 小學4-6年級暑期活動有留學英國十多天, 費用成3萬多. 問心有幾多家長能夠負擔. 如果個囝入了去, 到時個個同學可以去, 佢無得去, 都唔知佢明唔明父母的能力. 所以找學校真係要看多d, 問多d.

男爵府

咁快就諗定小學讀邊間架?

咁你地會選邊間小學呀?

首頁
23456...66

尾頁

跳至